Hoe pak ik mijn verhuizing van koophuis naar koophuis aan?

- 4 minuten leestijd

Alles staat en valt met een goede planning

Je hebt een nieuwe woning gekocht en nu is het tijd om te verhuizen – én om je oude huis te verkopen. Een hoop geregel dus. Hoe pak je dat aan en met welke kosten moet je rekening houden?

Als het goed is, heb je met de verkopers en notaris al een datum geprikt voor de sleuteloverdracht en kun je nu dus een verhuisdatum plannen. Je hebt natuurlijk al eerder met dit bijltje gehakt, maar een goede planning is cruciaal om je verhuizing in goede banen te leiden. Deze checklist helpt je een eind op weg.

1. De verhuisdatum

Zodra je je verhuisdatum hebt geprikt, kun je de eerste belangrijke zaken regelen. Hoe ga je bijvoorbeeld verhuizen? Doe je het zelf, met hulp van vrienden, of huur je een verhuisbedrijf in? De kosten daarvan zijn afhankelijk van hoe groot je inboedel is en welke voorwaarden verhuisbedrijven hanteren (een all-intarief, of uurtarief). Vraag daarom bij meerdere bedrijven een offerte aan. Maak een goede inschatting van de grootte van je inboedel, bijvoorbeeld door het verhuisbedrijf alvast op bezoek te laten komen. Kijk ook of er een weekendtoeslag geldt, of je spullen verzekerd zijn en voor hoeveel geld, en of er een eigen risico geldt.

2. Regel een vrije dag (of twee)

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met vrij vragen rondom je verhuizing. Zo’n proces kost tijd en energie. Goed om te weten: soms biedt je werkgever een verhuisvergoeding. Vraag dit vooral even na.

3. Loop je verzekeringen na

Voor je vorige woning heb je waarschijnlijk verzekeringen afgesloten. Zoek goed uit of je deze ook kunt en wilt meenemen naar je volgende huis. Soms kan het zelfs voordeliger zijn om voor een andere verzekeraar te kiezen.

tip

Veilig en verzekerd in je nieuwe huis Bij verhuizen moet je aan deze woonverzekeringen denken

4. Inventariseer en sorteer

Weet je nog hoe je de vorige keer hebt ingepakt? Begon je op tijd of veel te laat? Je kunt natuurlijk al ruim van tevoren beginnen met het inpakken van spullen die je de komende maanden niet gaat gebruiken. Zoals seizoenskleren of fotoboeken. Je kunt er zelfs voor kiezen deze tijdelijk op te slaan, zodat je ruimte overhoudt. Vergeet niet tijdens de eerste – en volgende, maar vooral eerste – inpakronde kritisch naar je inboedel te kijken. Moet dit écht allemaal mee naar je volgende huis?

5. Geef je adreswijziging op tijd door

Begin met de gemeente.: zij geven je adres weer door aan andere instanties. Daarnaast moet je zelf nog een rijtje afwerken: gwl-leveranciers, verzekeraars en de bank. Verhuis je naar een andere gemeente? Dan is het slim om op tijd een nieuwe huisarts en tandarts te zoeken. Zij werken vaak met wachtlijsten. Maak een lijst aan met instanties die jij op de hoogte moet brengen van jouw verhuizing en werk die systematisch af. Bang dat je iets vergeet? Loop voor de zekerheid door je bankafschriften. Heb je niet zo veel zin in al het regelwerk, kies dan voor een automatische verhuisservice. Let wel: zulke diensten nemen niet alle instanties mee. Je moet er alsnog een paar zelf op de hoogte brengen.

6. Houd je uitgaven goed bij

Een verhuizing kost vrijwel altijd geld. Houd grip op je uitgaven en reserveer voor je verhuizing een beetje extra, omdat je met tijdelijke dubbele woonlasten zit, of omdat er onvoorziene kosten bijkomen. Soms is er nog klein onderhoud nodig, heb je tóch een tijdelijke opslagplaats nodig of sneuvelt er een meubel of een doos wijnglazen.

7. De laatste zaken

Al het papierwerk geregeld? Dan is het tijd voor de puntjes op de i. Pak zo veel mogelijk spullen in en regel alvast een parkeerplek voor de verhuiswagen. Begin op tijd met de vriezer leegeten en ontdooien, en fotografeer stap voor stap hoe je een kast uit elkaar haalt, zodat je die straks op je nieuwe adres weer net zo makkelijk in elkaar zet. Ook handig: verzamel kleding voor de laatste dagen in een koffer, waar je even tijdelijk uit kan leven. Dan kun je de rest met een gerust hart inpakken. En nu je toch bezig bent: zet ook alvast een liefst doorzichtige (want dan herken je ’m beter) bak klaar met alle spullen die je op de dag zelf nodig hebt: tape, vuilniszakken, wc-rollen, stiften, een schaar en schoonmaakdoekjes.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Reken op eventuele dubbele woonlasten, klein onderhoud, eventuele schoonmaakkosten en de kosten voor een verhuisbedrijf.

Vraag offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Zorg ervoor dat je de grootte van je inboedel juist doorgeeft. Kijk ook of de verhuizers erkend zijn en let op toeslagen en verzekeringen.