Een bod uitbrengen in 5 stappen

1 minuten leestijd

De messen zijn geslepen, tijd voor het Grote Onderhandelen!

En dan is het zo ver. Je vindt het huis geweldig, je ziet jezelf al rondlopen in deze buurt, hier wil je, kortom, wonen. Nu begint het Grote Onderhandelen. Met deze 5 stappen ben jij straks koning of koningin van de onderhandeltafel.

  1. Stel je doel

    Voordat je gaat onderhandelen moet je je doel van tevoren vaststellen; wat wil en kun je maximaal uitgeven? En stem daar dan je onderhandelstrategie op af. Laat je ook vooral niet meeslepen in het heetst van de strijd. Je hebt niet voor niks een maximum vastgesteld, ga er dan ook niet overheen.

  2. Onderhandelen begint bij bezichtigen

    Ontdek je bij een bezichtiging een aantal dingen waar je twijfels over hebt, spreek die dan uit. Is de keuken oud? Hebben de ramen enkel glas? Hangt de dakgoot scheef? Zeg het. Dan weet de verkoopmakelaar meteen dat hij of zij met een ‘pro’ te maken heeft.

  3. Zorg dat het openingsbod niet je maximale bod is

    Laat ruimte over voor een tegenbod. Komt dit er, dan ben je officieel in onderhandeling. Deze onderhandelingen kunnen wel één tot twee weken duren. De verkoopmakelaar mag ondertussen doorgaan met bezichtigingen; een derde partij kan nu dus nog een bod doen.

  4. Take it or leave it

    Bij huizen die wat langer te koop staan, en waardoor de kopende partij wat meer aan zet is, kan een eenmalig eindvoorstel volstaan onder het motto ‘dit wil ik betalen, dit zijn mijn voorwaarden, take it or leave it. Het grote voordeel hiervan is tijdwinst: voor jou en voor de verkopende partij. Nadeel is dat als je bod wordt afgewezen, je meestal met lege handen achterblijft.

  5. Geduld is een schone zaak

    Krijg je een tegenbod, probeer dan geduldig te blijven en niet te snel te reageren. Daarmee versterk je je onderhandelingspositie. Reageer je namelijk meteen dan kan de tegenpartij dat als gretig opvatten, iets wat hun positie dan weer versterkt.

Extraatje

Wat we je ook nog even willen meegeven: onderhandel over meer dan alleen de prijs. Zijn er roerende goederen, denk aan gordijnen of vloerbedekking, die je over wilt nemen? Wanneer wil je dat het huis opgeleverd wordt? Allemaal zaken die je, naast de prijs, op de onderhandeltafel kunt gooien.