De stand van wonend Nederland Q3 2024
Nieuwbouw als mogelijk aantrekkelijk alternatief door krappe markt
Het afgelopen kwartaal bleef het aanbod op funda stabiel, terwijl de interesse bleef toenemen. Deze krapte op de woningmarkt leidt mogelijk tot een opvallende verschuiving: 70% van de woningzoekers staat open voor nieuwbouw. Daarmee lijkt nieuwbouw een steeds aantrekkelijker alternatief voor wie een stap op de woningmarkt wil zetten. Daarnaast houden 55-plussers vast aan hun verhuiswens, wat de doorstroming op de markt kan bevorderen.
Ook het afgelopen kwartaal zochten woningzoekers weer massaal naar zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten op funda. Opmerkelijk is de groei van het gemiddelde aantal views per nieuwbouwobject; die steeg in het afgelopen kwartaal met 24% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, wat wijst op een toenemende interesse.
Ook voor bestaande bouw zien we sinds het tweede kwartaal van dit jaar een structurele toename in views, met een groei van ruim 26% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze ontwikkelingen zijn het gevolg van de aanhoudende krapte op de woningmarkt en de stijgende huizenprijzen.
Nieuwbouw aantrekkelijk alternatief
De drukte op de markt zorgt mogelijk voor meer interesse in nieuwbouwwoningen. Van de Nederlandse woningzoekers die geïnteresseerd zijn in nieuwbouw heeft 43% geen bezwaar om langer te wachten. Ook de relatief hogere prijzen lijken de geïnteresseerden voorlopig niet af te schrikken.
De voornaamste reden voor deze keuze is duurzaamheid, gevolgd door het feit dat je niet in een biedingenstrijd terechtkomt. De kabinetsplannen om jaarlijks veel nieuwe woningen te bouwen, maken nieuwbouw bovendien aantrekkelijker. 27% van de woningzoekers geeft aan door deze plannen meer interesse te hebben in nieuwbouw. 30% van de respondenten wil geen nieuwbouw, en kiest hoe dan ook voor een bestaande woning, voornamelijk vanwege de karakteristieke bouwstijl.
Verhuisbereidheid onverminderd hoog onder 55-plussers
De groep van 55-plussers blijft positief gestemd over het voornemen om te verhuizen naar een andere woning. In het tweede kwartaal gaf 52% aan op korte termijn een ander huis te willen kopen. In het derde kwartaal steeg dit percentage licht naar 53%. Vaak laten 55-plussers huizen achter met gemiddeld vier slaapkamers, waarvan de helft vrijstaand of twee-onder-een-kap is. Deze ontwikkeling kan mogelijk de doorstroom op de markt verbeteren.
Signalen die kunnen wijzen op beweging in de markt
‘Naast het toenemend aantal bezoekers op ons platform, zagen we afgelopen kwartaal dat 79% van de woningzoekers verwacht te moeten overbieden’, zegt Joost Dop, CEO van funda. ‘Daarbij komt dat huizen nóg korter te koop stonden in vergelijking met vorig jaar. Dit onderstreept de dynamiek en sterke concurrentie op de markt onder woningzoekers. Dat we een groeiende interesse in nieuwbouwwoningen zien, is dus niet zo gek. Mogelijk zijn ze op zoek naar meer zekerheid en proberen ze zo de – soms haast onvermijdelijke – biedingenstrijd te vermijden.’
We zien dat de groep 55-plussers standvastig blijft in hun behoefte en intentie om te verhuizen
‘Bovendien zien we dat de groep van 55-plussers standvastig blijft in hun behoefte en intentie om te verhuizen’, vertelt Joost. ‘Net als in het tweede kwartaal. Ze zoeken via ons slimme zoeksysteem bijvoorbeeld naar een levensloopbestendige woning waarin ze oud kunnen worden. Dit is een positieve ontwikkeling voor het bevorderen van de doorstroming op de markt omdat ze vaak grotere huizen achterlaten. Hoewel de krapte op de markt op hoog niveau blijft, zien we signalen die de markt – met de intentie van 55-plussers om te verhuizen en de komst van meer nieuwbouw – verder in beweging kunnen laten komen. We blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen, zodat we woningzoekers van inzicht in de woningmarkt kunnen blijven voorzien.’