Zo overleeft je relatie een verhuizing
Ga de ultieme relatietest aan (en kom er ongeschonden uit)
‘Schat, heb jij die doos gezien? Je weet wel, die ene waar ‘kopjes’ op staat maar waar eigenlijk onze fotoalbums in zitten. Nee? Trouwens: waarom heb jij je kantoorspullen nog niet ingepakt?’
Verhuizen wordt weleens dé ultieme relatietest genoemd. Het is ook niet niets, om als stel onder druk op de toppen van je kunnen te presteren en moeilijke keuzes samen te maken. Het is geven, nemen en accepteren dat de ander het misschien nét even anders doet.
Tip 1: de lijst
Cliché, maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Stel ruim voor je verhuizing samen een lijst op met wat er allemaal moet gebeuren. Idealiter regel je meteen wie welke taak op zich neemt. Zorgt je partner bijvoorbeeld voor het doorgeven van de adreswijzigingen? Dan regel jij de inboedelverzekering van het nieuwe huis.
Tip 2: pak goed in
Frustratie nummer-1 bij elke verhuizing: spullen die kwijtraken. Goed inpakken is dus een must. Schrijf op wat in welke doos zit, en ga daarna niet nog losse spullen overal bij proppen – dat zijn de dingen die je kwijtraakt. Schrijf er ook op naar welke kamer de betreffende doos moet.
Extra tip: bewaar de écht belangrijke dingen in een verhuisdoos die je apart houdt en zelf meeverhuist. Stop daar dingen in die je meteen nodig hebt, zoals fris beddengoed en toiletspullen, maar ook de lievelingsknuffel van je kind en belangrijke spullen zoals medicijnen, je telefoon en de oplader daarvan. Wedden dat je partner superblij is dat hij niet naar zijn tandenborstel hoeft te zoeken vanavond?
Tip 3: eigen spullen
Natuurlijk, wat van jou is, is ook van je geliefde. Maar heb je echt zin om de hobbykamer uit te ruimen waarin zijn dure gereedschap of game consoles staan? Jullie staan ook vast niet te springen om elkaars sokkenlade door te spitten op zoek naar kapotte exemplaren die weg mogen. Pak dus zo veel mogelijk je eigen spullen in, zo kun je het straks ook weer goed terugvinden. Dit geldt ook voor elkaars waardevolle spullen. Pak zelf die vaas – die een familie-erfstuk is – in.
Bepaal wie wat doet, en buit vooral uit waar je goed in bent.
Tip 4: verdeel de rollen
Ook op de verhuisdag zelf geldt: bepaal wie wat doet, en buit vooral uit waar jullie goed in zijn. Ben jij een echte regelneef? Zorg dan dat je vandaag ook die taak op je neemt. Zijn jullie allebei niet echt van het overzicht houden? Heb je weleens nagedacht over een professionele verhuizer? Die zorgt ervoor dat jullie spullen worden ingepakt, zijn verzekerd en veilig aankomen op jullie nieuwe stekje. Dat is een hele zorg minder, toch?
Tip 5: regel andere hulp
Alles zelf doen tijdens jullie verhuizing? Dat kan, maar realiseer je dat een verhuizing veel werk is. Hulp inschakelen is dus geen gek idee. Van familie en vrienden hulp vragen kan, maar besef goed: verhuizen is een vak. Voor je het weet, vertilt je broer zich en laat je tante dat onvervangbare erfstuk alsnog uit haar handen vallen. Dan heb je er meer aan om ze laten helpen met inrichten, of dat ze bijvoorbeeld ’s avonds voor jullie koken.
Geef je na al deze tips toch liever alle zorgen uit handen? Neem een erkende verhuizer in de arm en je weet zeker dat jij je op je relatie kunt richten. En samen kunt genieten van jullie nieuwe huis.