Eigen vermogen in je huis

2 minuten leestijd

Heeft het zin om je spaarpot om te keren?

Het gonst en zoemt de laatste tijd door de huizenmarkt: een huis kopen? Dan moet je eigen geld meebrengen. Klinkt makkelijk, maar hoe zit dat precies?

Zak geld meenemen

Eigen geld inbrengen, betekent niets meer dan dat je zelf geld meeneemt op het moment dat je een huis gaat kopen. Onder eigen geld valt dat bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan, of kan een schenking van je ouders zijn. Hoeveel eigen geld je inbrengt hangt uiteraard af van hoeveel je hebt, maar ook van de woning die je wilt kopen.

Dat gaat ook op voor je maximale hypotheek: de maximale hypotheek die je kunt krijgen hangt niet alleen af van jouw inkomen, maar ook de waarde van de woning die jij koopt. Als je dit jaar een hypotheek afsluit mag de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde zijn. Maak je bovenop de koopsom van je woning nog 6% bijkomende kosten, dan kun je nog steeds tot 100% uit je hypotheek financieren. Die laatste 6% moet je zelf betalen. En daarvoor kun je aanspraak maken op eigen geld.

Uitzondering: energiebesparende maatregelen

Eigen geld inbrengen is eigenlijk steeds belangrijker geworden nu je nog maar 100% van de waarde kunt lenen. Er is echter een uitzondering, en dat zijn de energiebesparende maatregelen. Wil je bijvoorbeeld je huis isoleren dan kun je wel een hogere hypotheek krijgen. Tot 106% van de woningwaarde. Dit geldt alleen als je dat extra geld dan daadwerkelijk voor energiebesparende maatregelen gebruikt.

Een lagere hypotheekrente krijgen

Als je eigen geld meebrengt bij de aanschaf van een huis zijn er verschillende manieren om dat te besteden. Zo kun je de bijkomende kosten ervan betalen, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris. Maar je kunt er ook een deel van de koopsom mee betalen. Als je al een koopwoning hebt en gaat verhuizen, is er zelfs nog een derde mogelijkheid: het opgebouwde bedrag in de levensverzekering gebruiken om minder te hoeven lenen voor je nieuwe huis.

Als je een deel van de koopsom met eigen geld betaalt, levert je dat meteen voordeel op. Je hypotheek wordt immers lager, en daarmee dus ook je maandelijkse lasten. Een ander voordeel is dat de bank minder risico loopt als het jou een lager bedrag leent, waardoor jij een lagere hypotheekrente kan krijgen.

Misschien ook interessant voor jou?
0 voor ""

Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.

Probeer een van onderstaande zoektips voor een beter resultaat:
  1. U kunt meerdere woorden tegelijkertijd gebruiken
  2. Gebruik + voor een woord dat moet voorkomen in het resultaat
  3. Gebruik - voor een woord dat niet mag voorkomen in het resultaat
  4. Gebruik * achter een woord indien u wilt zoeken op alle woorden die met dat woord beginnen.