Kan ik de verbouwing met een bouwdepot financieren?

2 minuten leestijd

Niet alle verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen

Niet elk koophuis is helemaal af, soms is een flinke verbouwing nodig. Helaas kost het opknappen niet alleen tijd, maar ook geld. Een verbouwing kun je financieren met een extra hypotheek. Dat geld wordt dan in een zogeheten bouwdepot gestort. Wanneer heb je een bouwdepot nodig en welke verbouwingskosten kun je hierin opnemen?

Voor extra hypotheek moet je eerst een verbouwspecificatie opstellen: wat wil je verbouwen en hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Dit kun je ook door een aannemer laten doen. Vervolgens moet je een taxateur in de arm nemen die aan de hand van die specificatie inschat wat de waarde van het huis na de verbouwing is. Als die dan hoger is dan de totale hypotheekschuld en je kunt dit bedrag lenen op basis van je inkomen, dan – en alleen dan – krijg je de verbouwingshypotheek. Je ziet: je moet wel echt met een onderbouwd plan komen.

De bank kiest voor een bouwdepot om controle te houden over de uitgaven. Het bouwdepot is een speciaal soort rekening waar het geld voor de verbouwing op staat. Er kunnen geen andere kosten van betaald worden dan die in de verbouwspecificatie genoemd zijn. In deze video vertellen we je de belangrijkste zaken die je moet weten over een bouwdepot.

Ik ga verbouwen, welke kosten kan ik uit het bouwdepot betalen?

In een bouwdepot kan van alles opgenomen worden: een uitbouw, achterstallig onderhoud en het plaatsen van een nieuw dak. Je kunt de facturen van de verbouwing rechtstreeks vanuit het bouwdepot betalen. Bij sommige geldverstrekkers doe je dat zelf, bij andere declareer je je facturen of bonnetjes. Het bedrag dat je hebt voorgeschoten, maakt de bank dan uit het depot over naar jouw betaalrekening. Het verzoek tot betaling kun je meteen indienen, je hoeft niet te wachten tot de verbouwing af is.

Verbouwen en verduurzamen
Bouwdepot? Vergeet dit niet...

Je hebt een bouwdepot, je handen jeuken… Het verbouwen kan nog niet beginnen voordat je alles helder hebt.

Lees meer

Let op: je kunt alleen facturen bedoeld voor de verbouwing uit het bouwdepot betalen. Investeringen in zaken die niet vastzitten aan het huis, zoals meubels of een losse koelkast, niet.

Wel uit het bouwdepot

  • dakkapel of uitbouw

  • huur gereedschap en afvalcontainer

  • behang, vloerbedekking, verf

  • aannemer

  • sanitair

Niet uit het bouwdepot

  • gordijnen

  • (tuin)meubels

  • aanschaf nieuw gereedschap

  • hang- of stalampen

  • losse keukenapparatuur of koelkast

Let op de noodzakelijke vergunningen

Niet voor alle verbouwingen heb je een vergunning nodig, dat verschilt per gemeente en per verbouwing. Voor het wegwerken van achterstallig onderhoud heb je normaal gesproken geen vergunning nodig, maar voor een uitbouw waarschijnlijk wel. Ook het plaatsen van een dakkapel check je het beste eerst bij de gemeente. Op de website Omgevingsloket.nl vind je de nodige informatie.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Banken zijn bereid om een hypotheek te verstrekken voor een verbouwing, maar er worden natuurijk wel eisen aan gesteld. Zo moeten de kosten vooraf begroot zijn. Kosten die betrekking hebben op ander noodzakelijk onderhoud betaalt de bank niet uit het bouwdepot.

Voor het herstellen van achterstallig onderhoud heb je vaak geen vergunning nodig, maar voor het plaatsen van een dakkapel of uitbouw meestal wel. Op Omgevingsloket.nl kun je het voor jouw gemeente nakijken.