Financiële haalbaarheid verbouwing

1 minuten leestijd

Zo regel je een betaalbare verbouwing, zonder verrassingen achteraf

Je wilt een uitbouw, een grotere woonkamer, dakkapel of inloopkast. Of misschien wel alles tegelijk, als je dat kunt betalen. Met dit overzichtelijke stappenplan krijg je inzicht in het financieren van je verbouwing.

  1. Vraag eens rond

    Het is lastig om de kosten van een verbouwing in te schatten. Vraag eens rond bij buren die hetzelfde hebben gedaan en wat zij hebben betaald. Of vraag bij vrienden en bekenden wat zij kwijt waren voor die nieuwe keuken, badkamer of dakopbouw. Zo ontstaat een globaal idee van hoeveel geld zo’n verbouwing kost.

  2. Vraag een richtprijs op

    Een aannemer maakt een offerte aan de hand van een wensenlijstje en een korte opname. Ook een architect kan uitspraken doen over de globale kosten van de verbouwing. Daarnaast kun je op basis van de prijzen in de showroom inzicht krijgen in wat bijvoorbeeld een keuken of badkamer gaat kosten.

  3. Bepaal je budget

    Als je een globaal idee hebt van wat je wilt en hoeveel het gaat kosten, kun je het budget gaan bepalen. Bedenk hoeveel je wilt gaan uitgeven van je spaargeld en of er eventueel een extra hypotheek van de bank nodig is. Op basis hiervan kan de bank kijken hoeveel je kunt lenen. Laat bij de beslissing over de extra hypotheek ook de extra maandlasten meewegen.

  4. Laat uitrekenen hoeveel het écht gaat kosten

    Richtprijs en budget bekend? Vraag offertes op bij verschillende aannemers. Prijzen kunnen nogal uiteenlopen. Dat kan door verschil in kwaliteit, of doordat doordat in de ene offerte zaken staan die in de andere offerte weer niet zijn opgenomen. Ook het afwerkingsniveau kan meespelen. Kijk daarom niet alleen naar het bedrag onder de streep, maar vraag iedere aannemer details te specificeren. Noemt hij bijvoorbeeld in een post alleen 'aanleg elektra', vraag dan wat hij daarvoor allemaal doet, tot de hoeveelheid stopcontacten en lichtschakelaars aan toe.

  5. Ga in onderhandeling over de offerte

    Druk de prijs door werk zelf te doen. Zo is loopwerk een dankbare kandidaat om in mindering te brengen van de offerteprijs. Een andere manier om de kosten te drukken, is bezuinigen op materialen of beslissen bepaalde dingen toch maar niet te doen. Ben je akkoord met wat wel en niet te doen, ga dan met de aannemer in onderhandeling over de totaalprijs.

  6. Stelposten

    In een stelpost in de offerte zet de aannemer wat hij denkt dat iets gaat kosten, maar dat nog niet zeker weet. Dat is bijvoorbeeld omdat hij afhankelijk is van de prijsopgave van een onderaannemer. Houd er bij deze posten altijd rekening mee dat dat ze hoger kunnen uitvallen.

  7. Meer- en minderwerk

    Tegenvallers waarmee geen rekening is gehouden in de offerte, kunnen meerwerk betekenen. Bijvoorbeeld als bij het openmaken van de vloer blijkt dat de balken verrot zijn, of er ergens lekkage is ontstaan. De aannemer is verplicht je tijdig van de kosten van dat meerwerk op de hoogte te brengen, zodat je bij de factuur niet voor verrassingen komt te staan. Hier is ook ruimte voor onderhandeling. Laat bijvoorbeeld doorschemeren dat in het budget niet veel rek zit. Een aannemer wil best meebewegen, en ook niets liever dan de klus afmaken. Overigens kan een klus ook meevallen, bijvoorbeeld doordat blijkt dat goedkoper materiaal beter blijkt te zijn, of omdat er met een klus veel minder tijd is gemoeid. Minderwerk is dan ook fijn nieuws voor je bouwbudget.