Ik wil mijn eerste huis kopen, wat zijn de mogelijkheden?

- 3 minuten leestijd

Jouw kansen op de huizenmarkt

Je bent starter en op zoek naar je eerste koophuis. Gezien de huidige situatie op de huizenmarkt wil je natuurlijk weten hoe groot je slagingskans is. Of je je droomhuis kunt bemachtigen, hangt af van een aantal factoren.

1. Hoe ziet de huizenmarkt eruit?

Op dit moment hebben we te maken met een overspannen huizenmarkt. Daardoor is de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod. De huizenprijzen blijven hierdoor maar stijgen, wat vooral gunstig is voor verkopers. Wel staat de rente al lange tijd laag, waardoor je makkelijker een groot bedrag kunt lenen.

De markt kan weer gunstiger worden voor kopers als vraag en aanbod meer in balans komen. Nieuwbouw en doorstroom spelen daarbij een belangrijke rol. Hoe meer mensen besluiten te verhuizen naar een andere woning, hoe meer woningen er in de verkoop gaan.

Je slagkans om een woning te kopen, hangt ook af van je woonwensen en waar je wilt wonen. De vraag naar woningen verschilt per regio, type woning en prijscategorie. Zo is het in bepaalde regio’s (bijvoorbeeld Oost-Groningen) nu gemakkelijker en goedkoper kopen dan in de Randstad.

2. Is huren of kopen goedkoper?

Een dilemma voor veel potentiële huizenkopers: ga ik kopen of blijf ik huren? Een huis kopen is doorgaans een goed idee als je weet dat je je voor langere tijd op één plek wilt vestigen. Daarnaast worden je maandlasten waarschijnlijk lager.

Wil je flexibiliteit, dan is huren gemakkelijker. Huren kan ook slimmer zijn als je loonsverhoging of een vast contract in het vooruitzicht hebt, daarmee kun je te zijner tijd een hogere hypotheek krijgen.

tip

Heb je een huis op het oog? Check nu of je het kunt betalen.

Maandlasten berekenen

3. Heb je voldoende eigen geld?

Wil je als starter een huis kopen, dan heb je een spaarpotje nodig. Sinds 2018 kun je namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen. Dit terwijl een huis kopen meer kost dan alleen de woningwaarde. Denk aan de kosten koper: de kosten voor onder meer de taxatie, overdracht en notaris. Reken op ongeveer 6% van de woningwaarde aan bijkomende kosten. En misschien bied je boven de woningwaarde. Dat gedeelte kun je niet financieren met een hypotheek, maar moet je uit eigen zak betalen.

4. Koop je alleen of samen?

Samen kopen betekent dat het huis en de hypotheek op beide namen komt te staan. Een eventuele waardestijging is automatisch voor jullie allebei. Als je samen koopt, heb je meestal ook een groter budget.

Maar gaan jullie uit elkaar, dan komen er hoe dan ook kosten om de hoek kijken. Blijft een van jullie in het huis wonen? Dan moet de bank dit goedkeuren; je moet immers in je eentje de hypotheeklasten kunnen dragen. Daarnaast moet degene die in het huis blijft wonen de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Is je huis minder waard geworden, dan moet je allebei de helft van de restschuld (oftewel: het hypotheekbedrag dat overblijft na verkoop) betalen.

Koop je op één naam, dan moet je ook alleen de hypotheek kunnen betalen – ook al betaalt in de praktijk je partner eraan mee. Wel is het dan van belang om in een samenlevingscontract een aantal zaken vast te leggen, zoals wie welke kosten betaalt en afspraken over waardestijging of -daling.

Combinatie van woonwensen en budget

Het is niet te zeggen of jouw kansen op de huizenmarkt 'veel' of 'weinig' zijn. Die zijn immers afhankelijk van verschillende factoren. Een aankoopmakelaar kan je op basis van je woonwensen en budget helpen met het vinden van je eerste koophuis. Hij zal het je ook vertellen als die tuin of tweede badkamer nog niet mogelijk zijn of dat je juist best wat groter mag denken.

Meer vragen en antwoorden

Ja. Je mag 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek, maar een huis kost meer geld. De kosten koper (o.a. notariskosten) moet je, net als de meerwaarde die je overbiedt, dus zelf kunnen betalen.

De rentestand: hoe lager die staat, hoe lager je maandlasten uitpakken. En de drukte: hoe meer mensen een huis willen kopen, hoe hoger de huizenprijzen.

Ja, als je kunt aantonen dat je inkomen toereikend is. Dat beslissen de meeste banken op basis van je bruto inkomsten over de afgelopen drie jaar. Vraag je werkgever, als je een tijdelijk contract hebt, om een intentieverklaring te tekenen. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring, waarin staat dat je werkgever van plan is je een vast contract aan te bieden. Hoewel deze verklaring geen juridisch document is dat je recht geeft op een vast contract, geeft het de bank wel meer zekerheid.

Een makelaar helpt je verder

Klaar voor je eerste eigen huis? Dan komt er veel op je af. Een aankoopmakelaar kent de lokale markt goed en brengt jouw mogelijkheden snel in kaart.

Vind een NVM-makelaar Waar helpt een makelaar je allemaal mee?