Bod doen op een huis: welke biedingsvormen zijn er?

4 minuten leestijd

Bieden via onderhandelen, inschrijving of per veiling?

Bieden doe je meestal door een bod uit te brengen per telefoon of e-mail, waarna de verkoper bepaalt of hij met je in onderhandeling gaat. Maar het kan ook gebeuren dat de verkoper een andere biedingsvorm heeft gekozen. Hoe zit dat precies?

Het kan gebeuren dat je een huis tegenkomt waarbij de biedingen via een inschrijving verlopen of waar een vanafprijs voor geldt. Of misschien wordt het huis wel verkocht via een veiling. Bij deze vormen van bieden gelden andere regels.

Bieden bij inschrijving

Wanneer er veel interesse is voor een huis, kan er besloten worden om de biedingen via een inschrijving te laten plaatsvinden. Vóór een bepaalde datum en tijdstip dien je je bod te doen bij de makelaar. Zo hebben alle bieders gelijke kansen. Noteer hoe je op het bod bent gekomen en welke (ontbindende) voorwaarden van toepassing zijn. Kijk daarnaast wat het huis voor jou waard is en waar je je comfortabel bij voelt. Op basis van alle inschrijvingen wordt een koper gekozen. Het wil niet zeggen dat iemand met een heel hoog bod ook uiteindelijk de koper wordt. De verkoper kijkt ook naar de voorwaarden waaronder het bod wordt gedaan. Gunstige voorwaarden of een snelle transportdatum kunnen een lager bod ook interessant maken voor een verkoper.

Bieden met een vanafprijs

Bij bieden met een vanafprijs is duidelijk welk bedrag de verkoper minimaal voor het huis wil hebben. Dit is vaak een interessante (lagere) prijs. Daarmee hoopt de verkoper meer interesse te wekken voor de woning en uiteindelijk een hogere prijs te kunnen krijgen. Je kunt de vanafprijs bieden of een hoger bod uitbrengen. Het is maar net hoe graag je het huis wilt en hoeveel geïnteresseerden er zijn.

Is er veel interesse voor de woning, dan wordt vaak alsnog een deadline gesteld voor het indienen van een bod. Dit kan per situatie en makelaarskantoor verschillen. Het is dan verstandig om direct een onderbouwd eindbod neer te leggen waarbij je duidelijk maakt onder welke (ontbindende) voorwaarden je het bod doet. Door direct een goed eindbod uit te brengen ben jij hopelijk de interessantste kandidaat.

Bieden op een veiling

Wordt jouw droomhuis via een veiling verkocht? Houd dan rekening met de volgende zaken.

Bezichtigen

Meestal is het niet mogelijk de woning van tevoren te bezichtigen. Het gaat vaak om een gedwongen verkoop (eigenaren betalen bijvoorbeeld hun hypotheeklasten niet meer waardoor de bank besluit het huis te verkopen). Hierdoor zijn de bewoners meestal niet bereid om mee te werken aan een bezichtiging. Houd daar dus rekening mee, je weet niet wat je precies kunt verwachten.

De dag van de veiling

Een veiling bestaat uit twee fases. Op de veilingdag zal de veilingmeester beginnen met het veilen van de woning per opbod (fase 1). Hij verhoogt het openingsbod stapsgewijs totdat niemand meer wil bieden. Het bedrag dat hieruit volgt, heet de inzetsom. Daarna (fase 2) verhoogt de veilingmeester de inzetsom en telt af (veilen per afslag). Degene die ‘mijn’ roept, is de koper. Dit hoeft dus niet degene te zijn die in fase 1 de inzetsom heeft bepaald. Roept er niemand ‘mijn’ en komt de veilingmeester met het aftellen weer op de inzetsom uit, dan is de bieder uit fase 1 de koper geworden.

Je financiering

Wanneer je een huis op de veiling koopt, zijn er geen ontbindende voorwaarden. De koop is dus direct definitief en je moet er zeker van zijn dat de hypotheek rondkomt of dat je voldoende eigen middelen hebt.

De verkoper besluit

In veel gevallen is bij een veiling de bank de verkoper. Die besluit uiteindelijk of de koopsom hoog genoeg is. Als dit niet het geval is, kan alsnog worden besloten om het huis niet te verkopen.

Laat je adviseren en/of schakel hulp in

Aan het kopen van een huis via een veiling zitten veel haken en ogen. Laat je daarom altijd adviseren door een professional (bijvoorbeeld een makelaar) die ervaring met dit soort verkopen heeft. Neem eventueel iemand mee om je te ondersteunen. Verdiep je van tevoren ook goed in de kosten en risico’s die het met zich meebrengt.

Meer zekerheid, meer kans

Een aankoopmakelaar heeft ervaring met verschillende vormen van bieden en kan je hierover goed adviseren. Ook denkt hij strategisch met je mee over een bod waarmee je de verkoper kan overtuigen om voor jou te kiezen. En dat past binnen jouw bestedingsruimte.

Vind een NVM-makelaar