Je hebt een openingsbod ontvangen. Wat nu?
- 3 minuten leestijdHoogte van het bod en invloed ontbindende voorwaarden
Goed nieuws, je verkoopmakelaar vertelt dat iemand geïnteresseerd is in je huis en een bod heeft uitgebracht. Hoe beoordeel je nu of dit een goed bod is? Naast de prijs en de voorwaarden zijn er andere factoren die je mee kunt laten wegen.
Bij een openingsbod wordt niet alleen de hoogte van het bod doorgegeven, maar ook onder welke voorwaarden het bod is uitgebracht. Je kunt hierbij denken aan de datum voor de sleuteloverdracht, of het bod wordt gedaan onder voorbehoud van financiering, onder voorbehoud van verkoop eigen woning of onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Deze laatste zaken worden ook wel de ontbindende voorwaarden genoemd.
Naast de hoogte van een bod, zijn ook de ontbindende voorwaarden van belang. Lees meer over de belangrijkste ontbindende voorwaarden bij de koop van een huis
Wat is een goed bod op een huis?
Of een openingsbod een goed bod is, hangt af van een aantal factoren. Je kunt denken aan:
Hoe lang je huis te koop staat (weken, maanden of jaren).
Het aantal bezichtigingen tot nu toe, en hoeveel er nog op de planning staan.
De hoogte van het bod ten opzichte van jouw minimale verkoopprijs.
Aan de hand van deze factoren bepaal je of je het openingsbod goed genoeg vindt om op in te gaan, het afkeurt of een tegenvoorstel doet. Als je huis al langere tijd te koop staat, ben je waarschijnlijk sneller bereid om in te gaan op een lager bod dan je had verwacht. Staat je huis pas net in de verkoop en is er veel belangstelling voor, dan kan het lonen om de ingeplande bezichtigingen af te wachten. In welke situatie jij je ook bevindt, je verkoopmakelaar kan je hier goed in adviseren. Hij of zij staat in contact met de koper of aankoopmakelaar, geeft je reactie door en houdt je op de hoogte.
De invloed van de ontbindende voorwaarden
De ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van het openingsbod. Een lager bod wil namelijk niet per definitie zeggen dat het een slecht bod is, misschien zijn de voorwaarden waaronder het wordt uitgebracht juist erg gunstig. Als de koper geen financiering nodig heeft, heb je veel meer zekerheid dat de verkoop ook echt doorgaat dan wanneer je gaat onderhandelen met iemand van wie je nog moet afwachten of diegene een hypotheek kan krijgen. Voordat je die zekerheid hebt, ben je vaak zo’n acht weken verder.
Ook de datum van de sleutelopdracht kan een voorwaarde zijn waardoor een (op het eerste gezicht) laag bod toch interessant kan worden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld al een nieuw huis hebt gekocht en de voorgestelde overdrachtsdatum daar precies op aansluit. Een bod onder voorbehoud van verkoop eigen woning of onder voorbehoud van financiering: het kan allemaal.
Het onderhandelen kan beginnen
Er zijn verschillende manieren om op een openingsbod te reageren. Zo kun je deze direct accepteren, een tegenbod doen of afwijzen. Ook is het afhankelijk van of je een of meerdere biedingen hebt ontvangen. Overleg met je makelaar wat voor jou de beste verkoopstrategie is. In dit artikel vind je meer informatie over het onderhandelingsproces.
Zijn er in korte tijd meerdere geïnteresseerden voor jouw huis? Dan kun je met de verkoopmakelaar besluiten om iedereen vóór een bepaalde datum een bod uit te laten brengen: bieden via een inschrijving. Zo krijgt elke kijker de kans om eenmalig een goed bod uit te brengen en heb jij als verkoper een mooie positie om met de interessantste kandidaat verder te gaan.
Meer vragen en antwoorden
Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen
Hoe beoordeel ik een bieding?
Een bod beoordeel je aan de hand van de volgende factoren:
Staat je huis al lang te koop, vinden er niet veel bezichtigingen plaats en ontvang je een relatief laag voorstel? Dan beoordeel je dit bod toch beter dan wanneer je huis net te koop staat en er nog veel bezichtigingen gaan plaatsvinden.
Wat is een eindbod?
Een eindbod is een uiterst voorstel van een potentiële koper of vanuit jou als verkoper. Hiermee wordt aangegeven dat het eindbod de maximale prijs is en dat daarover niet meer onderhandeld kan worden. Ook over de voorwaarden wordt dan niet meer onderhandeld.
Hoe interpreteer ik de ontbindende voorwaarden?
De ontbindende voorwaarden maken onderdeel uit van het bod. Ze bepalen in zekere mate of het bod ook echt goed is. Zo kan een laag openingsbod met heel gunstige voorwaarden toch interessant bod zijn.
Laat een verkoopmakelaar voor je onderhandelen
Een verkoopmakelaar kan je dankzij zijn of haar kennis en ervaring goed helpen om het beste resultaat uit de onderhandelingen te halen.