6 handige tips voor een soepele verhuizing
Zo voel je je snel thuis in je nieuwe huis
Verhuizen. Een frisse start op je nieuwe favoriete plek. Je loopt al weken of maanden te dagdromen over je nieuwe woning, dat ruime balkon, die gezellige tuin en die leuke buren. Heerlijk. Maar eerst moet er nog wel verhuisd worden. Hoe voel je je zo snel mogelijk thuis in je nieuwe huis?
Een verhuizing kun je het best zo systematisch mogelijk aanpakken. Dan neem je alle stress weg en kun je alles op je lijst netjes afvinken. Verhuizen staat immers niet voor niets in de top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen in het leven. Hoe beter je het organiseert, hoe leuker je de verhuizing voor jezelf kan maken en hoe sneller je je thuis voelt in je nieuwe huis.
Tip 1: Duidelijke taakverdeling geeft rust
Alles staat - of valt - met de taakverdeling aan het begin. De één is beter in plannen, de ander in netjes inpakken, kasten (de)monteren en ga zo maar door. Geef ieder een taak en maak één iemand eindverantwoordelijk. Als je geen echte projectmanager, inpakker of dozentiller in je omgeving hebt, kun je altijd een verhuisbedrijf vragen om die taak op zich te nemen.
Tip 2: Van de LINDA tot je energiemaatschappij
Los van inpakken en opruimen, eventueel stallen en weggooien, heb je adreswijzigingen waar je rekening mee moet houden. Je staat er niet bij stil, maar je hebt misschien wel tien of twintig abonnementen op je adres lopen. Van de LINDA en de Donald Duck tot je internetabonnement en je energiemaatschappij. Laat één iemand inventariseren en overzetten. Begin hiermee zover mogelijk van tevoren want die kleine lettertjes kunnen soms verrassingen opleveren. Wat je ook ruim van tevoren moet noteren en doorgeven zijn de meterstanden van je oude huis.
Tip 3: De kunst van het inpakken
Inpakken vergt een hoop tijd, planning en beleid. Begin op tijd, zorg je dat voldoende verhuisdozen en inpakmateriaal als bubbelplastic inslaat. Of, laat een verhuisbedrijf je verhuizing regelen, dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt. Verder is het verstandig om te beginnen met inpakken op een plek waar je weinig komt. Bijvoorbeeld een zolder of rommelkamer. Start met de spullen die je bijna nooit gebruikt en eindig met je dagelijkse spullen, zoals toiletartikelen. Verhuizen is ook een uitgelezen kans om overbodige spullen uit te zoeken. Zet die apart voor bijvoorbeeld de kringloop of het grofvuil. Vervolgens ga je alles systematisch inpakken. Let erop dat je dozen met boeken niet te zwaar maakt, breekbare zaken zorgvuldig inpakt en nooit, maar dan ook nooit, gaat proppen.
Tip 4: Overzicht bewaren, ook met knuffels van de kids
Overzicht bewaren is ook belangrijk. Wat zit in welke doos? Wat gaat naar de opslag, wat naar de schuur en wat naar de woonkamer? Categoriseer je spullen naar de ruimte waar het naartoe moet. Schrijf vervolgens duidelijk op de doos wat de bestemming is, bijvoorbeeld: Woonkamer, badkamer of slaapkamer 1. Voor extra houvast is het handig om bijvoorbeeld kleurstickers op de dozen te plakken om verdiepingen aan te geven. Vervolgens houd je een aparte lijst ernaast – op papier of gewoon op een notitie-app op je smartphone. Hier schrijf je alles op wat er in een doos gaat. Zo kun je precies terugvinden wat je zoekt. Dat scheelt heel veel stress als een van je kinderen NU zijn of haar knuffel moet hebben. Met dit systeem kun je 'Pluis het konijn' direct uit doos Slaapkamer 2 met de rode sticker halen. Iedereen blij.
Tip 5: De dingen waar niemand aan denkt
Het schoon achterlaten van je oude huis is een heikel punt. Logisch: jij bent bezig met je nieuwe huis, met het slopen van de oude keuken, het in elkaar zetten van je bed en ophangen van gordijnen. Vele mensen vergeten dan in hun oude om gaten in de muur te vullen, de laatste prullen in een zak te doen of een dweil door de oude keuken te halen. Onze tip? Vraag twee mensen die je helpen om dat te doen in het oude huis. Jouw hart is bij het nieuwe huis. Een vriend of ingehuurd verhuisbedrijf kan dat prima voor je doen.
Tip 6: Hoe je vrienden voor het leven blijft
En hoe zit dat met wat hulp van familie en vrienden? Als je verhuizen ziet als een vak en een pietje-precies bent, is een verhuisbedrijf voor jou een goede optie. Vind je verhuizen vooral gezellig en maakt het je niet zoveel uit als je vrienden een uurtje later komen of de kast achterstevoren in elkaar zetten? Dan maak je er met hen gewoon een feestje van.