Wat is een bouwdepot en wat kan ik ermee betalen?

3 minuten leestijd

Hoe werkt een bouwdepot?

Je hebt een woning gekocht met een verouderde badkamer en een kleine slaapkamer. En dus ga je verbouwen. De kosten die je daarvoor moet maken, kun je meenemen in je hypotheek. De bank stort deze extra lening in een zogenaamd bouwdepot. Daaruit betaal je alle kosten voor je verbouwing. Maar welke kosten zijn dat precies en valt de aanschaf van gereedschap bijvoorbeeld ook daaronder?

Een bouwdepot is een rekening waarop jouw hypotheekverstrekker het bedrag voor de verbouwing stort. Dit extra potje heb je maximaal twee jaar tot je beschikking. Je ontvangt hierover ook rente. De kosten voor je verbouwing betaal je van deze rekening. Bij sommige geldverstrekkers kun je dat zelf doen, bij andere declareer je je factuur. In dat geval zorgt de bank ervoor dat de factuur uit het bouwdepot wordt betaald. Als je de rekening hebt voorgeschoten, krijg je het betaalde bedrag retour vanuit het depot.

In deze video leggen we je in het kort uit hoe een bouwdepot werkt en welke kosten je hier wel en niet mee mag betalen.

Welke verbouwingskosten kan ik betalen uit het bouwdepot?

Zolang de kosten voor materiaal of werkzaamheden leiden tot waardevermeerdering van het huis mag je deze betalen vanuit het depot. Soms is dat lastig, want vallen de kosten voor gereedschap daar bijvoorbeeld wel of niet onder? Een handige stelregel is dat alles wat je bij een verhuizing niet meer mee kunt nemen, betaald mag worden uit het bouwdepot. Dus niet een nieuwe boormachine, maar wel de huurkosten voor een zaagmachine of afvalcontainer.

Wel

  • kosten aannemer

  • behang

  • bouwmaterialen

  • huurkosten gereedschap

  • parket of laminaat

Niet

  • gordijnen

  • meubels

  • aanschaf boormachine

  • losse koelkast

  • lampen

Vraag bij twijfel aan je hypotheekverstrekker of het toegestane kosten zijn die je kunt indienen.

Wat zijn de voorwaarden voor een bouwdepot?

Een bank verstrekt niet zomaar geld voor het (laten) verbouwen van je huis. De waarde na de verbouwing moet opwegen tegen de investering die de bank doet. Wil je de kosten meenemen in je hypotheek, dan mag je maximaal 100% van de waarde van je woning ná verbouwing lenen. Daarvoor berekent een taxateur de waarde van de woning vóór en na de verbouwing om in te schatten of de waarde van het huis voldoende stijgt. Pas als de bank er vertrouwen in heeft, krijg je het geld voor de verbouwing gestort in de vorm van een bouwdepot. Zorg daarom voor een duidelijk plan en een overzichtelijke begroting van de verbouwingskosten. De bank wil zo precies mogelijk weten waar je het geld aan uitgeeft.

Heb je vergunningen nodig voor een verbouwing?

Of je een vergunning nodig hebt, ligt aan wat je gaat verbouwen. Voor normaal onderhoud heb je gewoonlijk geen vergunning nodig. Voor een uitbouw kunnen er andere regels gelden. Het wel of niet nodig hebben van een vergunning kan per gemeente verschillen.

Check waar je wel en niet een gemeentelijke vergunning voor nodig hebt. Ga naar omgevingsloket.nl

Mogelijk is er sprake van een welstandscommissie. Deze is ingesteld door de gemeente voor het bewaken van het uiterlijk van een wijk of een buurt. Jouw plannen moeten passend zijn in de omgeving volgens de welstandscommissie.

Houd er rekening mee dat een vergunning aanvragen acht tot veertien weken in beslag kan nemen. Wacht ook niet te lang met het inschakelen van de welstandscommissie. Zo voorkom je onnodige vertragingen.

Meer vragen en antwoorden

Het moet gaan om kosten voor de verbouwing waar de hypotheek voor aangevraagd is. De bank bewaakt dit, omdat de verbouwing moet zorgen voor voldoende waardevermeerdering. Door het insturen van facturen kun je de rekeningen laten betalen. Het gaat dus om de kosten die vooraf zijn begroot.

Voor sommige verbouwingen is een gemeentelijke vergunning vereist. Ga dat na vóórdat je begint. Informeer ook naar de eisen van de welstandscommissie. Houd er rekening mee dat het traject weken, soms wel maanden, kan duren.

De kosten voor de verbouwing

Om in aanmerking te komen voor een bouwdepot moet een taxateur de waarde voor en na de verbouwing vaststellen. Je hypotheekverstrekker wil namelijk weten of de investering voldoende opweegt tegen de waardevermeerdering die de verbouwing oplevert. Voor een taxatierapport kun je onder meer terecht bij veel makelaarskantoren.

Zo kun je zelf tijdens een bezichtiging de verbouwingskosten inschatten