Wat bepaalt de waarde van mijn huis?
Het verschil tussen taxatiewaarde, verkoopwaarde en WOZ-waarde
Wat en wie bepalen de waarde van een huis? Dat hangt af van waar je de waarde voor nodig hebt. De gemeente stelt de WOZ-waarde van je huis anders vast dan een taxateur die een waardebepaling doet voor bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag. Hoe zit dat precies?
De waarde van jouw woning kan door verschillende mensen worden vastgesteld, bijvoorbeeld door een taxateur, een makelaar of de gemeente. De WOZ-waarde van je woning is meestal lager dan de marktwaarde. Maar voor die marktwaarde worden soms verschillende termen gebruikt. We geven je een overzicht van de belangrijkste begrippen waarmee je als (ver)koper of huiseigenaar te maken krijgt.
Taxatiewaarde
De taxatiewaarde is een officiële waardebepaling die gedaan wordt door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Die bekijkt de woning zowel van binnen als van buiten en legt aan de hand van zijn of haar bevindingen de actuele marktwaarde vast in een uitgebreid rapport.
Deze waardebepaling heb je in de meeste gevallen nodig om een financiering aan te kunnen vragen bij een hypotheekverstrekker. Die wil namelijk weten wat de marktwaarde van je woning is, indien nodig ook voor en na een geplande verbouwing. Met marktwaarde en taxatiewaarde wordt in dit geval dus hetzelfde bedoeld. Deze waarde wordt bepaald door de kenmerken van jouw woning te vergelijken met recent verkochte andere woningen in de buurt.
Hoe en wanneer regel je een taxatierapport voor de financiering van je huis? Dit moet je weten over de taxatie van een woning
Woningwaarde op funda
De Waardecheck op funda geeft je een snelle indicatie van de marktwaarde van je woning. Het gaat hierbij om een geschatte waarde op basis van locatie, oppervlakte, (werkelijke) verkoopprijzen, bouwjaar, type woning, perceeloppervlakte en onderhoudsniveau. Deze informatie haalt funda uit het Kadaster. Je krijgt altijd een minimale en maximale waarde te zien. Heb je net een nieuwe badkamer of keuken geplaatst, dan zal de geschatte waarde meer richting de maximale waarde gaan. Tot op de cent nauwkeurig is deze waarde natuurlijk niet, maar je krijgt er wel een idee van.
Benieuwd naar je woningwaarde? Doe de funda Waardecheck
Verkoopwaarde
De verkoopwaarde of transactieprijs zijn termen die met name makelaars gebruiken om aan te geven voor welke prijs een huis is verkocht. Deze waarde kun je dus vooraf niet vaststellen of opvragen.
Ga je je huis verkopen, dan kan een makelaar wel een inschatting maken van de verkoopwaarde, om een goede vraagprijs te kunnen bepalen. Deze verwachte marktwaarde bepaalt de makelaar vaak op basis van de transactieprijzen van recent verkochte woningen in de buurt en zijn of haar ervaring met vergelijkbare woningen. Deels komt deze methode overeen met die van het bepalen van de taxatiewaarde voor een financiering, alleen heeft de verwachte verkoop- of marktwaarde geen officiële status.
WOZ-waarde huis
De WOZ-waarde is belangrijk als je huiseigenaar bent of wordt. Op basis hiervan bepaalt de gemeente waar je woont hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je moet betalen. De WOZ-waarde wordt door een WOZ-taxateur bepaald. Het is slechts een globale inschatting, omdat deze taxateur vaak alleen op basis van beschikbare data taxeert en je woning niet van binnen bekijkt. De WOZ-waarde heeft altijd een peildatum van 1 januari van het voorgaande jaar; hij loopt dus achter op de actuele waarde van je huis.
Ben je benieuwd naar de WOZ-waarde van jouw woning? Kijk op wozwaardeloket.nl.
Meer weten over de waarde van je woning?
De funda Waardecheck geeft je een globale inschatting van je woningwaarde. Wil je weten wat de geschatte verkoopwaarde is? Vraag een makelaar om een nauwkeuriger waardebepaling voor je te doen. Taxatierapport nodig? Veel makelaars zijn ook gecertificeerd taxateur.