Hogere hypotheekrente: reden voor paniek?
4% rente is nog steeds relatief laag
De gestegen hypotheekrente is al tijden een hot item in de media. Bij sommige kopers en verkopers slaat de paniek toe, maar is dat eigenlijk wel terecht? Hypotheekadviseur André Dorrestein zet de feiten op een rij.
Laten we de rente eerst eens in historisch perspectief bekijken. De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest als de afgelopen jaren. Nadat begin jaren negentig rentes van 10% of 11% geen uitzondering waren, daalde de rente van 2001 tot 2005 tot 4%. Tijdens de financiële crisis van 2008 stegen de rentes weer richting 6%. De afgelopen tien jaar is de rente alleen maar gedaald.
Lage rente is niet altijd positief. Je spaargeld groeit niet of vermindert zelfs, en pensioenfondsen komen hierdoor in de problemen. De economie wordt erdoor ontwricht. De lage rente werkt ook door in de woningmarkt. Iedereen kan meer lenen, dus makkelijker overbieden, waardoor de huizenprijzen stijgen.
Hypotheekrente nog steeds relatief laag
Volgens hypotheekadviseur André Dorrestein loopt het op dit moment nog niet zo’n vaart met die stijgende rente. ‘Op het laagste niveau hadden we een gemiddeld hypotheekrentetarief van 2% voor zowel twintig jaar vast als kortlopend. Nu, half augustus 2022, zie je dat de variabele rentes naar 2,2% zijn gestegen en de langlopende rentetarieven – al naar gelang de leenduur – net onder of boven de 4% uitkomen. Zeker nog goed te doen, vooral voor mensen die al waarde hebben opgebouwd in hun koopwoning en met winst kunnen verkopen. Voor starters is het wat lastiger, want die kunnen door de hogere rente minder lenen.’
Geen grote stijging meer
In zijn regio, Gooi en omstreken, ziet Dorrestein nog geen bezorgde huizenkopers, maar hij kan zich voorstellen dat in grote steden, zeker met het krappe aanbod daar, mensen met een krappe beurs buiten de boot vallen. Ook door de stijgende prijzen van eerste levensbehoeften. Hij verwacht niet dat de hypotheekrentes weer net als rond 2008 exponentieel zullen stijgen. ‘Er zijn zelfs experts die voorspellen dat de rente weer iets zal dalen de komende tijd. Maar de tijden zijn grillig. Het is vooral koffiedik kijken.’
Niet wachten met kopen
Wachten met het kopen van een woning tot de rente daalt, lijkt hem niet de moeite waard. ‘Je spreidt in veel gevallen de renteperiode uit over tien of twintig jaar. Eén of twee tiende daling maakt niet veel verschil in je maandlasten als je je droomhuis gevonden hebt.’
Een andere optie is om een variabele rente te overwegen. Daarbij liggen de rentetarieven vaak lager, waardoor je maandlasten lager zijn. Wel bestaat het risico dat wanneer de rente verder stijgt, je weer tegen een hoger tarief moet verlengen. ‘Het is aan de klant welk risico hij of zij kan en wil lopen,’ zegt Dorrestein daarover.
Normalisering woningmarkt
Er is ook wat positiever nieuws: door de verhoogde rente is er een verschuiving te zien in de woningmarkt. Te koop staande huizen worden niet meer direct verkocht en hoog overbieden is, zeker buiten de Randstad, niet meer aan de orde van de dag. Ook wachten veel verkopers niet meer met het te koop zetten van hun huis tot ze een nieuwe woning hebben gevonden. Dat zorgt voor meer aanbod. ‘Het lijkt erop dat de woningmarkt heel langzaam stabiliseert,’ aldus Dorrestein.
Tips voor starters
Ben je starter en wil je nu een huis kopen? Hypotheekadviseur André Dorrestein geeft deze tips:
Leen niet het hele bedrag bij de bank, maar als dat kan ook een deel van je ouders, familie of sponsor.
Praat met een onafhankelijke hypotheekadviseur, want die weet wat de mogelijkheden zijn en kan alle opties – helemaal op maat – doorrekenen.
Staar je niet blind op de laagste rente. Daarbij kunnen de voorwaarden wellicht minder gunstig uitpakken en is goedkoop op lange termijn duurkoop.
Het is gunstig om een hypotheek te nemen met NHG (garantie bij calamiteiten). Je krijgt dan korting op de rente en hebt een vangnet als je door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen.
Check wat je kunt betalen
Heb je een huis gezien op funda? De maandlastenindicator laat zien welke hypotheeklasten daar (ongeveer) bij horen. Kijk om een idee te krijgen van je totale maandlasten ook naar andere kosten, zoals je energierekening en verzekeringen.