Overlijdensrisicoverzekering: in geval van nood
Hypotheekverstrekkers eisen een overlijdensrisicoverzekering (en dat is geen gek idee)
In het ongelukkige geval dat je partner komt te overlijden, is de last van een hypotheek groot. Om ervoor te zorgen dat de lening afgelost kan worden, ondanks het wegvallen van een inkomstenbron, stellen veel hypotheekverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering als vereiste. Wat houdt de verzekering in?
Het liefst wil je er niet aan denken. Maar het leven is nou eenmaal niet voor eeuwig en voor sommigen komt het einde eerder dan verwacht. In zulke gevallen is het fijn om te weten dat je jouw geliefden niet achterlaat met lege handen, schulden of financiële problemen. Een overlijdensrisicoverzekering komt daarbij goed van pas.
Afgesproken periode
Maar wat houdt deze verzekering precies in? Met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd aan een ‘begunstigde’ – in veel gevallen is dat de achterblijvende partner – als de verzekerde binnen de afgesproken periode komt te overlijden. Op die manier wordt het risico voor achterblijvende geliefden voor een gedeelte gedekt. Ze kunnen op die manier aan de financiële verplichtingen kunnen blijven voldoen. Van tevoren wordt de duur van de verzekering bepaald en het verzekerde bedrag.
Drie varianten
Het is niet wonderlijk dat veel hypotheekverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering als vereiste stellen bij het afsluiten van een lening. Grote kans dat je er nooit echt over hebt nagedacht, totdat je een huis gaat kopen. In dat geval is het handig om te weten welke drie varianten er zijn: gelijkblijvend, lineair en annuïtair dalend. _Say what?!_ Geen zorgen, wij verschaffen je uitleg.
Slinkend bedrag
Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft – het woord verraadt het al – het verzekerde bedrag en de premie gelijk gedurende de hele looptijd van de verzekering. Dus of je nu in het eerste of laatste jaar van je verzekering komt te overlijden, maakt voor het uit te keren bedrag niet uit. Bij een lineair dalende verzekering is dat anders. In dit geval kies je voor een bepaald bedrag dat per jaar steeds minder wordt. En bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering krimpt het bedrag ook elk jaar, maar naarmate de einddatum nadert, slinkt het bedrag sneller.
Erfbelasting
Over het uitgekeerde bedrag moet erfbelasting worden betaald. Door de verzekering te splitsen is dit te voorkomen. Zodra je kan aantonen dat er gescheiden premie is betaald, geldt het bedrag niet als een schenking en hoeft er geen belasting over betaald te worden.
Roker of geen roker
Verzekeraars zullen je vragen stellen over je gezondheid (gebruik je medicatie, rook je, ben je hartpatiënt, etcetera) en aan de hand daarvan wordt de premie bepaalt. Bij een hoog verzekerd kapitaal geldt soms ook een medische keuring.
Thuis blijven wonen
Wil je niet dat jouw partner na jouw overlijden ook nog eens moeten verhuizen omdat de kosten van de hypotheek te hoog zijn om alleen op te brengen? Dan is een overlijdensrisicoverzekering aan te raden.
Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.
Probeer een van onderstaande zoektips voor een beter resultaat:- U kunt meerdere woorden tegelijkertijd gebruiken
- Gebruik + voor een woord dat moet voorkomen in het resultaat
- Gebruik - voor een woord dat niet mag voorkomen in het resultaat
- Gebruik * achter een woord indien u wilt zoeken op alle woorden die met dat woord beginnen.