Zo doet de bouwkundige de keuring

4 minuten leestijd

‘Ik zet de roze bril van de koper eventjes af’

Helemaal verliefd geworden op jouw ideale huis? Overweeg dan vóór je je handtekening onder het koopcontract zet even je roze bril af te zetten. Dat doe je met een bouwtechnische keuring. Heb je die eenmaal laten uitvoeren, dan weet je precies wat je koopt. Wat een bouwkundig keurder precies doet, leggen we je hier uit.

Misschien viel het je al op: we spreken van een bouwtechnische keuring, maar van een bouwkundig specialist. Dat zit als volgt, legt John Kersemakers – zelf bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis – uit: ‘Een bouwkundige keuring is de verzamelnaam voor keuringen in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Officieel hebben we het dus over een ‘bouwtechnische keuring’ als we een bestaand huis bekijken en over een ‘opleveringskeuring’ bij nieuwbouw.’ In de praktijk worden de termen door elkaar gebruikt, maar er wordt eigenlijk hetzelfde mee bedoeld.

Een getraind oog ziet meer

Bij een bouwtechnische keuring wordt de bouwkundige staat van de woning die je wilt kopen bekeken. Dit gebeurt alleen visueel. ‘Om gebreken te kunnen ontdekken hoeft er niets beschadigd te worden,’ zegt Kersemakers. Dankzij zijn getrainde oog weet de bouwkundig specialist precies waar hij op moet letten. Bovendien bezit een keurder vaak kennis over specifieke bouwgebreken per bouwperiode, maar ook per regio. ‘In Rotterdam hebben veel mensen bijvoorbeeld problemen met de houten funderingspalen waar huizen op gebouwd zijn,’ aldus Kersemakers.

De bouwkundige keuring begint al nog voordat de woning is betreden.

Inzicht in gebreken en aankomende kosten

Een bouwtechnische keuring laat je uitvoeren omdat je dan in hoofdlijnen weet hoe de woning en het onderhoud ervan ervoor staan. Ook heb je inzicht in wat het kost om eventuele gebreken op te lossen en de woning in een redelijke staat te krijgen. Mocht het echt nodig zijn, dan geeft de bouwkundig specialist je het advies om nader specialistisch onderzoek te laten doen. Bijvoorbeeld als hij ziet dat de kasten bewegen als hij over een houten vloer loopt, maar niet zomaar een kijkje kan nemen in de kruipruimte om te kijken wat er met de vloer aan de hand is omdat er geen kruipluik is.

Van kozijnen en kruipruimte tot meterkast

Een bouwtechnische keuring begint eigenlijk al voor de bouwkundige een stap in de woning heeft gezet. Kersemakers legt uit: ‘Ik zorg dat ik zeker een kwartier van tevoren aanwezig ben. Want als ik rustig een kijkje kan nemen in de straat, zie je ook al van alles. Bijvoorbeeld dat er overal kunststof kozijnen zijn, maar dat die bij het te koop staande huis nog van hout zijn. Dat noem ik ‘zoek de verschillen’, want het zijn vaak zaken die bij dit huis nog moeten gebeuren.’ Vervolgens lopen koper, verkoper en bouwkundige de woning in en gaan die ruimte voor ruimte langs, inclusief de kruipruimte (als deze dus bereikbaar is) en de meterkast. Ook de buitenkant komt aan de beurt.

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht, maar wel verstandig.

De bouwkundige noteert alles in een rapport, waarin staat wat de directe kosten (0-1 jaar) en de kosten op termijn (1-5 jaar) zijn om eventuele gebreken te verhelpen. ‘Ik laat kopers eventjes de roze bril afzetten om ze te vertellen wat ze eigenlijk gaan kopen, en om ze te laten nadenken over of ze het geld voor direct onderhoud wel hebben liggen. Want die directe kosten vergeten kopers vaak.’

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht, maar wel verstandig als je een huis koopt. Dan weet je immers precies waar je aan toe bent. Bovendien is het sinds begin 2018 verplicht om in het model koopovereenkomst voor een bestaande woning de ontbindende voorwaarde van een bouwtechnische keuring op te nemen.

Dat betekent dat de koper de overeenkomst mag ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat de kosten van gebreken en achterstallig onderhoud hoger gaan zijn dan is afgesproken. Maar de koper en verkoper kunnen ook samen afspreken geen keuring te laten doen en de formulering ervan in het koopcontract door te strepen. Daarmee is de bouwtechnische keuring dus nog steeds niet verplicht.