Nieuwe hypotheek, nieuwe verzekeringen?
Stem je overlijdensrisicoverzekering af op de veranderde situatie
Een nieuwe woning betekent nieuwe of andere risico’s. De aan de oude hypotheek gekoppelde verzekeringen kun je daarom niet even aanpassen met een adreswijziging. Neem je de overlijdensrisicoverzekering en opstalverzekering mee naar je volgende woning of sluit je die, tegen nieuwe voorwaarden, opnieuw af?
Na het kopen van een nieuwe woning hoef je de verzekeringen voor de woning meestal niet opnieuw af te sluiten. Je geeft je nieuwe gegevens door en dan neem je ze mee naar het nieuwe huis. Maar verzekeringen gekoppeld aan de oude hypotheek en woning kun je niet zomaar omzetten naar de nieuwe situatie. De overlijdensrisicoverzekering uit de oude hypotheek past niet gegarandeerd ook bij de nieuwe hypotheek. Bovendien is je persoonlijke situatie misschien wel veranderd.
Een hypotheek aanvragen en het verzekeren regelen
Bij het aanvragen van een hypotheek kun je niet zonder een opstalverzekering en soms ook niet zonder een overlijdensrisicoverzekering. Deze worden vaak verplicht gesteld. Met de opstalverzekering wil de bank voorkomen dat je door een kostbare schade de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. De overlijdensrisicoverzekering biedt bescherming voor jouw nabestaanden na jouw overlijden. Ook de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid kun je verzekeren.
Stem de overlijdensrisicoverzekering af op de huidige situatie
In theorie kun je de overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek op de vorige woning meenemen naar je nieuwe woning. Maar in de praktijk is dat vaak om twee redenen niet verstandig.
De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. De premie is bij veel verzekeraars tientallen procenten gezakt. De lagere premie geldt alleen voor nieuw afgesloten verzekeringen.
Het verzekerde bedrag in de overlijdensrisicoverzekering moet afgestemd worden op jouw nieuwe situatie. Met de uitkering na overlijden moeten de nabestaanden in staat zijn om de hypotheeklasten te dragen tot de hypotheek afbetaald is.
Wat kun je met de oude schadeverzekeringen?
Er zijn meer verzekeringen dan alleen de vaak verplichte overlijdensrisicoverzekering. Je hebt waarschijnlijk al een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Deze verzekeringen kun je overschrijven naar je nieuwe woning. Heb je je vorige woning nog niet verkocht, dan betaal je tijdelijk voor de verzekering van beide woningen. Dit kan de verzekeringsadviseur voor je regelen of je geeft het zelf aan de verzekeraar afstemmen door. Vergeet deze verzekeringen niet over te sluiten per de datum van de sleuteloverdracht. Bij een brand of storm kan immers veel schade ontstaan.
Wat kun je met oude kapitaalverzekeringen?
Soms is er een kapitaalverzekering of een rekening aan een oude hypotheek gekoppeld, zoals een beleggingshypotheek of spaarhypotheek. Onder bepaalde voorwaarden kun je deze hypotheekvormen meenemen naar de volgende hypotheek. Als je dat niet doet, zul je ook iets moeten doen met het kapitaal in deze verzekering of op deze rekening. Je kunt het geld gebruiken voor het aflossen van een hypotheekschuld of er bijkomende kosten mee betalen. Wel kunnen er fiscale beperkingen gelden. De hypotheekadviseur kan je advies op maat geven.