Alles over hypotheken
Het is vast niet je lievelingsonderwerp, maar toch zeker een van de belangrijkste bij nieuwe woonplannen: je hypotheek. Het goede nieuws: hier vind je het antwoord op al je vragen.
Duik dieper in de wereld van hypotheken
Of pak de regie over je hypotheek met deze tips en inzichten
Veelgestelde vragen over hypotheken
Hoe werkt een hypotheek aanvragen?
Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken.
Wat is de huidige hypotheekrente?
De actuele hypotheekrente hangt af van welke aflosvorm, hypotheekverstrekker en rentevastperiode je kiest. Op dit moment (2023) variëren de rentes ongeveer tussen de 3 en 4,4%.
Ik wil mijn nieuwe huis verbouwen: waar moet ik aan denken?
Begin met het uitzoeken van de financieringsmogelijkheden. Heb je genoeg spaargeld, of moet je er een extra lening voor afsluiten? Ga ook bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Vraag offertes op bij verschillende aannemers en kies er een waarbij ook de communicatie vlot verloopt. Je gaat tenslotte de komende periode veel contact hebben met elkaar. Besluit of je alles wilt uitbesteden of dat je een deel zelf kunt/wil doen.
Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheeklasten?
De bruto maandlasten zijn het bedrag dat je betaalt aan de bank. Dat bedrag bestaat uit hypotheekrente en een deel aflossing. De betaalde hypotheekrente dien je in bij je belastingaangifte. De Belastingdienst betaalt je een deel weer terug. Jouw maandlast minus de teruggave van de Belastingdienst is de netto hypotheeklast.
Wat is het verschil tussen een lening en een hypotheek?
Met een hypotheek koop je een huis. Het huis is het onderpand voor de hypotheek. Een deel van de rente die je betaalt voor je hypotheek kan je terugkrijgen van de Belastingdienst. Een lening kan je gebruiken voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of wasmachine. Een hypotheek wordt niet geregistreerd bij het BKR, vrijwel elke lening van €250 of meer wél.