7 dingen die altijd misgaan tijdens een verhuizing

4 minuten leestijd

Adem in, adem uit

Je kunt dan wel heel trots die champagnefles ontkurken, maar jemig: wat een stress, onzekerheid en geregel, zo’n koopproces. En dan moet de verhuizing zelf nog beginnen. Deze zeven dingen gaan gegarandeerd mis tijdens een verhuizing: zodat je daar alvast rekening mee kunt houden – of beter: het kunt voorkomen!

1. Het huis

Ja, je hebt goed opgelet tijdens de bezichtigingen en de makelaar heeft ook nog meegekeken. Toch kun je in de stress wat ‘dingetjes’ over het hoofd hebben gezien. Die plinten die écht niet meer kunnen bijvoorbeeld. De trap die eigenlijk toch wél opnieuw moet worden bekleed. Of de keuken die hier en daar misschien wel een likje verf kan gebruiken. Gewoon blijven doorademen, het komt goed.

2. Het verhuisteam

Natuurlijk willen ze allemaal komen helpen: je sterke neven, je zwagers, je ouders, je beste vrienden die je al sinds de middelbare school kent. Maar drie dagen van tevoren – of drie uur, dat kan ook – krijg je de appjes: of ze ook een uurtje later mogen komen. Dat ze eerder weg moeten. Dat ze een reis naar Thailand hadden geboekt en de vluchtdatum éven over het hoofd hadden gezien. Dat ze een schouder uit de kom hebben, dus die kast tillen, dat moet iemand anders doen. Dan hebben we het nog niet gehad over die vrienden die per ongeluk wat omstoten. Jij blijft vervolgens met de schade zitten. Door een Erkende Verhuizer in te schakelen kun je zo’n vervelende situatie voorkomen.

3. De spullen

Er staan twintig lege dozen in je oude woonkamer en je bent ervan overtuigd dat die dozen (A) binnen vier uur zijn ingepakt en (B) groot genoeg zijn om je hele inboedel in te stoppen (op de meubels na dan). Om je even uit de droom te helpen: dozen hebben de merkwaardige eigenschap altijd sneller gevuld te zijn dan je lief is, en een verhuizing is hét moment om erachter te komen hoe ont-zet-tend veel spullen je eigenlijk hebt. Reken er nog maar een paar uurtjes en doosjes bij ...

4. De planning

Je had het nooit voor mogelijk gehouden, maar je klusteam is compleet en ziet er redelijk competent uit. Wil niet zeggen dat alles volgens planning verloopt. Een doe-het-zelfverhuizing loopt namelijk (bijna) nooit helemaal volgens planning. Er is altijd een kast die zich niet in elkaar laat zetten, er zijn altijd vijftien extra ritjes nodig naar de Ikea of Praxis (verf op, nachtkastjes vergeten, moertje kwijt, nog een moertje kwijt, nóg een moertje kwijt) en het bed of die bank in elkaar zetten kost meer tijd dan verwacht. Ons mantra: _let it go_.

Er is altijd wel een vermiste doos die pas ná de verhuizing weer opduikt.

5. De ontbrekende doos

Hij was er echt. En ineens is-ie er niet meer. De doos waarvan je niet meer precies weet wáár je hem bent kwijtgeraakt, maar wel dát je hem bent kwijtgeraakt en dat er essentiële spullen in zaten (bestek, borden, handleidingen van ooit gekochte meubels, gereedschap) om je verhuizing soepel te laten verlopen. Misschien is het een geruststellende gedachte dat De Doos altijd wel weer opduikt. Misschien is het een iets minder geruststellende gedachte dat dit altijd op het moment is dat het niet meer nodig is. Gelukkig is de mens inventief.

6. De afwerking

Daar zit je dan, domweg gelukkig te wezen in je kersverse huis. Het voelt nog een beetje als een vakantiehuisje. Alles is zo goed als uitgepakt en het leven kan – voorzichtig – weer beginnen. Een leven zonder afwasborstel, want die was je vergeten mee te nemen, en een leven zonder kussens op je bank, zonder waterkoker (wáár is-ie gebleven?!) en zonder licht boven je keukentafel, omdat de monteur volgende week pas kan. Het beste wat je kunt doen? Blijven doorademen. En lijstjes maken. Ooit komt je droomhuis helemaal af. Dit hoort erbij. Echt waar.

7. Rondje Chinees en andere gevaarlijk oplopende kosten

Hoe je het ook wendt of keert: een doe-het-zelfverhuizing pakt nooit goedkoper uit dan je denkt, je hebt altijd te maken met onzichtbare kosten en lasten. Ja, je weet wel dat je een busje, auto of boedelbak moet huren. Maar met een beetje pech lever je die in met schade. Of vallen de benzinekosten hoger uit omdat je weer terug moet rijden om die ontbrekende doos op te halen. Maar dan heb je nog niet alles.

Reken je gerust arm: verhuisdozen lijken goedkoop, maar als je er vijftig nodig hebt, loopt dat al snel in de papieren. Of wat dacht je van een koekje bij de koffie, een lekker belegd broodje tussendoor en een rondje Chinees met een ijskoud biertje na afloop? Misschien wil je je vrienden na afloop nog een cadeautje geven. En nu je toch bezig bent: een bloemetje voor die ene vriend die tijdens jouw verhuizing door zijn rug is gegaan dan maar? Het mogen wel onschuldige kostenposten lijken, maar wanneer je met tien vrienden verhuist, loopt het snel op. Ga daarom bij jezelf na of een doe-het-zelfverhuizing wel opweegt tegen de risico’s. Hoe ‘goedkoop’ is zo’n verhuizing dan eigenlijk nog?