Huis isoleren: dit zijn de mogelijkheden
Wat kost isoleren en wat levert het op?
Je huis isoleren, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie, geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 10% rente. Dat is nogal wat, zeker als je bedenkt dat de huidige rente op een spaarrekening onder de 1% ligt. Ook dakisolatie (7%), vloerisolatie (7%) en glasisolatie (5%) zijn dan ineens de moeite waard. Tel uit je winst.
Dakisolatie
**Eenmalige kosten: 4000 tot 8300 euro
Jaarlijkse besparing: 500 tot 1000 euro**
Warm in de winter, koel in de zomer. Dakisolatie levert naast een lage energierekening ook het nodige comfort op. Het houdt warmte binnen, maar ’s zomerse hitte ook buiten. Een slim moment om je dak te isoleren is bij de renovatie of het verbouwen van de zolder. En als je denkt dat je maandenlang in de rotzooi zit: dakisolatie is weinig werk. Doorgaans duren de werkzaamheden een tot vier dagen. Als je aan de binnenzijde isoleert, moet je je zolder even opruimen. Voor isolatie aan de buitenkant hoef je helemaal niets te doen. Ervaren klussers kunnen de binnenkant van een schuin dak trouwens prima zelf isoleren om zo kosten te besparen. Maar laat de isolatie van een plat dak altijd over aan professionals, vanwege het risico op rottend hout.
Via het dak verliest je huis de meeste warmte. Lees meer over de voordelen, kosten en besparing van dakisolatie
Gevel/spouwmuurisolatie
**Eenmalige kosten: 800 tot 3100 euro
Jaarlijkse besparing: 210 tot 800 euro
**
Geïsoleerde gevels voelen minder koud aan en zorgen voor een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Een makkelijke manier om je gevel te isoleren is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur, die je kunt laten opvullen met isolatiemateriaal. Dat gebeurt via kleine gaten in de voegen van de buitengevel, die later weer netjes dichtgemaakt worden. Laat dit wel door een vakkundig isolatiebedrijf doen. Vaak duurt het maar een halve tot een hele dag en je hoeft zelf niets voor te bereiden. Wel moet je na afloop wellicht je ramen wassen, omdat er buiten wat stof loskomt. Als je geen spouw hebt (vaak het geval bij woningen van vóór 1920) of nog meer wilt isoleren, kun je ook een voorzetwand plaatsen aan de binnenkant of je buitenmuur laten isoleren. Dit is wel een stuk duurder dan spouwmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie is de makkelijkste en snelste manier om je muren te isoleren. Ontdek welke vormen van muurisolatie er nog meer zijn
Vloerisolatie
**Eenmalige kosten: 1400 tot 2800 euro
Jaarlijkse besparing: 160 tot 320 euro
**
Sinds 1992 worden nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd. Dat is niet voor niks: vloerisolatie zorgt voor warme voeten, minder tocht en vocht in je woning en een besparing op je energielasten. Als je een kruipruimte hebt van minstens 35 centimeter hoog, wordt op de bodem folie gelegd. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer vastgemaakt. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter, dan kun je de bodem isoleren. In nog geen halve dag is de klus geklaard. Als je als doorgewinterde doe-het-zelver aan de slag gaat, kies dan voor materiaal met een isolatiewaarde (de zogenoemde Rc-waarde) van minstens 3,3. Lager is weliswaar goedkoper, maar levert onvoldoende op. Check ook of het materiaal geschikt is voor jouw type vloer en zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte.
Met een isolatielaag onder of op je vloer heb je minder kou en tocht. Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren
Glasisolatie
**Eenmalige kosten:
3100 tot 4600 euro (HR++ glas in bestaande kozijnen)
8400 tot 12.600 euro (triple glas in nieuwe kozijnen)
Jaarlijkse besparing:
100 tot 150 euro (HR++ glas)
160 tot 240 euro (triple glas)**
Geen tocht en kou bij de ramen, warmte die binnenblijft en minder geluidsoverlast. Je hoort het goed: isolerend glas houdt ook geluid buiten. Dat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas, is glashelder. Maar zelfs als je dubbel glas hebt, kun je flink op je energierekening besparen, zelfs als dat glas nog niet aan vervanging toe is. HR++ glas is inmiddels de standaard. Wil je all the way, dan is er tegenwoordig ook triple glas, met drie isolatielagen. Check dan wel of je bestaande kozijnen dit aankunnen, want het is zwaarder dan HR++ glas. Ten slotte: isolatieglas aanbrengen is een fluitje van een cent: het duurt slechts een dag. Haal er wel een professioneel bedrijf bij, want je wilt voorkomen dat het glas ‘lekt’.
Enkel- of dubbelglas vervangen door isolatieglas kan tot honderden euro's schelen op je energierekening. Op deze manier isoleer je ramen, kozijnen en deuren
Tips om je woning te isoleren
Geen idee wat je kunt verbeteren aan de isolatie van je woning? Kijk op de website VerbeterUwHuis.
Check of je subsidie krijgt.
Denk naast isolatie ook aan ventilatie. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters als je HR++ of triple glas neemt. Naast een warm ook een gezond huis!
Als je toch aan de slag gaat, kijk dan meteen of je meer energiebesparingsmaatregelen kunt meenemen. Voor duurzame warmte is bijvoorbeeld ook subsidie beschikbaar.