Omschrijving
Appartementen aan de IJssel
Op de locatie van de voormalige basisschool en brandweerkazerne in de kern van Welsum aan de IJsseldijk wordt een appartementencomplex voor 60-plussers (met een ondersteunings- en/of zorgbehoefte) uit Welsum en directe omgeving gerealiseerd.
Ze zijn speciaal bestemd voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen, maar daarbij behoefte hebben aan enige ondersteuning en/of hulp.
Het nieuw te bouwen complex bestaat uit 14 voor ouderen aangepaste appartementen waarvan 5 koopappartementen en 9 huurappartementen, waarvan er 4 sociale huur zijn met een ontmoetingsruimte en 2 maatschappelijke ruimtes voor algemene voorzieningen, zoals b.v. behandelruimte, arts, therapie, pedicure, kapper, tijdelijke opvang, terminale zorg en logeer-mogelijkheid. De algemene voorzieningen zijn ook beschikbaar voor de inwoners van Welsum.
Het appartementen complex is voorzien van een trappenhuis inclusief lift plus 15 bergingen voor individueel gebruik op de begane grond. Er is ook een gedeelte waar scootmobielen gestald kunnen worden met 4 oplaadstations. Het bestaand gedeelte (voorheen een deel van de school) wordt omgebouwd tot behandelruimte en nachtzuster/ logeer-appartement. In totaal worden er 17 parkeerplaatsen aangelegd in de buitenruimte inclusief een mantelbuis voor een laadpaal.
Er is een toewijzingsprocedure via een selectiecommissie waarbij mensen uit Welsum of oud-bewoners voorrang krijgen.
Inschrijven kan tot en met 4 mei 2024, daarna volgt de toewijzing.
De toewijzingsprocedure en het inschrijfformulier zijn te downloaden via de site van verkopend makelaar.
Bijzonderheden:
- Volledig geïsoleerd en voorzien van PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp
- Toegankelijk voor mensen met een beperking.
- Mogelijkheid voor overnachting verpleging of familie.
- Gemeenschapsruimte inclusief keuken.
- Aanwezigheid van een behandel-, consultruimte.
- Mogelijkheid voor tijdelijke opname, respijtzorg.
- Mogelijkheid voor alleenstaanden en stellen.
- Voorzien van een brancardlift.
- Flexibel en levensloopbestendig bouwen. Een wand kunnen verplaatsen of voorzieningen treffen, zodat woningen mee kunnen groeien met de (zorg)wensen van de toekomst.
Het dorp Welsum
Welsum is een dorp dat al ruim 700 jaar bestaat en heeft op het moment ruim 640 inwoners. Het is een hechte gemeenschap die hoort bij de Gemeente Olst-Wijhe en de provincie Overijssel maar aan 'de Gelderse kant van de IJssel' ligt. De oudste vermelding van Welsum dateert uit de 9e eeuw, waar het wordt genoemd als Walesheim' of Waleshem. Het was destijds een agrarische nederzetting met een kleine gemeenschap die afhankelijk was van de landbouw en veeteelt. In de 12e eeuw kwam Welsum onder invloed van de bisschop van Utrecht en werd het deel van het bisdom Utrecht. Het gebied had strategische waarde vanwege zijn ligging aan de IJssel, waardoor het regelmatig betrokken was bij oorlogen en conflicten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd het geplunderd en verwoest door zowel de Spaanse als de Nederlandse tropen. In de loop der jaren groeide Welsum uit tot een bescheiden agrarisch dorp, dat voornamelijk afhankelijk was van veeteelt, akkerbouw en visserij. De ligging aan de IJssel bood ook mogelijkheden voor handel en scheepvaart. In de 20e eeuw kreeg Welsum te maken met modernisering en veranderingen in de landbouwsector. Het dorp groeide geleidelijk, maar behield zijn landelijke karakter. Tegenwoordig is Welsum een rustig dorp met ongeveer 640 inwoners. Het trekt ook toeristen vanwege de prachtige ligging aan de IJssel en het omliggende natuurgebied.
Het heeft nog steeds enkele historische gebouwen, zoals de oude kerk en enkele boerderijen die herinneren aan het agrarische verleden. Zo heeft het Welsumer kippenras bijgedragen aan de naamsbekendheid van het dorp.
Locatie
In het jaar 1884 werd de 1e Openbare Basis School gebouwd. Het bood een locatie voor educatie en speelruimte voor de kinderen van het dorp. Gedurende vele decennia diende het als een belangrijk middelpunt van de lokale gemeenschap, met in diverse jaren meer dan 100 leerlingen. Met de veranderende demografie en veranderende onderwijsbehoeften, werd de basisschool in 1955 vervangen door een nieuwe school met ca. 70 leerlingen. Een deel van de oude school werd geschikt gemaakt voor de Brandweerkazerne. In 1996 werd de school nogmaals vervangen door een nieuwbouw, nu afgestemd op het lagere aantal leerlingen en duurzaamheid. Door het steeds afnemende aantal leerlingen, is uiteindelijk besloten de Openbare Basis School te integreren in Dorpshuis de Bongerd, evenals de Brandweerkazerne. Hoewel de voormalige brandweerkazerne en basisschool niet langer actief zijn, blijven ze heden ten dage symbolen van de geschiedenis van Welsum. Het zin plekken die belangrijk waren voor de gemeenschap en waar mensen herinneringen aan koesteren.
Welzorgsum
Welzorgsum is begonnen als een werkgroep opgericht uit Plaatselijk Belang Welsum en Stimuland, met ondersteuning door de gemeente Olst-Wijhe, Inmiddels is die samenwerking formeel geregeld in de Stichting Welzorgsum. Welzorgsum maakt zich sterk voor de gemeenschap van Welsum, waarbij haar inwoners oud kunnen worden met een positief toekomstperspectief op lokale zorg-, welzijn- en woonbehoeften. Welzorgsum staat voor verbondenheid, kwaliteit van leven en vertrouwen in de toekomst van Welsum, ook als het iets minder met je gaat. Zorg en welzijn wordt lokaal georganiseerd en aangevuld met professionele inzet op zorg en welzijn.
Het belangrijkste onderdeel van het project Welzorgsum is de realisatie van een kleinschalig levensloopbestendig appartementencomplex in Welsum. Er is grote behoefte aan veiligheid, sociale contacten, actief blijven, bescherming en nabijheid van (noabers) hulp en voorzieningen zoals die in de kern van Welsum aanwezig zijn. De bewoners van dit complex wonen zelfstandig in een vertrouwde en beschermde omgeving waar passende voorzieningen en diensten bv van de thuiszorg geleverd kunnen worden. Binnen en buiten het appartementencomplex is veel ruimte voor ontmoeting. De ligging dicht bij het dorpshuis met allerlei activiteiten, de school en de kerk is hiervoor zeer ondersteunend.
Kenmerken
Overdracht
- Vraagprijs
- € 336.000 vrij op naam
- Vraagprijs per m²
- € 5.250
- Aangeboden sinds
- Status
- Onder optie
- Aanvaarding
- In overleg
Bouw
- Soort appartement
- Bovenwoning (appartement)
- Soort bouw
- Nieuwbouw
- Bouwjaar
- Na 2020
- Toegankelijkheid
- Toegankelijk voor mensen met een beperking en toegankelijk voor ouderen
- Soort dak
- Samengesteld dak bedekt met bitumineuze dakbedekking en pannen
Oppervlakten en inhoud
- Gebruiksoppervlakten
- Wonen
- 64 m²
- Gebouwgebonden buitenruimte
- 6 m²
- Externe bergruimte
- 3 m²
- Inhoud
- 192 m³
Indeling
- Aantal kamers
- 3 kamers (1 slaapkamer)
- Aantal badkamers
- 1 badkamer en 1 apart toilet
- Badkamervoorzieningen
- Inloopdouche, toilet, en wastafel
- Aantal woonlagen
- 3 woonlagen
- Gelegen op
- 2e woonlaag
- Voorzieningen
- Lift, natuurlijke ventilatie, zonnecollectoren, en zonnepanelen
Energie
- Energielabel
- Niet beschikbaar
- Isolatie
- Volledig geïsoleerd
- Verwarming
- Warmtepomp
- Warm water
- Elektrische boiler
Buitenruimte
- Ligging
- Landelijk gelegen en vrij uitzicht
Bergruimte
- Schuur/berging
- Vrijstaande houten berging
Garage
- Soort garage
- Parkeerplaats
Parkeergelegenheid
- Soort parkeergelegenheid
- Op eigen terrein
Foto's 4
© 2001-2024 funda