Een bezichtiging? Let hier op!

3 minuten leestijd

Deze 5 gebreken ontdek je makkelijk zelf tijdens een bezichtiging

Je bent enthousiast over dat ene prachtstulpje en ziet door je roze bril geen krasje of vochtvlek meer op de muur. Terwijl die er wel zijn… 5 Gebreken die je zelf makkelijk kunt ontdekken tijdens de bezichtiging.

Scheuren in de muren

Als je ze ziet, kun je er flink van schrikken: scheuren die over je muren lopen. Vooral oudere woningen hebben die. In nieuwbouwhuizen kom je vaak krimpscheuren tegen, ook wel 'zettingscheuren' genoemd. Hoewel scheuren niet per se rampspoed hoeven te betekenen, is het wel goed om erop te letten en de makelaar ernaar te vragen als je ze ziet, zegt Tommy van Overmeeren van makelaarskantoor UM Zeeland.

‘Het is logisch dat oudere huizen scheuren hebben, vroeger werd er anders gebouwd en huizen zetten zich uit. Maar het kan soms betekenen dat er serieuze problemen zijn. De makelaar en de verkoper moeten je daar eerlijk over informeren. Twijfel je toch? Vraag een bouwkundige om ernaar te kijken. Die paar honderd euro die je daaraan kwijt bent kunnen je duizenden euro’s ellende besparen.’

Gaatjes in het hout

Als er gaatjes in het hout zitten, kan dat betekenen dat er houtworm of boktor in zit. ‘Vooral als er nog een soort fijn zaagsel onder ligt,’ aldus Van Overmeeren. Vooral bij houten vloeren en houten daken of balken is het goed om daarop te letten, dat zijn de plekken waar houtworm het vaakst zit.

De insectenlarven kunnen veel schade aanrichten aan je houtwerk en het zelfs vernielen. Dus als je gaatjes ziet, is het van belang uit te (laten) zoeken hoe groot de schade is die ze al hebben veroorzaakt en of het hout nog kan worden gered. Als het nog te redden is, kun je dat zelf doen met verdelger, maar als het hout al te zeer beschadigd is dan moet het vervangen worden. In het ergste geval betekent het dat er bijvoorbeeld een heel nieuw dakgedeelte moet worden geplaatst.

Vochtproblemen of oud stucwerk

Wie een huis koopt, zit niet te wachten op vochtproblemen. En ook niet iedereen heeft zin om opnieuw te (laten) stuken. Vanwege deze redenen is het aan te raden even met je knokkels op de muren te kloppen, zegt Van Overmeeren. ‘Oud stucwerk komt makkelijk los. En als er vochtproblemen zijn dan voel je een soort blazen onder het stucwerk, omdat het vocht daar niet goed weg kan.’

Verzakkingen

Kijk waar mogelijk van een afstandje naar de gevel. Zeker bij dijkwoningen is aan te raden om dat bij de achtergevel te doen. Als de fundering niet goed is, verzakt (een deel van) het huis. ‘Dat zie je het beste van een afstandje,’ aldus Van Overmeeren.

Waar je ook even goed naar moet kijken, is een eventuele aanbouw. ‘Kijk zowel aan de binnen- als aan de buitenkant naar de aansluitingen op de hoofdbouw. Is de kitrand boven breder dan onder? Dan heb je kans dat de fundering van de aanbouw niet goed is en die aan het verzakken is.’

Asbest

Het is al decennia hét horrorwoord voor huizenkopers: asbest. Een stof die tot 1994 veel werd gebruikt bij het bouwen en verbouwen van gebouwen. Als asbestvezels vrij komen, is dat gevaarlijk voor je gezondheid. De kosten om asbest te laten verwijderen, zul je zelf moeten betalen. Houd hier dus rekening mee als er asbest in een huis zit.

Asbest heb je in vele soorten, vormen en maten,’ zegt Van Overmeeren. ‘De meest gevonden plaatsen zijn plafonds, wanden, achter of onder cv-installaties, doorvoerpijpjes, in of achter haarden, in daken en op daken van schuurtjes. Je herkent het aan de kleur (wit, bruin, groen of geel) of door erop te kloppen. Dan voelt het hard, als een soort steen.’ Is je huis na 1994 gebouwd? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken, vanaf toen is er zeker geen asbest meer gebruikt in je woning.

Professionele blik nodig?

Elk huis is anders. Een makelaar weet precies waar je op moet letten, bekijkt het huis met een professionele blik en kan je adviseren over de mogelijkheden.

Vind een NVM-makelaar Bereid je bezichtiging voor met behulp van deze tips