Hoe pak ik mijn verhuizing van huurhuis naar koophuis aan?

4 minuten leestijd

Houd rekening met extra kosten

Eindelijk is het zover. Je hebt je eerste eigen huis gekocht, de hypotheek is rond en nu ga je verhuizen. Met deze tips weet je waar je aan toe bent en met welke kosten je rekening moet houden.

Voor de eerste keer verhuizen naar een koophuis is best spannend. Deze checklist helpt je goed beslagen ten ijs te komen.

1. Prik de datum

Planning is alles bij een verhuizing. Daarom: plan je verhuizing bijtijds en zeg meteen je oude (huur)woning op. Zo voorkom je dubbele maandlasten in de vorm van én de huur van je oude huis én de hypotheek van je nieuwe.

2. Overleg met je werk

Verhuis je voor je werk? Soms biedt je werkgever een verhuisvergoeding. En een vrije dag, trouwens. Vraag dat vooral even na. Zo niet, dan is het misschien fijn om rond je verhuizing een of meerdere vakantiedagen op te nemen.

3. De eerste inpakronde

Een paar maanden voor je overgaat, kun je alvast beginnen met het inpakken van spullen die je de komende tijd toch niet gaat gebruiken. Denk aan seizoenskleren, oud speelgoed of fotoboeken. Kijk tijdens de eerste inpakronde kritisch naar je spullen. Moet dit écht allemaal mee naar je volgende adres of kun je het nog verkopen, weggeven of weggooien?

4. Adreswijziging en nieuwe abonnementen

Je nieuwe adres doorgeven aan instanties is een bewerkelijke klus, maar wel een heel belangrijke. Regel voor je verhuizing je adreswijziging bij de gemeente, gwl-leveranciers, verzekeraars en de bank. Begin op tijd met het aanleggen van een lijst van alle bedrijven die jij moet inlichten. Loop hierbij voor alle zekerheid je bankafschriften na of maak gebruik van een automatische verhuisservice.

5. Regel een verhuisteam

Misschien wil je een mooie nieuwe bank kopen of moet je iets besteden aan klusjes in je nieuwe huis. Verhuizen kost altijd geld. De kostenafweging begint al bij de logistieke uitdaging om de spullen van A naar B te krijgen. Je kunt met je eigen auto rijden, of een auto of busje huren, en verhuismateriaal zoals een lift, een steekwagen, verhuisdekens of verhuisdozen. Of je schakelt een verhuisbedrijf in. Goed om te weten: je spullen zijn niet verzekerd voor schade als je zelf verhuist. Bij een verhuisbedrijf meestal wel (maar check dit altijd even).

Wat een verhuisbedrijf kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Verhuisbedrijven maken offertes op basis van de grootte van de verhuizing: Is er een verhuiswagen nodig en zo ja, hoe groot moet deze zijn? Hoeveel verhuizers zijn er nodig voor het sjouwwerk? En over transportkosten gesproken: de reisafstand van huis tot huis wordt ook doorberekend in de offerte. Daarnaast zijn er verschillende soorten verhuisbedrijven. Sommige werken met een all-intarief, sommige met een uurtarief. In de prijs speelt ook mee of het gaat om een erkend verhuisbedrijf.

Onze tip: vraag sowieso meerdere offertes aan. Maak een goede inschatting van de grootte van je inboedel, bijvoorbeeld door het verhuisbedrijf alvast op bezoek te laten komen. Kijk ook of het bedrijf een weekendtoeslag rekent, of je spullen verzekerd zijn en voor hoeveel geld en of ze werken met een eigen risico.

6. De puntjes op de i

Haal meubels die je hebt uit elkaar en pak zo veel mogelijk spullen in. Ga vast shoppen en zorg dat meubels en andere grote pakketten pas worden bezorgd als je al bent ingetrokken in je nieuwe woning. Zorg dat er voor de deur plek is voor de verhuiswagen of je eigen busje of auto. Begin op tijd met de vriezer leegeten en ontdooien en leg een fotoverzameling aan van zaken die je na je verhuizing geheid gaat vergeten. Zoals hoe je die ene kast ook alweer in elkaar zet of welke kabel bij welke stereo hoort.

Ook handig: zet een koffer klaar waar je de laatste dagen voor je verhuizing uit kunt leven. Zo hoef je niet telkens verhuisdozen door te spitten op zoek naar een schoon shirt. En nu je toch bezig bent: zet de avond van tevoren een doos met handige verhuisspullen klaar. Denk aan (schilders)tape, vuilniszakken, wc-rollen, tiewraps, sponsjes, schoonmaakmiddelen, stiften en een schaar.

Na de verhuizing hoef je nog maar één ding te doen: genieten van je eerste eigen huis.

Meer vragen en antwoorden

Reken op eventuele dubbele woonlasten, klein onderhoud, schoonmaakkosten en de kosten voor een verhuisbedrijf.

Vraag offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Zorg hierbij dat je de grootte van je inboedel juist doorgeeft. Kijk ook of de verhuizers erkend zijn en let op toeslagen en verzekeringen.

Regelmatig onderhoud voorkomt problemen

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je mooie, nieuwe huis, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Geen idee hoe vaak je moet schilderen? Of hoe dat werkt als je in een appartement woont? We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Vertel mij meer Heb je je nieuwe huis goed verzekerd? Dit zijn de belangrijkste woonverzekeringen