SamenwerkingStarter

Stappenplan eerste huis: dit kun je verwachten

4 minuten leestijd

Zo begin je goed voorbereid aan je zoektocht

Je gaat voor het eerst op zoek naar een koophuis. Een leuke, nieuwe periode waarin je te maken krijgt met vakmensen als hypotheekadviseurs en makelaars en allerlei termen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Dit stappenplan bereidt je voor op wat je kunt verwachten.

Stap 1: Weet wat je kunt lenen

Zoek uit hoeveel je kunt lenen en vraag een adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur. Ook als je nog geen specifiek huis op het oog hebt of zelfs nog twijfelt of je wel wil kopen, is dit een slimme eerste stap. Een oriënterend gesprek is kosteloos en je zit nog nergens aan vast. Je weet direct binnen welke prijsklasse je kunt gaan zoeken en je komt meteen meer te weten over hoe het aanvragen van een hypotheek precies werkt.

Tip

Nu alvast zien hoeveel je ongeveer kunt lenen? Bereken hier je maximale hypotheek

Stap 2: Bepaal je belangrijkste woonwensen

Het aanbod op funda kun je filteren op allerlei woonwensen. Handig als je heel gericht wilt zoeken. Toch is het slim om alleen aan te vinken wat je het allerbelangrijkst vindt, zeker in de huidige markt. Anders loop je misschien een huis mis omdat het ‘maar’ twee slaapkamers heeft, terwijl je er gemakkelijk drie van kunt maken. Huis gezien dat je wilt bezichtigen? Plan dan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactblok.

Zoeken & filters

Sla (meerdere) zoekopdrachten op en bewaar je favoriete woningen. Maak een gratis funda account aan

Stap 3: Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen

Bij een grote aankoop als een huis is het fijn om iemand aan je zijde te hebben met kennis van zaken. Zeker als je dit voor de eerste keer doet. Een huis kopen met hulp van een aankoopmakelaar heeft bovendien veel voordelen. Een makelaar ziet als eerste welke woningen in de verkoop gaan en wijst je op mogelijkheden waar je zelf misschien niet aan denkt. Met een aankoopmakelaar kom je bovendien beter beslagen ten ijs als je gaat bezichtigen en bieden, en je voorkomt dat je belangrijke zaken of risico’s over het hoofd ziet.

Stap 4: Bieden en onderhandelen

Een bod uitbrengen op een huis is misschien wel het spannendste deel van je huizenjacht. Je wilt het huis graag hebben, maar niet te veel betalen. Goed om te weten: alles wat je méér betaalt dan het huis daadwerkelijk waard is, kun je niet financieren met een hypotheek. De waarde wordt vastgesteld door een taxateur als je je hypotheek aanvraagt.

Bieden op een huis kan op verschillende manieren. Daarbij gaat het niet alleen over het aankoopbedrag, maar ook over de ontbindende voorwaarden waaronder jij en de verkoper eventueel nog van de koop af kunnen zien. Veelvoorkomende voorwaarden zijn bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring.

Bieden
Bod doen op een huis: welke biedingsvormen zijn er?

Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm.

Lees meer

Stap 5: Het voorlopig koopcontract ondertekenen

Is je bod geaccepteerd? Dan maakt de verkoopmakelaar een voorlopig koopcontract op met daarin alle gemaakte afspraken. Na ondertekening door jou en de verkoper heb je officieel nog drie dagen de tijd om je te bedenken. Daarna gelden alle gemaakte afspraken. Voor het huis echt definitief van jou is, moet je nog wel een paar stappen doorlopen.

Stap 6: Vraag een hypotheek aan

Nu is het moment om je hypotheek aan te vragen. Bespreek samen met je hypotheekadviseur welke hypotheekvorm het best bij jouw wensen en financiële situatie past. Wacht hier niet te lang mee: meestal staat in het koopcontract dat je binnen een bepaalde termijn, bijvoorbeeld twee weken, een bankgarantie stelt of waarborgsom stort.

Om je hypotheekaanvraag goed te keuren, heeft de hypotheekverstrekker onder meer een getekende offerte nodig, inzage in jouw financiële situatie en een taxatierapport waarin de actuele marktwaarde van het huis staat.

Stap 7: Kies bij welke notaris je de overdracht wilt doen

Laat de bank weten welke notaris je hebt gekozen voor de overdracht. De notaris maakt een hypotheekakte op waarin de afspraken tussen jou en de bank zijn vastgelegd. Hierin staat onder meer dat jouw nieuwe huis als onderpand geldt voor de lening. Ook maakt de notaris een leveringsakte op waarmee de verkoper zijn eigendom van het huis aan jou overdraagt.

Stap 8: De dag van de overdracht

Op de dag van de overdracht hou je vaak eerst nog met de makelaar een eindinspectie van je nieuwe woning. Ziet alles er nog zo uit als afgesproken? Zo niet, dan kun je bij de notaris afspreken hoe hiermee om te gaan. En dan… is het echt zo ver: zodra je de leverings- en hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, ontvang je de sleutels en bezit je voor het eerst je eigen huis. Eindelijk kan die fles champagne open. Gefeliciteerd!

Plan een gratis afspraak met een SNS Adviseur

Overweeg je om je eerste huis te kopen? Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur van SNS. Zo weet je alvast wat je mogelijkheden zijn, óók als je nog geen concrete plannen hebt.

Ja, ik wil een gratis afspraak