Isolatie subsidie: hoe kom je daarvoor in aanmerking?

- 4 minuten leestijd

Vraag een deel van je isolatiekosten terug via de ISDE-subsidie

Ben je huiseigenaar en ga je je huis isoleren? Dan kun je daarvoor een landelijke subsidie aanvragen: de ISDE. Deze subsidie vergoedt een flink deel van je kosten, vooral als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren. Naast de ISDE-subsidie zijn er ook andere manieren om je isolatie te financieren.

De zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie van de overheid. Laat je spouwmuur- of gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of isolatieglas aanbrengen? Dan kun je met deze subsidie een flink deel van je kosten terugkrijgen.

funda functionaliteit

Weet je niet met welke vorm van isolatie te beginnen? Ontdek welke isolatiemaatregel het meeste oplevert voor jouw huis

Wanneer kun je subsidie voor isolatie aanvragen?

Voor de ISDE-regeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent eigenaar en hoofdbewoner van de woning waar je subsidie voor aanvraagt.

  • De maatregelen worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Je krijgt dus geen subsidie voor klussen die je zelf kunt doen om je huis duurzamer te maken.

  • Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van je huidige woonoppervlakte. Dus niet voor een nieuwe aan- of uitbouw of de isolatie van je garage of schuur. *Je kunt pas subsidie aanvragen nadat het werk is uitgevoerd en betaald. Dien de aanvraag binnen twee jaar na de uitvoering in.

Er zijn nog meer voorwaarden. Die gaan onder meer over de vereiste isolatiewaarden en het aantal vierkante meters. Op de website van RVO vind je alle voorwaarden per maatregel.

Combineer maatregelen voor isolatie en krijg meer kosten terug

De ISDE-subsidie vergoedt een vast bedrag per vierkante meter. Dat bedrag verschilt per maatregel.

Combineer je twee of meer maatregelen? Dan levert dat meer voordeel op: het bedrag dat je terugkrijgt is dan dubbel zo hoog als voor één maatregel. Om in aanmerking te komen voor het hogere subsidiebedrag kun je isolatie ook combineren met een andere energiebesparende maatregel, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Heb je één maatregel laten uitvoeren, dan krijg je alleen subsidie als die na 1 april 2022 is uitgevoerd.

Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van de vierkantemeterbedragen per maatregel. Let op: deze subsidiebedragen gelden als je twee of meer maatregelen treft. Kies je voor één maatregel, dan krijg je de helft per vierkante meter.

Vraag de ISDE-subsidie aan bij de RVO

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de maatregelen uitgevoerd en betaald? Vraag dan binnen 24 maanden subsidie aan via dit stappenplan. Daarin staat ook waar je allemaal aan moet denken. En welke documenten je moet meesturen, zoals de factuur en foto’s van de werkzaamheden. Binnen dertien weken na je aanvraag hoor je of deze is goedgekeurd.

Subsidie voor isolatie kosten: check ook bij je gemeente of provincie

Naast een landelijke subsidieregeling kun je soms ook bij je gemeente of provincie subsidie voor isolatie aanvragen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal zie je welke subsidieregelingen in jouw woonplaats gelden. Kom je in aanmerking voor meerdere subsidies, dan mag je die met elkaar combineren.

Ook VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor isolatie

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je samen met je VvE subsidie aanvragen voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen. De zogeheten Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) loopt tot 2027. Anders dan bij de ISDE-regeling, dien je de aanvraag van deze subsidie in vóórdat je de maatregelen laat uitvoeren.

Je kunt voor jouw woning maar één keer subsidie ontvangen voor een maatregel. Dus heb je al gebruikgemaakt van de ISDE-regeling, dan ontvang je geen geld meer via de SVVE. En andersom.

Er zijn nog meer mogelijkheden om je isolatie te bekostigen

Naast subsidie kun je ook een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt met deze lening tussen de 1000 en 25.000 euro lenen, tegen een lage rente. Met het bedrag dat je maandelijks bespaart op je energierekening, los je (een deel van) de lening af.

Heb je een huis met overwaarde? Dan kun je die overwaarde gebruiken om isolatiemaatregelen te financieren. Je maakt overwaarde vrij door je hypotheek te verhogen, een tweede hypotheek af te sluiten of je hypotheek over te sluiten.

Ben je van plan een huis te kopen, dan kun je via je hypotheek extra geld lenen voor verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie. Je hypotheeklasten zijn dan hoger, maar je energierekening is lager. Hoeveel je extra mag lenen, hangt af van het energielabel van je woning: hoe slechter het label, hoe meer. Voor labels E, F en G mag je maximaal 20.000 euro extra lenen, voor label C en D 15.000 euro en voor label B en hoger (tot A+++) 10.000 euro.

Deze financieringsmaatregelen mag je combineren met een subsidie.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ben je handig en ga je zelf je huis isoleren, dan kun je geen ISDE-subsidie aanvragen. Die geldt alleen voor maatregelen waarvoor je een isolatiebedrijf inschakelt. Maar misschien kun je wel gebruik maken van de REWW-regeling: een tegoedbon die sommige gemeenten verstrekken voor isolatiemaatregelen. Deze regeling geldt niet overal.

Ja, je mag meerdere keren subsidie aanvragen via de ISDE, ook als het om dezelfde woning gaat. Maar: alleen als je nieuwe maatregelen laat uitvoeren.

De ISDE-regeling loopt tot 2030. Ieder jaar is er een nieuw budget beschikbaar voor isolatiemaatregelen, zonneboilers, warmtepompen en aansluitingen op een warmtenet. Op de website van RVO zie je hoeveel budget er nog over is. Het is slim om niet tot de laatste dag van het jaar te wachten met je subsidieaanvraag. Want de subsidiepot kan mogelijk opraken. Wordt je aanvraag afgewezen omdat het subsidiebudget is? Dan mag je binnen twaalf maanden opnieuw dezelfde aanvraag indienen. Je kunt dan geld krijgen uit de subsidiepot van het volgende jaar.

Verduurzaam je huis en verbeter je energielabel

Met energiebesparende maatregelen zoals isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp verbeter je je energielabel. Daarmee stijgt ook je woningwaarde.

Met deze maatregelen verbeter je je energielabel Je huis verduurzamen? Check wat dit betekent voor je woonverzekeringen

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023