Een hypotheek afsluiten

De verkoper heeft ingestemd met je bod en de koopakte is ondertekend. Nu moet je je hypotheek regelen.

Ga fluitend door je hypotheekaanvraag met onze tips en inzichten

Duik nog wat dieper in het aankoopproces

Vragen die je helpen bij je hypotheekaanvraag

Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken.

Voor het kopen van een huis tot € 405.000 kun je kiezen voor een NHG-hypotheek. Het voordeel is dat onder bepaalde voorwaarden de restschuld van de hypotheek bij een gedwongen verkoop wordt kwijtgescholden. Eenmalig betaal je 0,6% over de koopsom aan kosten.

Het taxatierapport is voor de bank van groot belang. Die wil zeker weten dat de aan jou te verstrekken lening niet hoger is dan de waarde van het huis. De bank heeft het recht om de woning te verkopen, wanneer jij de hypotheeklasten niet voldoet en wil er daarom zeker van zijn dat ze het uitgeleende geld terugverdienen bij verkoop.

Bij een verbouwing komt een hoop kijken. Weet je de mogelijkheden voor financiering al? Laat je hierin goed adviseren, in sommige gevallen kun je namelijk je hypotheek verhogen. Dat is kostentechnisch vaak gunstig. Houd rekening met extra kosten wanneer je een tweede hypotheek afsluit en met de hoge rente van een eventuele persoonlijke lening. Controleer ook altijd of je een vergunning nodig hebt en bepaal of je de gehele verbouwing wilt uitbesteden, of dat je iets zelf kunt doen (zoals het slopen bijvoorbeeld). Dat kan behoorlijk schelen in de portemonnee.

Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.