Welk energielabel heeft mijn huis?

4 minuten leestijd

Wie kan het energielabel van mijn huis bepalen?

Welk energielabel je huis heeft, hangt af van hoe energiezuinig – of energieslurpend – jouw woning is. De labelklassen gaan van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G. Via zoekjeenergielabel.nl vind je welk energielabel jouw huis heeft. Heb je nog geen energielabel, dan kan een energieadviseur dit voor je maken.

Bij het verkopen van je huis ben je verplicht de definitieve energielabelklasse te tonen in de advertentie. Bij de overdracht moet je het energielabel ook overhandigen aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 435 euro.

Het energielabel is een initiatief van de Rijksoverheid. Het is bedoeld om potentiële kopers te informeren over de energiezuinigheid van een woning en huiseigenaren te stimuleren hun huis verder te verduurzamen.

Hoe weet ik welk energielabel mijn huis heeft?

Via Zoek je energielabel vind je welk label je hebt door je postcode en huisnummer in te vullen. Het register is openbaar, dus of je nu eigenaar of belangstellende bent, iedereen kan het energielabel van een woning hier opzoeken.

Geen energielabel? Geen nood!

Kun je op jouw adres geen label vinden? Geen nood. Je hebt dan waarschijnlijk nog geen definitief energielabel. Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een energieadviseur. Doe dit wel op tijd, want als je je huis verkoopt zonder geldig energielabel riskeer je een boete.

Wie kan het energielabel van je huis bepalen?

Daarvoor moet je een energieadviseur inschakelen. Energieadviseurs die bevoegd zijn een energielabel op te stellen, vind je via het EP-register. De energieadviseur komt thuis langs en meet in anderhalf à twee uur de energieprestaties van je huis. Na de opname brengt hij een rapport uit met het energielabel.

Tot 1 januari 2021 kon je eenvoudig online een energielabel aanvragen. Je vulde de kenmerken van je huis in en in sommige gevallen stuurde je wat informatie mee als bewijsvoering van bijvoorbeeld de isolatie. Binnen een paar dagen en voor niet meer dan een paar tientjes kreeg je dan het energielabel van jouw huis online toegestuurd. Omdat hierdoor sommige labels niet juist werden opgemaakt, is er een andere werkwijze gekomen.

Heb je zo’n vereenvoudigd energielabel (van voor 1 januari 2021)? Deze blijft tot tien jaar na de uitgifte geldig en mag je tot die tijd gebruiken als je je huis verkoopt.

Welke informatie vind ik op het energielabel?

Het huidige energielabel is een stuk uitgebreider dan het vereenvoudige label van voor januari 2021. Het bestaat uit een samenvatting (de voorkant van het document) en een toelichting op de isolatie en installaties van je woning. Ook bevat het energielabel eventuele maatregelen die je nog kunt nemen voor de verduurzaming van je huis. We leggen het document stap voor stap aan je uit.

Voorbeeld van een energielabel

Voorbeeld van een energielabel

De labelklasse van het energielabel

Bovenaan het energielabel zie je een letter en kleur die corresponderen met het label van jouw woning. Het meest energiezuinig is A++++ (groen), het minst duurzaam is G (rood).

Heeft jouw huis energielabel A? Of C? Ontdek wat de letters van het energielabel betekenen

Samenvatting: score isolatie en installaties

Onder de labelklasse zie je hoe je woning scoort op twaalf verschillende punten. Deze punten zijn gesplitst in twee onderdelen: isolatie en installaties.

  • Isolatie: hoe goed of slecht je woning is geïsoleerd, wordt aangegeven met plus- en mintekens (van – en +/- naar ++). Staat er een – of +/-, dan betekent dit dat er nog verbetering mogelijk is.

  • Installaties: bij de installaties staat welke installaties in de woning aanwezig zijn voor bijvoorbeeld verwarming, koeling en ventilatie. En of de energieadviseur verbeteringen aanbeveelt. Die aanbevelingen vind je in de toelichting.

Verder staat op de voorzijde hoe goed jouw woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. En welke energiebronnen je gebruikt; wek je zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, of ben je voornamelijk afhankelijk van de energieleverancier? Dit is van invloed op het energieverbruik en de duurzaamheid van je huis.

Gemiddeld verbruik en energiekosten

Op het energielabel staat ook wat het gemiddelde energieverbruik per jaar, net als een indicatie van de energiekosten. Dit kan afwijken van het verbruik en de kosten die op je energierekening staat. Dat komt omdat voor het energielabel alleen gekeken wordt naar het verbruikt van het huis zelf en niet naar je huishoudelijke apparatuur.

Verbetermaatregelen op het energielabel

In de toelichting van het energielabel staan verbetermaatregelen om je huis duurzamer te maken. De energieadviseur kijkt of jouw huis voldoet aan de standaard woningisolatie. Deze standaard geeft aan of huis woning voldoende is geïsoleerd om verwarmd te kunnen worden zonder aardgas. Je kunt dan (nu of in de toekomst) een overstap maken naar bijvoorbeeld een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Per onderdeel, bijvoorbeeld het dak of de gevel, zie je welke isolatiewaarde er op dit moment wordt gehaald en welke isolatiewaarde je zou moeten behalen om hier aan te voldoen. Dit wordt de Rc-waarde genoemd. Is de Rc-waarde in het energielabel rood gekleurd, dan is het onderdeel niet of niet goed geïsoleerd. Er staat dan wat je kunt doen om de waarde te verbeteren.

Daarna volgt een toelichting op de intallaties. Hier zie welke installaties in jouw huis aanwezig zijn en welke duurzamere installaties worden aanbevolen. Deze tips kun je overnemen wanneer je jouw woning wilt verduurzamen.

Meer vragen en antwoorden

Heeft je woning nog geen definitief energielabel, dan kan een daartoe bevoegd energieadviseur dit voor je opstellen. Deze energieadviseur komt thuis langs en neemt in anderhalf tot twee uur tijd je woning op. Daarna maakt hij of zij een energieprestatieberekening. Het energielabel ontvang je per pdf. De energieadviseur zorgt ervoor dat het label wordt geregistreerd in het EP-register van de overheid, waar je dit zelf later nog kunt terugvinden en downloaden.

Op de voorpagina van het energielabel staat bovenaan de labelklasse (A++++ t/m G) en daaronder een samenvatting. Hier zie je aan de hand van scores (+ en -) hoe goed of slecht de verschillende onderdelen van je huis geïsoleerd zijn. Ook staat aangegeven welke installaties aanwezig zijn voor bijvoorbeeld verwarming, koeling, elektriciteit en ventilatie, en of hier verbeteringen voor worden aanbevolen. Verbetersuggesties voor zowel de isolatie als installaties vind je op de pagina’s erna. Op het energielabel staat ook het gemiddelde energieverbruik van je woning en een indicatie van de gemiddelde energiekosten.

Als je je huis te koop zet, moet je in de advertentie al aangeven welk definitief energielabel je huis heeft. Dit geldt voor nagenoeg alle woningen, maar er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld monumentale panden. Heb je nog geen geldig energielabel, vraag deze dan aan vóórdat je je woning te koop aanbiedt. Het kan meerdere weken duren voor een energieadviseur bij je langs kan komen. Verkoop je je huis zonder geldig energielabel, dan riskeer je een boete. Je kunt natuurlijk ook een energielabel aanvragen wanneer je alleen inzage wil hebben in hoe energiezuinig jouw huis nu is. Daarbij krijg je meteen een advies over de maatregelen die je kunt nemen.

Een energielabel blijft vanaf de datum van uitgifte tien jaar geldig. Dit geldt ook voor het zogenoemde ‘vereenvoudigde energielabel’ dat je tot 1 januari 2021 online kon aanvragen.

De standaard woningisolatie is een norm van isolatie waaraan een woning zou moeten voldoen om op een duurzamere manier te kunnen verwarmen, zonder aardgas. De standaard woningisolatie komt vanuit het klimaatakkoord en is opgesteld door een commissie gericht op verduurzaming van woningen. In deze commissie zijn de overheid, Bouwend Nederland, de Woonbond en Techniek Nederland betrokken.

Wil je je huis verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp, dan moet het beter geïsoleerd zijn dan bij bijvoorbeeld een cv-ketel. In het energielabel wordt aangegeven wat je kunt doen om aan de standaard woningisolatie te voldoen. Zo kun je je huis voorbereiden op het moment dat je van het aardgas af moet. Vanaf 2050 zou koken en verwarmen op aardgas in principe niet meer mogelijk zijn.

Vraag je makelaar om advies bij verkoop

Een goed energielabel heeft een positief effect op de waarde van jouw woning. Wil je weten welke aanbevolen maatregelen effect hebben op de waarde van jouw huis of heb jij vragen over het energielabel? Een makelaar kan aan de hand van het energielabel adviseren wat je eventueel kunt doen om jouw huis nog aantrekkelijker te maken voor de verkoop.

Vind meer informatie over het energieabel