5 manieren om ook in de winter te ventileren

2 minuten leestijd

Zo houd je een gezond binnenklimaat, zonder veel warmteverlies

Houd jij in de winter graag alle ramen, deuren en ventilatieroosters dicht, om kou buiten te houden en niet onnodig te stoken? Klinkt logisch, maar gezond is het niet. Goed ventileren helpt om schimmels en vochtproblemen in huis te voorkomen. Hoe doe je dat in de winter op een aangename en energiezuinige manier?

Ventileren kost energie, want de warme lucht gaat naar buiten en frisse lucht komt binnen. Toch is het geen energieverspilling, en het is belangrijk voor je gezondheid. Bovendien zijn er verschillende manieren om dat energieverlies te beperken.

  • Vocht en vervuilde lucht gaan naar buiten, waardoor ongezonde schimmels geen kans krijgen. Die kunnen problemen veroorzaken aan bijvoorbeeld je luchtwegen. En heb je eenmaal schimmel in huis, dan kom je daar soms maar moeilijk van af.

  • Goed ventileren helpt tegen huisstofmijt, die vervelende allergische reacties kan veroorzaken.

  • In een goed geventileerd huis heb je minder snel last van bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid.

  • Goed ventileren verkleint het risico op koolmonoxidevergiftiging.

Goed om te weten: luchten en ventileren zijn niet hetzelfde. Lekker even de ramen tegen elkaar open zetten zorgt alleen kortstondig voor frisse lucht en je raakt al snel veel warmte kwijt. Met ventileren ververs je de lucht in huis continu en houd je het binnenklimaat gezond.

5 manieren om energiezuinig te ventileren

Via naden en kieren komt ook verse lucht binnen, maar dit zorgt meestal voor tocht. Dit zijn slimme(re) manieren om te ventileren.

  1. Plaats zelfregelende roosters. Die reageren op winddruk. Staat de wind op de roosters, dan gaan ze wat verder dicht. Bij weinig wind gaan ze wat verder open. Zelfregelende roosters laten een constante hoeveelheid lucht door. Ze zijn er in twee varianten: met verende klepjes en met sensoren die luchtdruk meten. Ze zijn geschikt voor elke woning.

  2. Plaats een lokale ventilatie-unit in de buitenmuur van bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer. Die voert verse lucht aan in de ruimte waar hij hangt en voert vervuilde lucht af. Zo’n unit is geschikt voor huizen met natuurlijke ventilatie (ventilatie via roosters of klepraampjes) en huizen met mechanische ventilatie. Omdat de ventilatie-unit lucht van buiten voorverwarmt, hoef je minder te stoken.

  3. Heeft jouw huis mechanische ventilatie? Zet die dan op de hoogste stand als je gaat koken, douchen, klussen of visite hebt, en op de laagste stand als je niet thuis bent of gaat slapen. Heb je een oudere MV-unit met een ventilator op wisselstroom, dan kun je de ventilator vervangen door een exemplaar op gelijkstroom, omdat die minder energie verbruikt. Laat de motor van de mechanische ventilatie elke twee jaar onderhouden en maak minstens één keer per jaar de roosters en ventielen schoon. Laat de afvoerkanalen elke acht jaar reinigen.

  4. Voorkom vocht in huis. Hang als dat kan de was buiten op, dweil niet te nat en houd deksels op pannen tijdens het koken.

  5. Zorg dat de lucht door je huis kan stromen. Onder je binnendeuren moet minstens 1,5 cm ruimte zitten.

Tot slot nog een tip. Om zeker te weten dat je genoeg ventileert, kun je een CO2-meter laten installeren. Die meet hoe gezond de lucht in huis is op basis van de hoeveelheid CO2. Een te hoog CO2-niveau kan onder meer hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. De CO2-meter kan je daarvoor met een alarm waarschuwen.

Isoleren? Dan ook ventileren!

Goede ventilatie is extra belangrijk als je je huis gaat isoleren. Als je naden en kieren dichtmaakt is er namelijk minder natuurlijke ventilatie.

Dit zijn andere manieren om energie te besparen in huis