Wat houdt de meldplicht voor verkopers in?

- 2 minuten leestijd

Geef kopers eerlijke informatie

Als bewoner ken je ieder hoekje van je huis, herken je elk geluid en weet je wat er de afgelopen jaren met het huis is gebeurd. Een koper weet dat niet en gaat in eerste instantie alleen af op wat hij of zij ziet. Niet alle gebreken zijn meteen zichtbaar. Daarom heb je als verkoper een meldplicht.

De meldplicht (ook wel mededelingsplicht of informatieplicht) is de plicht om als verkoper de koper alle informatie te delen waarvan je weet of zou kunnen vermoeden dat het belangrijke informatie is voor de koper. Denk daarbij aan (on)zichtbare schade en gebreken, zoals een oven die niet goed werkt. Maar ook aan informatie die van invloed is op het gebruik of het woonplezier. Bijvoorbeeld een afspraak dat je buren over jouw erf mogen lopen naar de openbare weg.

Voorbeelden meldplicht (verborgen) gebreken van jouw koophuis

  • Het toilet loopt niet goed door.

  • De radiator in de slaapkamer wordt niet warm.

  • De inbouwspotjes in de keuken werken niet meer.

Voorbeelden meldplicht over de omgeving van jouw huis

Niet alleen (verborgen) gebreken in huis zijn van belang. Het is ook verplicht om de geïnteresseerden of mogelijke kopers te informeren over zaken in je woonomgeving die essentieel kunnen zijn voor hun woonplezier of het gebruik van de woning. Denk hierbij aan dingen die de koper zelf niet te weten kan komen, zoals:

  • Je buurman speelt trompet en dit kun je duidelijk in jouw huis horen.

  • Je hebt een aanbouw zonder vergunning geplaatst.

  • De strook grond naast het huis die nu ook in gebruik is, hoort officieel niet bij het huis.

Wat hier meespeelt, is wat ook wel het ‘kenbaarheidsvereiste’ wordt genoemd: de koper vertelt jou waarom hij je woning graag wil kopen. Bijvoorbeeld omdat hij erg gesteld is op rust en denkt dat jouw woning aan die wens voldoet. Dat je luidruchtige buren hebt, is in dat geval essentiële informatie om te delen. Daarom valt ook dit onder je informatieplicht die als verkoper hebt.

tip

De koper zelf heeft ook onderzoeksplicht. Dat betekent dat de koper zelf ook actief moet zoeken naar mogelijke (verborgen) gebreken aan de woning. Lees meer over de onderzoeksplicht voor kopers

Zo meld je een (verborgen) gebrek

Voordat je woning te koop wordt gezet, ontvang je van je makelaar een vragenlijst. Daarop geef je eventuele gebreken of andere belangrijke informatie aan. Verandert er in de tussentijd iets aan de situatie? Laat het dan altijd zo snel mogelijk aan je verkoopmakelaar weten zodat hij dit tijdens een bezichtiging kan doorgeven en/of op de vragenlijst kan toevoegen. Zo voorkom je dat gebreken eventuele verborgen gebreken worden na de sleuteloverdracht.

Meer vragen en antwoorden

Een verborgen gebrek is een gebrek dat ná de sleuteloverdracht pas zichtbaar wordt. Er zijn twee situaties waarin je als verkoper aansprakelijk gesteld kunt worden:

Je hebt een gebrek met opzet niet verteld – Hierbij heb je je meldplicht geschonden en ben je aansprakelijk voor de schade. Een koper dient dit binnen een volgens de wet redelijke termijn te melden. Met een redelijke termijn worden doorgaans twee maanden bedoeld. In sommige gevallen kun je tot vijf jaar na de verkoop nog aansprakelijk gesteld worden.

Het huis is niet meer bewoonbaar – In de koopakte staat dat het huis de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn. Komt er een gebrek naar boven waarvan je niet op de hoogte was, is duidelijk dat het gebrek er voor de sleuteloverdracht al wel was en zorgt het ervoor dat het huis niet meer conform normaal gebruik bewoond kan worden? Dan kun je als verkoper aansprakelijk gesteld worden.

Bij de verkoop van je woning heb je in elk geval deze documenten nodig:

Sommige documenten zijn verplicht, zoals het energielabel. Andere documenten heb je nodig om aan je meldingsplicht te voldoen. Begin op tijd met het aanvragen, opzoeken en invullen van deze documenten. Dat scheelt tijd en gedoe tijdens het verkoopproces.

Voorkom verborgen gebreken

Niets zo vervelend als dat een koper na de sleuteloverdracht bij je terugkomt vanwege verborgen gebreken. Ontdek hier wat je dan moet doen.

Verborgen gebreken na sleuteloverdracht Lees hoe de verkoop jouw belastingaangifte beïnvloedt