Ik wil mijn nieuwe koopwoning verbouwen: waar moet ik aan denken?
- 3 minuten leestijdVan financiering tot vergunning, een goede voorbereiding is essentieel
Een carport, een dakkapel of een heerlijk lichte serre. Als dromen tot een verbouwing leiden, zijn er natuurlijk zaken waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen de juiste vergunningen, het kiezen van een goede aannemer en het afsluiten van een extra hypotheek.
Zonder geld geen verbouwing. Dus kijk eerst naar de mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Dat kan een hoop teleurstelling (en tijd) voorkomen.
Eigen geld
De goedkoopste manier van financiering is het gebruiken van eigen spaargeld. Het scheelt je tenslotte een hoop rente.
Extra hypotheek (onderhands verhogen)
Is de hypotheek al rond en het huis definitief van jou? Je hypotheek verhogen is alleen mogelijk wanneer je bij de koop van het huis het hypotheekbedrag hoger hebt in laten schrijven dan het daadwerkelijke bedrag dat je geleend hebt. De bank zal beoordelen of ze akkoord gaan met een verhoging. Is dit een optie voor jou? Dan betaal je geen notariskosten.
Tweede hypotheek
Is het niet mogelijk om je huidige hypotheek (onderhands) te verhogen? Dan kun je kijken naar de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. De aflossingstijd is ook hiervoor dertig jaar en de rente zal lager zijn dan bij een persoonlijke lening.
Als het in jouw situatie mogelijk is je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten, opent de bank een zogeheten ‘bouwdepot’ met het geld voor de verbouwing. Je hebt zelf geen beschikking over het geld en moet elke factuur van de verbouwing doorsturen naar de bank. Zij betalen deze factuur met het geld uit het bouwdepot.
Heb je een vergunning nodig?
Sommige verbouwingen kunnen vergunningsvrij plaatsvinden. Zo heb je bij het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde meestal geen vergunning nodig. Ook een uitbouw op de begane grond tot bijvoorbeeld 2 meter is meestal vergunningsvrij. Maar controleer dit altijd eerst bij je gemeente. Wanneer je zonder vergunning hebt verbouwd, maar later blijkt dat dit onterecht was, loop je het risico dat je alles weer in de originele staat moet herstellen. Een bouwvergunning vraag je bij de gemeente aan.
Het kiezen van een aannemer hoeft niet moeilijk te zijn
Wil je alles uitbesteden of ben je van plan ook een deel zelf te doen? Misschien is tegels zetten niets voor jou, maar kun je wel goed overweg met een sloophamer. Zelf een badkamer of keuken slopen, scheelt je waarschijnlijk een hoop geld.
Vraag in ieder geval diverse offertes op zodat je goed kunt vergelijken. Een verbouwing kost een hoop geld en neemt soms veel tijd in beslag. Je moet dus veel communiceren met een aannemer en treft hem vaak aan in het huis. Ga daarom niet meteen voor de goedkoopste. Een goede communicatie en een vertrouwd gevoel zijn net zo belangrijk.
Let op het keurmerk ‘Bouwgarant’. Mocht de aannemer onverhoopt failliet gaan, dan staat Bouwgarant garant voor de geleden schade en blijf je niet met een overkapping achter terwijl je een dichte serre wilde. En vraag vooral ook je vrienden, familie of buren wat hun ervaringen zijn met aannemers, of ze tips voor jou hebben en met welk bedrijf zij goede zaken hebben gedaan. Online kun je vaak beoordelingen van klanten lezen.
Denk aan je nieuwe buren
Nog geen kennisgemaakt met de buren of ze al een tijd niet gesproken? Loop voordat de straat vol staat met afvalcontainers en er dagelijks een hoop werklui in en om het huis aanwezig zijn, even langs om ze in te lichten. Beter een goede buur, dan …