Oversluiten? 5 tips om je te helpen!

1 minuten leestijd

Heeft het zin om je hypotheek over te sluiten of loont wachten?

Hoor jij ook steeds vaker de vraag ‘je sluit toch wel je hypotheek over?’ Ben je aan het twijfelen of je dat moet doen? Of tast je nog in het duister als het onderwerp ‘oversluiten’ valt? Onderstaande tips helpen je op weg.

  1. Oversluiten en onder water staan

    Wil je oversluiten, dan moet je huis meer waard zijn dan de hypotheek. Bepalend hiervoor is wat je huis op dit moment waard is. Staat je huis ‘onder water’ dan zullen veel geldverstrekkers je geen nieuwe hypotheek willen verstrekken.

  2. Meefinancieren in de hypotheek

    De boeterente en kosten voor het oversluiten kunnen samen een flink bedrag vormen. En dat heeft niet iedereen zomaar liggen. Daarom is het mogelijk deze kosten mee te financieren in de hypotheek. Let op: de overheid is de overfinanciering van een huis aan het afbouwen. Waar je voorheen nog 106% van de koopprijs van de woning mocht lenen, is dat nu nog maximaal 100%. Overigens is boete of boeterente niet de juiste benaming. Het is namelijk geen boete, maar een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

  3. Maar boeterentes hebben ook een voordeel

    Misschien hebben we je een beetje aan het schrikken gemaakt met termen als boeterente en allerlei kosten, maar aan deze kosten zit ook een voordeel. Veel kosten zijn namelijk eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de boeterente ontstaat. Verhoog je de hypotheek zodat je de boeterente kunt financieren? Dan heb je geen aftrekmogelijkheid voor de rente over dat deel van de hypotheek.

  4. Spaarrente

    Heb je een spaarhypotheek? Kijk dan goed of oversluiten loont. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Als dat gebeurt, moet je vaak extra inleggen om het bedrag dat nodig is voor de aflossing bij elkaar te sparen. Hierdoor kunnen je netto maandlasten zelfs stijgen. Als je je hypotheek oversluit, mag je een andere hypotheekvorm kiezen. Win wel eerst advies in voor je dit doet.

  5. Aflossingsvrije hypotheek

    Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je niet altijd meenemen wanneer je een hypotheek oversluit. Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Wil je toch graag oversluiten? Laat je dan goed informeren. Sommige hypotheekverstrekkers zijn hier namelijk iets soepeler in als je ruim voldoende inkomen hebt.

Check je woningwaarde op funda

Via Mijn Huis zie je de actuele geschatte waarde van jouw huis en hoe deze zich ontwikkelt. Je vindt hier ook informatie over huizen die te koop staan in jouw buurt of onlangs zijn verkocht.

Meld je aan voor Mijn Huis Vind meer informatie over hypotheken