Huizenzoekers bieden relatief meer bij lager energielabel

3 minuten leestijd

Zo beïnvloedt het energielabel de verkoopprijs

Sinds de kosten voor energie en gas de pan uit rijzen, hechten mensen veel meer waarde aan het energielabel van een woning. Funda's marketinganalist Garikai van Weydom onderzocht wat dit betekent voor de verkoopprijs van woningen. En kwam tot een aantal verrassende inzichten.

Wat heb je precies onderzocht?

‘Er zijn zeven energielabels voor woningen: A tot en met G. Voor dit onderzoek heb ik de verkoopprijzen van woningen met verschillende energielabels vergeleken met hun marktwaarde.

De marktwaarde is de waarde die een huis op moment van verkoop onder normale omstandigheden op de huizenmarkt zou hebben. Als je die vergelijkt met de prijs waarvoor het huis daadwerkelijk is verkocht, zie je in hoeverre het energielabel van invloed is op de verkoopprijs.

In het onderzoek keken we alleen naar bestaande huizen en appartementen, niet naar nieuwbouw.’

En, welk effect heeft het energielabel op de verkoopprijs?

‘We zien duidelijk een omslagpunt halverwege 2022. In de eerste helft van dat jaar werd nog veel overboden op huizen. In de tweede helft was daar absoluut geen sprake meer van.

De 0-lijn is de mediaan van de marktwaarde, ofwel de middelste waarde van alle marktwaardes.

De 0-lijn is de mediaan van de marktwaarde, ofwel de middelste waarde van alle marktwaardes.

Bekijk je dat per energielabel, dan valt op dat de verkoopprijs van huizen met label A en G het verst onder de marktprijs ligt. Huizen met labels B tot en met F deden het in dat opzicht veel beter: daar lag de uiteindelijke verkoopprijs dichter bij de marktwaarde.’

Hoe zou je dat kunnen verklaren?

‘Daar geven de cijfers uit dit onderzoek geen antwoord op. Ik vermoed dat dit komt doordat woningen met energielabel A relatief de duurste woningen zijn. Voor die woningen hebben kopers veel minder financiële rek dan bij goedkopere woningen.

Woningen met energielabel G zijn over het algemeen de goedkoopste woningen. Het zijn huizen die vaak minder goed onderhouden zijn of waar nog veel in geïnvesteerd moet worden. Daar houd je als koper rekening mee als je een bod uitbrengt.'

Wat betekent dit als je een huis wilt kopen?

‘Meer bieden dan de marktwaarde voor woningen met energielabel A of G is gemiddeld genomen niet nodig. Bedenk wel dat de vraagprijs – de prijs die je op funda ziet staan – kan afwijken van die marktwaarde.

Dat geldt ook voor woningen met andere energielabels, hoewel de situatie per regio natuurlijk verschilt. Huizen met label B tot en met F worden verkocht voor een prijs die dichter bij de marktwaarde ligt dan bij woningen met label A of G. Daar moet je rekening mee houden als je een bod uitbrengt.

Bovendien heb je bij deze type huizen meer concurrenten. We zien namelijk dat makelaars hiervoor meer bezichtigingsaanvragen krijgen dan voor woningen met energielabel A.’

En waar moet je als verkoper rekening mee houden?

‘Als mensen op funda de resultaten van hun zoekactie zien, klikken ze vaker op huizen met een lager label. Voor een woning met label A zul je dus meer moeite moeten doen om die onder de aandacht te brengen en te verkopen. Daar kan je makelaar je bij helpen.

Verder is de kans dat je je huis verkoopt voor een prijs die dicht bij de marktwaarde ligt groter als je huis een energielabel tussen B en F heeft. Dat is ook iets om rekening mee houden als je je huis te koop zet.

Verkoop je een huis met label G, dan is de kans helaas groot dat het niet lukt om het voor de marktwaarde te verkopen.’’

Benieuwd wat jouw huis waard is?

Volg de waardeontwikkeling van je huis door je aan te melden voor Mijn Huis. Je ziet dan ook welke huizen bij jou in de buurt te koop staan en recent zijn verkocht. En wat de gemiddelde vraagprijs en verkooptijd is.

Voeg mijn huis toe Binnenkort je huis verkopen? Bekijk antwoorden op veelgestelde vragen