Verduurzamen of verbouwen met je hypotheek
Heb je plannen om je nieuwe of huidige woning te verbouwen of verduurzamen, dan kan je hypotheek hier ruimte voor bieden.
Veelgestelde vragen over verbouwen en verduurzamen
Ik wil mijn nieuwe huis verbouwen: waar moet ik aan denken?
Begin met het uitzoeken van de financieringsmogelijkheden. Heb je genoeg spaargeld, of moet je er een extra lening voor afsluiten? Ga ook bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Vraag offertes op bij verschillende aannemers en kies er een waarbij ook de communicatie vlot verloopt. Je gaat tenslotte de komende periode veel contact hebben met elkaar. Besluit of je alles wilt uitbesteden of dat je een deel zelf kunt/wil doen.
Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?
Bij een verbouwing komt een hoop kijken. Weet je de mogelijkheden voor financiering al? Laat je hierin goed adviseren, in sommige gevallen kun je namelijk je hypotheek verhogen. Dat is kostentechnisch vaak gunstig. Houd rekening met extra kosten wanneer je een tweede hypotheek afsluit en met de hoge rente van een eventuele persoonlijke lening. Controleer ook altijd of je een vergunning nodig hebt en bepaal of je de gehele verbouwing wilt uitbesteden, of dat je iets zelf kunt doen (zoals het slopen bijvoorbeeld). Dat kan behoorlijk schelen in de portemonnee.
Wat is een bouwdepot in een hypotheek?
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Nieuw huis verbouwen: hoe schat ik de verbouwkosten bij de bezichtiging in?
Al tijdens de eerste bezichtiging kun je een inschatting maken van de verbouwkosten. Maak onderscheid tussen een cosmetische (om het meer naar je zin te maken) en noodzakelijke (wanneer iets bouwkundig verbeterd moet worden) verbouwing.
In sommige gevallen kan de verbouwing meegefinancierd worden in de hypotheek. Zo niet, dan kun je een persoonlijke lening aangaan of spaargeld inzetten.
Wat is een energiebespaarlening?
Voor het investeren in het energiezuinig maken van je huis kun je een extra lening aanvragen. Als je het geleende bedrag volledig gebruikt voor dat doel, dan heb je recht op een korting op de hypotheekrente. Houd er wel rekening mee dat je de energiebespaarlening in tien jaar afbetaalt.
Duik nog dieper in de wereld van hypotheken
Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten.