Oude apparaten of lampen over na een verhuizing? Dit kun je ermee doen
5 handige tips om duurzaam met je elektrisch afval om te gaan
Een oude laptop, waterkoker of kapotte lampen: bij een verhuizing stuit je vaak op elektrische apparaten en lampen waarvan je niet zo een-twee-drie weet waar ze heen moeten. Weggooien is niet goed voor het milieu en bewaren heeft weinig zin. Wat zijn de opties?
Wist je dat er in Nederland maar liefst 178 miljoen niet (meer) gebruikte en 21 miljoen kapotte elektrische apparaten in omloop zijn? Dat blijkt uit onderzoek van Stichting OPEN. Een verhuizing is een moment waarop veel mensen hun overbodige apparaten en lampen wegdoen. Heb jij ook zo’n doos vol afgedankte en kapotte apparatuur of lampen? Dit zijn vijf duurzame manieren om er vanaf te komen.
1. Inleveren bij een winkel in de buurt
Alle kleine apparaten die op stroom werken (met stekker, batterij of accu) kun je voor recycling inleveren in een Wecycle-inleverbak bij een winkel of bouwmarkt in de buurt. Denk hierbij aan elektrische tandenborstels, mobiele telefoons of föhns. Daarmee lever je niet alleen een bijdrage aan hergebruik van grondstoffen, maar ook aan (sociale) werkgelegenheid.
Met de handige e-waste inleverwijzer vind je Wecycle-inleverpunten in jouw buurt.
2. Afgeven in de winkel of aan een bezorger
Heb je een nieuw elektrisch apparaat besteld? Dan mag je je oude, soortgelijke exemplaar direct achterlaten in de winkel of meegeven aan de bezorger van de winkel voor recycling. Deze oud-voor-nieuwregeling geldt voor winkel- én online aankopen. Soms kan de bezorger of het afhaalpunt niet meteen je oude apparaat mee- of innemen. Maak dan met de online verkoper een andere afspraak.
3. Naar de milieustraat brengen
Je kunt elektrische apparatuur, groot en klein, zelf naar de gemeentelijke milieustraat brengen. Zorg dat je de apparaten schoon en leeg inlevert. Verwijder de batterijen, haal lampen uit de fitting en laat het water weglopen uit wasmachines en vaatwassers.
4. Verkopen of weggeven
Apparaten die nog werken, kun je verkopen of weggeven. Zet ze bijvoorbeeld als ‘gratis af te halen’ op Marktplaats of doneer ze bij een weggeefwinkel of kringloopwinkel in de buurt. Computers, telefoons en tablets zijn soms best nog wat waard. Op websites van tweedehands spullen zie je welk bedrag ze mogelijk opleveren. Is er weinig vraag naar? Lever ze dan direct in voor recycling.
5. Laten repareren
Kijk of een kapot apparaat nog te repareren is, bijvoorbeeld via een Repair Café of een erkend reparatiebedrijf. Misschien valt het nog binnen de garantie, dan kun je het via de leverancier laten repareren. Een uitzondering hierop zijn oude vriezers, drogers of koelkasten Omdat deze apparaten veel energie verbruiken, is inleveren voor recycling beter dan repareren.
Meer weten?
Wil je meer tips over het recyclen van elektrische apparaten en lampen en waar je terecht kunt met je elektrisch afval?