Wat doet een verkoopmakelaar?

4 minuten leestijd

Van verkoopstrategie tot dichtgetimmerd koopcontract

Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar je alle werkzaamheden uit handen: van het promoten van je woning tot en met de sleuteloverdracht. Dat scheelt tijd en geeft rust, want bij het verkopen van een woning komt veel kijken.

Heb ik een verkoopmakelaar nodig?

Een huis verkopen doe je niet elke dag. Je kunt online zelf op zoek naar verkoopprijzen van huizen in de buurt, een modelcontract of juridische informatie, maar je bespaart jezelf een hoop uitzoekwerk als je dit overlaat aan een makelaar. Een verkoopmakelaar heeft inzicht in de actuele ontwikkelingen op de lokale woningmarkt en is op de hoogte van alle wet- en regelgeving die komt kijken bij de koop en verkoop van een huis. Je investering in een verkoopmakelaar betaalt zich dus in de eerste plaats terug in tijd en een stuk zekerheid.

tip

Twijfel je nog of je een verkoopmakelaar wilt inschakelen? Bekijk de voordelen van een verkoopmakelaar

Wat doet een verkoopmakelaar voor je?

Over het algemeen komen de diensten die verkoopmakelaars leveren overeen. Wil je begeleiding voor het hele traject van vraagprijs tot koopcontract, dan kun je dit verwachten:

Vooronderzoek

Al voordat de makelaar bij jou thuis langskomt, doet hij onderzoek. Zo bekijkt hij de gegevens van jouw woning in het Kadaster, maar onderzoekt hij ook voor welke prijs gelijkwaardige huizen in de buurt zijn verkocht. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijkt de makelaar ook de ligging van je woning en de staat van onderhoud. Dit vooronderzoek helpt bij het bepalen van de uiteindelijke verkoopstrategie van jouw woning.

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreek je je wensen en de kosten. Mocht je bepaalde onderdelen van de verkoop graag zelf willen doen, dan is het goed om dit ook meteen te bespreken. De vraagprijs bepaalt de verkoopmakelaar altijd samen met jou als verkoper. Deze is onderdeel van de verkoopstrategie die je met je makelaar kiest en staat niet vast. Je kunt de vraagprijs op een later moment in overleg dus nog aanpassen, mocht de animo voor je woning wat tegenvallen.

Vastleggen van afspraken, voorwaarden en tarieven

Nadat je een verkoopmakelaar hebt gekozen, ontvang je een opdracht tot dienstverlening. Hierin staan alle afspraken, voorwaarden en tarieven. Bijvoorbeeld of je een vaste prijs betaalt voor de diensten of een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs.

Goed om op te letten: wat als je halverwege de verkoop wilt stoppen of verder wilt met een andere verkoopmakelaar? Meestal hoef je dan alleen de door de makelaar gemaakte kosten te betalen, bijvoorbeeld voor advertenties, maar dat verschilt nog weleens. Ook dit kun je terugvinden in de opdracht tot dienstverlening. Wanneer je deze hebt getekend, kan je makelaar aan de slag.

tip

Het loont om de werkwijze en tarieven van verschillende makelaars te vergelijken. Zoek direct makelaars bij jou in de buurt

Woning in de verkoop zetten

Vaak besteedt de makelaar zaken als een fotoreportage en het inmeten van plattegronden uit aan een extern bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. De makelaar organiseert dit in overleg met jou en zal tips geven om je woning helemaal verkoopklaar te maken. Verder zorgt de makelaar voor een bord ‘Te koop’ bij je huis en plaatsing van je woning op funda. Je woning op funda plaatsen kan alleen je makelaar doen. Nu is het afwachten tot de eerste bezichtigingsaanvragen komen!

Bezichtigingen plannen en uitvoeren

De makelaar brengt je op de hoogte wanneer er een bezichtiging is gepland. Je hoeft hiervoor niet thuis te blijven, de makelaar heeft de sleutel en leidt de geïnteresseerden rond door je huis. Sterker nog, het is beter om niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Een geïnteresseerde kan zich zo vrijer door het huis bewegen en voelt zich minder bezwaard om (kritische) opmerkingen te maken. Dit is weer nuttige informatie waar de makelaar tijdens de bezichtiging direct op kan inspelen. Na afloop krijg je te horen hoe de bezichtiging is verlopen.

Onderhandelen

Zijn er potentiële kopers die een bod uit willen brengen? Mooi! De verkoopmakelaar scheidt het kaf van het koren als het om biedingen en interesse gaat. Hij adviseert je daarover, maar voert zelf het contact en de onderhandelingen met de potentiële koper. Deze onderhandelingen gaan niet alleen over de hoogte van het bod, maar ook over de daarbij horende voorwaarden. Het is uiteindelijk aan jou of je wel of niet akkoord gaat met het bod.

Het opmaken en tekenen van de koopakte

Zijn jij en de koper het eens over de prijs en de voorwaarden, dan stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op. Hij zorgt ervoor dat alle persoonsgegevens van jou en de koper én alle gemaakte afspraken op de juiste manier in het contract staan en stuurt dit ter controle toe. Klopt alles? Dan plant de makelaar een afspraak in om het koopcontract te tekenen. Bij verkoop van je woning moet je een definitief energielabel hebben. Je verkoopmakelaar zal je hierop wijzen en helpt je om dit te regelen.

De eindinspectie en sleuteloverdracht

Vóór de sleuteloverdracht plant de verkoopmakelaar met jou én de koper een eindinspectie in. Het is een ronde door het huis voordat jullie naar de notaris gaan, om te controleren of alles zich in de staat bevindt zoals afgesproken ten tijde van de verkoop. De verkoopmakelaar is hierbij aanwezig. Is alles in orde? Dan kunnen jullie definitief gaan tekenen bij de notaris. Dit is meestal het moment waarop je de samenwerking met de verkoopmakelaar afsluit.

Meer vragen en antwoorden

Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.

Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:

De courtage is een percentage (gemiddeld 1% à 2,5%) over de uiteindelijke verkoopprijs. Is jouw woning voor € 400.000 verkocht en heb je een courtage van 1,2% afgesproken? Dan betaal je € 4800 op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaren.

Wie is de beste makelaar bij jou in de buurt?

Een verkoopmakelaar heeft de kennis en ervaring om jouw woning zo goed mogelijk te verkopen en neemt veel uit handen. Benieuwd welke verkoopmakelaars er zijn bij jou in de buurt?

Vergelijk NVM-makelaars bij jou in de buurt Dit kost een verkoopmakelaar