Hypotheek nieuwbouw? Nét anders
Met deze nieuwbouwchecklist heb jij je hypotheek op orde
70% van de woningzoekers op funda staat open voor nieuwbouw, blijkt uit de funda Index. Belangrijkste redenen: een nieuwbouwhuis is duurzaam en je hoeft niet te overbieden. Ben jij ook van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het goed om te weten dat een hypotheek afsluiten nét even anders werkt dan bij een bestaande woning. Dit zijn acht stappen die je doorloopt.
Haalbaarheidscheck
Heb je je oog laten vallen op een specifiek nieuwbouwproject? Voordat je tot koop kunt overgaan, wil een projectontwikkelaar vaak zwart op wit zien dat je de woning ook echt kunt financieren. Een hypotheekadviseur kan jouw hypotheek nieuwbouw berekenen: die bekijkt je financiële gegevens en geeft een verklaring af dat je de woning kunt betalen.
Koop-/aanneemovereenkomst
Met de haalbaarheidscheck op zak, kun je de aankoop van je nieuwbouwhuis definitief maken. Dat doe je door het ondertekenen van de koop-/aanneemovereenkomst. Hierin staan alle afspraken die jij en de projectontwikkelaar of aannemer met elkaar hebben gemaakt. Het maakt daarbij niet uit of de bouw al gestart is of niet. Zorg ervoor dat de afspraken goed omschreven staan. Meerwerk moet bijvoorbeeld gedetailleerd worden beschreven.
Hypotheekofferte
Je hypotheekadviseur vraagt een hypotheekofferte aan bij de bank. Zodra de hypotheek rond is, ga je naar de notaris voor de overdracht van de grond en het tekenen van de hypotheekakte. Anders dan bij een bestaande woning hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.
In stappen betalen
De financiering van een nieuwbouwhuis is anders geregeld dan die van een bestaande woning. Je hypotheek groeit namelijk mee met de bouw van je huis. Zodra je de hypotheekakte tekent, betaal je alleen de grond en de eventuele bouwtermijnen die al zijn geweest.
Bouwdepot
Na de eerste betaling zet de bank het resterende hypotheekbedrag op een speciale rekening, dat heet het bouwdepot. Uit dit bouwdepot betaal je de facturen die je van je aannemer krijgt.
Bouwrente
Teken je de koop-/aanneemovereenkomst terwijl de bouw al van start is gegaan? Dan heeft de aannemer al kosten gemaakt en is hij over dat bedrag rentevergoeding misgelopen. Om hem daarin tegemoet te komen, betaal je hem bouwrente.
Rente tijdens de bouw
Over het bedrag dat in je bouwdepot staat, ontvang je rente. Ondertussen betaal je rente over het gehele hypotheekbedrag dat je hebt geleend. De bedragen die je tijdens de bouwperiode aan je aannemer betaalt, zorgen ervoor dat het bedrag in je bouwdepot steeds lager wordt. Het gevolg: je ontvangt minder rente. Het rente- en aflossingsbedrag dat je moet betalen aan de bank blijft hetzelfde. Naarmate de bouw vordert, nemen je hypotheeklasten dus toe. Je kunt ervoor kiezen dit verschil mee te financieren in je hypotheek, zodat je de stijging niet direct in je portemonnee voelt.
Meerwerk
Een hypotheek voor nieuwbouw bereken je eigenlijk niet anders dan een ‘gewone’ hypotheek. Zit er nog geen badkamer in je nieuwbouwwoning? Of heb je specifieke bouwideeën, waardoor je wilt afwijken van het standaard bouwplan? Dan is er sprake van meerwerk. Meestal kun je maximaal 20% tot 25% van de koopsom als meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Minderwerk is juist het tegenovergestelde. De aannemer gaat bijvoorbeeld geen keuken plaatsen omdat je dat later zelf gaat doen. Door minderwerk krijg je een korting.
Volg de waardeontwikkeling van je woning
Is je nieuwe huis klaar? Meld je dan aan voor Mijn Huis. Daarmee krijg je inzicht in de waardeontwikkeling van je woning op basis van actuele data. Ook zie je welke huizen in jouw buurt te koop staan of recent zijn verkocht en wat de gemiddelde vraagprijs en verkooptijd is.