Hoe bereid je je goed voor op een bezichtiging?
Zo maak je optimaal gebruik van het moment
De bezichtiging van een huis is hét moment om te zien of een woning aan je wensen voldoet. Belangrijk dus om deze gelegenheid goed te gebruiken. Vooral als er veel andere geïnteresseerden zijn en je misschien snel moet beslissen. Doe daarom wat voorwerk. Veel nuttige informatie kun je namelijk eenvoudig zelf vinden of opvragen.
Voldoet het huis dat je wilt bezichtigen aan een groot deel van je woonwensen en valt de vraagprijs binnen het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen? Mooi. Dan heb je de eerste voorbereidingen op orde. Tijd om nader onderzoek te doen naar het huis dat je wilt bekijken.
Doe vooronderzoek op funda
Als je toch op funda zit, kun je meteen naar deze gegevens kijken:
Interesse in de woning: onder aan de lijst met kenmerken van het huis staat bij Activiteit hoeveel mensen de woning hebben bekeken. En belangrijker: hoeveel mensen de woning als ‘favoriet’ hebben opgeslagen en dus interesse hebben.
Voorzieningen in de buurt: op de kaart onder de woning zie je waar de dichtstbijzijnde supermarkt, bushalte of school is. Ook bereken je zo de reisafstand van het huis naar je werk of familie. Verder kun je op je laptop of desktop Google Street View openen en virtueel door de straat ‘wandelen’.
Gemiddelde vraagprijs in de buurt: scroll je nog wat verder naar beneden, dan zie je onder Woningmarkt wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte woningen in de buurt en in de rest van de stad. Zo kom je erachter of de prijs van de woning die je wilt bekijken boven of onder het gemiddelde zit. Deze data zijn helaas niet voor elke woning op funda beschikbaar.
Vraag deze informatie op bij de makelaar
Veel belangrijke informatie over het huis staat al op papier. Deze documenten kun je van tevoren opvragen of inzien bij de verkoopmakelaar:
De lijst van zaken: hierin staat precies aangegeven welke meubels achterblijven, meegaan of ter overname zijn.
De vragenlijst: dit is een document ingevuld door de verkopers waarin alle informatie staat met betrekking tot zaken als het onderhoud van de woning. Ook vind je hierin terug hoeveel kosten de huidige eigenaren betalen voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
Wil je de woning gaan verbouwen? Vraag dan naar de bouwplattegronden, zodat je kunt zien welke muren dragend zijn.
Neem een aankoopmakelaar mee
Een aankoopmakelaar inschakelen heeft meerdere voordelen. Mike Kudrya van Van Sonsbeeck Makelaars noemt er vijf:
Appartement bezichtigen?
Ga je een appartement bezichtigen? Dan is het goed om te weten of er een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) is en met welke zaken deze Vve zich bezighoudt. Vraag daarom alvast de VvE stukken op, zoals het meerjarenonderhoudsplan, de splitsingsakte en het splitsingsreglement, de begroting of jaarstukken en notulen van de laatste vergadering. Zo kom je erachter wat er speelt in de VvE, of er onderhoudswerkzaamheden gepland zijn en of er voldoende geld aanwezig is om die uit te voeren. Soms wordt hiervoor een extra bijdrage aan alle bewoners gevraagd. Wel zo handig om dit van tevoren te weten.
Ben je van plan een appartement te kopen? Let dan ook hier op
Neem een vragenlijst mee
Met deze voorbereidingen weet je beter waar je op moet letten en welke vragen je nog wilt stellen aan de verkopers of de makelaar. Het is handig om deze vragen op een lijstje mee te nemen als je een huis gaat bezichtingen. Plan vooraf nog wat extra tijd om een rondje door de buurt te lopen of te rijden. Wat is je indruk van de sfeer en de mensen? Zie je jezelf hier al wonen?
Meer vragen en antwoorden
Wanneer kan ik het best een bezichtiging inplannen?
Houd rekening met de seizoenen. In de herfst en winter begint het aan het einde van de middag al te schemeren waardoor je de woning niet meer optimaal kunt bekijken. Je wilt tenslotte goed kunnen zien wat de onderhoudsstaat van het huis en lichtinval is. Daarom kun je het best een bezichtiging inplannen op een tijdstip met voldoende daglicht.
Mag je alles vragen tijdens een bezichtiging?
Zeker, alleen kan of wil de makelaar misschien niet elke vraag beantwoorden. Zo zal hij geen informatie geven die de onderhandelingspositie van de verkopers beïnvloedt. Maar vragen stellen mag altijd.
Wat zijn de belangrijkste tips voor een bezichtiging?
Check, check, dubbel check?
Wil je zeker weten dat je tijdens de bezichtiging en de rest van het aankoopproces niets over het hoofd ziet? Denk dan na over het inschakelen van een aankoopmakelaar. Die heeft alle kennis en ervaring in huis om jou te helpen de juiste keuzes te maken.