Onderhoud aan mijn eerste koophuis: waar moet ik rekening mee houden?
- 5 minuten leestijdStel noodzakelijk onderhoud niet uit als je de woningwaarde wilt behouden
Je hebt je eerste koophuis gevonden en misschien woon je er inmiddels al. Vergeet in elk geval niet je te verdiepen in de toekomstige onderhoudskosten. Denk aan schilderwerk, de cv-ketel, de dakgoten. Zo behoudt het huis zijn waarde en voorkom je achterstallig onderhoud waaraan je op den duur alleen maar meer geld kwijt bent. Met onderstaande inzichten komt je niet voor verrassingen te staan.
Door een goede inschatting te maken van de onderhoudskosten kun je daar (maandelijks) een bedrag voor reserveren. Zo bouw je een buffer op en weet je zeker dat je – zodra het nodig is – het onderhoud direct kunt uitvoeren. Bedenk daarbij ook of je de klus wilt uitbesteden of het zelf kunt/wilt doen. Houd in dat laatste geval rekening met eventuele materiaalkosten.
Het buitenschilderwerk
Heeft jouw huis houten kozijnen? Dan is het verstandig om deze tijdig te voorzien van een nieuwe laag verf. Het voorkomt dat het gaat rotten, waardoor de kosten verder oplopen. Overweeg of je het schilderwerk wilt uitbesteden of dat je het zelf gaat doen. Vraag eventueel aan de vorige eigenaren wanneer zij voor het laatst alles hebben geschilderd en of ze de kleurcodes nog hebben. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk. Houd er rekening mee dat je huis gemiddeld elke vijf jaar een verse laag verf kan gebruiken.
Heb je een appartement gekocht? Dan komt het buitenschilderwerk vaak voor rekening van de Vereniging van Eigenaren. Controleer voor de zekerheid het splitsingsreglement om te zien hoe dit binnen jouw VvE is geregeld.
Waarom is het belangrijk om de dakgoten schoon te maken?
De dakgoten voeren het regenwater af. Door gevallen bladeren kan een dakgoot verstopt raken, wat onder andere ongedierte tot gevolg kan hebben, zoals ratten. Door een verstopte afvoer kan de dakgoot ook overstromen met op den duur lekkages en schimmelvorming als gevolg. Maak dus minimaal één keer per jaar alles schoon. Hoogtevrees of gewoon niet handig met ladders? Houd hier dan rekening mee in je berekening.
Wanneer moet ik de cv-ketel vervangen?
Waarschijnlijk heb je tijdens de bezichtiging al te horen gekregen hoe oud de cv-ketel is en wanneer er voor het laatst onderhoud is uitgevoerd. Gemiddeld gaan ze zo’n twaalf tot vijftien jaar mee. Voer het onderhoud daarom op tijd uit en houd rekening met de vervangingskosten; een nieuwe ketel is een dure aankoop. Het voordeel ervan is dat je waarschijnlijk minder stookkosten gaat betalen, omdat de nieuwe ketel zuiniger in gebruik is dan de oude.
Controleer ook de mechanische ventilatie
De mechanische ventilatie zorgt voor frisse lucht in huis, wel zo fijn als deze goed zijn werk kan blijven doen. De filters van de mechanische ventilatie kun je in principe zelf reinigen, maar je kunt ook besluiten om de hele installatie van een schoonmaakbeurt te voorzien. Denk hierbij aan eens in de vier à vijf jaar.
Ook de schoorsteen heeft onderhoud nodig
Een schoorsteen met roet, bladeren of takken kan tot een hoop ellende (lees: brand) leiden. Om zeker te weten dat je geen risico loopt, schakel je jaarlijks een schoorsteenveger in om deze vakkundig schoon te maken. Hij controleert direct op lekkage en scheuren.
Een plat dak
Er zijn verschillende soorten platte daken. Omdat ze kwetsbaarder zijn dan daken met dakpannen is het verstandig om rekening te houden met onderhoudskosten. Vooral bij daken die met bitumen bedekt zijn, kun je op termijn rekenen op onderhoudskosten: bitumen hebben een levensduur van twintig tot veertig jaar en zijn daarna aan vervanging toe. Controleer met regelmaat of er nergens water blijft staan en of alle loodslabben nog goed op hun plek zitten; ze zorgen voor een waterdichte afsluiting tussen het dak en de muur.
Vergeet ook je ramen niet
Zand en luchtvervuiling tasten kit- en schilderwerk aan. Ook scharnieren kunnen door de jaren heen minder goed gaan functioneren. Belangrijk dus om met regelmaat de ramen te lappen. Zo geniet je langer van het schilderwerk én het zorgt ervoor dat je houten kozijnen minder snel aangetast worden waardoor je de kans op rotten verkleint. Geen zin om met een zeem en emmer water het huis rond te gaan? Houd rekening met de kosten voor een glazenwasser.
Een appartement? Controleer het MJOP
Wanneer je een appartement hebt en onderdeel uitmaakt van de vereniging van eigenaren, is er doorgaans een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) opgesteld. Hierin staat welk groot onderhoud (schilderwerk, lift, dak, dubbelglas) er op de planning staat. De kosten hiervoor betaal je met alle appartementeigenaren via de VvE-bijdrage. In sommige gevallen wordt er een extra bijdrage gevraagd om het onderhoud uit te kunnen voeren. Dit zal tijdens de ledenvergadering besproken worden en kun je teruglezen in de notulen.
Heb je een appartement gekocht? Check goed hoe onderhoud geregeld is binnen jouw eigen VVE. Wat is een VVE?
Wat kost het onderhoud aan mijn woning?
Nu je weet waar je allemaal aan kunt (moet) denken als het om onderhoud gaat, vraag je je misschien ook af hoeveel geld je moet reserveren. Het is moeilijk om hier een bedrag te noemen, omdat het natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk is. Hoe groot is je huis? Is het een appartement of eengezinswoning? Hoe is het huis in het verleden onderhouden? Afhankelijk daarvan kun je een paar tientjes of meer dan honderd euro per maand opzijleggen.
Tip: is het huis binnenkort toe aan een verse laag verf? Overleg met de buren of dit bij hen ook het geval is. Wellicht kunnen jullie gezamenlijk een afspraak met een schildersbedrijf maken. Grote kans dat ze een mooi aanbod kunnen doen wanneer zelfs alle huizen in de straat toe zijn aan een verfbeurt!
Ook goed om in de gaten te houden
Wanneer je een rondje woningonderhoud doet, controleer dan gelijk of alle rookmelders en/of de koolmonoxidemelders nog werken. Deze zijn immers van levensbelang.
Woon je in een monument?
Is jouw huis een monument, dan moet je je aan bepaalde regels houden om de culturele of historische waarde ervan te beschermen. Die regels gelden onder meer voor onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen.