Met deze 6 tips vind je je ideale klushuis

1 minuten leestijd

Leer net als Lokke de pareltjes op funda te spotten

Het is het kroonjuweel van menig doe-het-zelver: het klushuis. Ik ben Lokke, van het Instagram-account Droom te Koop, met leuke en bijzondere klushuizen. In dit blog deel ik zes tips over hoe je jouw klushuis én droomwoning op funda vindt.

Ben je niet bang voor wat stof, dan heb ik goed nieuws: er zijn ontzettend veel mooie klushuizen in Nederland die schreeuwen om wat liefde en aandacht. Dit zijn de zes belangrijkste zaken om op te letten als je op funda een klushuis zoekt:

  1. **Zoek niet op basis van je maximale budget **

    Begin met het belangrijkste: wat kan je je veroorloven? Een kluswoning uitzoeken op basis van je maximale budget is niet handig - tenzij je het niet erg vindt om voor elk stukje verbouwing te sparen en daardoor jarenlang in een niet-af huis te wonen. Houd rekening met een verbouwbudget en de keuzes die je nog moet maken.

  2. Filter je resultaten op energielabel F of G en bouwjaar

    Een kluswoning heeft waarschijnlijk geen moderne keuken en niet de nieuwste vloerverwarming, of HR++ glas. Je kunt er dus gerust van uitgaan dat het huis geen energielabel A heeft. Daarom is het slim om te filteren op energielabel F of G. Maar let op: beschermde monumenten zijn vrijgesteld van energielabel, dus die komen niet omhoog in de resultaten als je enkel daarop zoekt. Selecteer ook de bouwperiode: ga je voor de groovy 70’s? Typisch jaren dertig? Of historischer - vóór 1906? Of selecteer ze allemaal, als je je avontuurlijk voelt. Mei 2024: Leuk nieuws, pasgeleden lanceerde funda ook de zoekfunctionaliteit waarmee je op 'kluswoning' kan filteren. Sowieso de moeite waard en mag niet ontbreken in het arsenaal. Je vindt deze optie in het linkermenu onder 'Eigenschappen'.

  3. Speel met zoektermen

    Vergeet ook niet om gebruik te maken van de zoekterm-functionaliteit. Als het goed is staat in elke advertentie op funda een duidelijke omschrijving van de woning. Speel eens met zoektermen als ‘architect’ of ‘monument’. Hiermee vind je gegarandeerd een woning waar meer aan te doen is dan slechts een lik verf.

    Pssst, nog een tip: met de nieuwe zoekfunctionaliteit in funda kun je ook filteren op kluswoning. Leuk om te proberen!

  4. Scrollen - en dan?

    Hoe filter je uit die lange lijst aan zoekresultaten snel de klushuizen? Dit is een kwestie van persoonlijke smaak. Let in elk geval op opvallende uitschieters, zoals veel grond of vierkante meters, maar een relatief lage vraagprijs. Oudere huizen zijn vaak ‘hokkerig’ ingedeeld en hebben veel kamers; het aantal kamers zegt soms of het huis al is gerenoveerd. Verder gebruik ik als vuistregel: als de voortuin op de foto niet onderhouden is - zeg maar verwilderd - zal het binnen niet veel beter zijn. Tijd voor een nadere inspectie! Zo heb ik al snel achttien tabs open en dan is het een kwestie van erdoorheen klikken. Dat kan jij ook!

  5. Kijk verder dan dat lelijke keukenkastje

    Sommige huiseigenaren maken bijzondere stijlkeuzes, en iedereen heeft wel ergens een allergie voor - zelf hou ik niet van een fletse, witte tegelvloer met grijs meubilair - maar laat je hierdoor niet afleiden. Let liever op wat je wél mooi vindt, en dan vooral op datgene wat al een gegeven is. Ik noem maar wat: glas in lood, een grote, open raampartij, een mooie trap, ornamenten, prachtig houtwerk of juist ruim uitzicht vanuit de tuin. Dingen die je lelijk vindt kan je altijd nog verven, vervangen of slopen. Je voelt zelf wel aan of de zaken die je fantastisch vindt opwegen tegen de zaken die je graag anders ziet.

  6. Wees alert op grote kostenposten

    Natuurlijk heb je keurig tip 1 uit dit lijstje opgevolgd en zoek je ver onder je maximaal te lenen hypotheek. Maar dan blijft de vraag: wat kost dat? Eerlijk gezegd is hier natuurlijk geen bedrag voor te geven. Kies je voor een ultra-luxe afwerking (alles in bladgoud, leuk), of is ‘gewoon’ een Ikea-keuken ook prima? Dit soort keuzes hebben veel invloed op je budget. Waar je in elk geval op kunt letten, omdat dit de kosten sowieso flink zal beïnvloeden: is alle elektriciteit geaard? Hoe is de fundering? Zitten er scheuren in de buitenmuur? Hoeveel onderhoud hebben de raampartijen en het houtwerk nodig? Hoe is de isolatie? Allemaal zaken die flink in de papieren kunnen lopen.

Zeker zijn van je zaak?

Geïnspireerd door Lokkes tips? Een goede aankoopmakelaar en een bouwtechnische keuring zijn bij een klushuis geen overbodige luxe. Deze investeringen betalen zich terug.

Vind een NVM-makelaar Bekijk meer tips voor het zoeken naar een huis op funda

Foto Lokke: Biggy Tooth Photography