Hoe vind ik een goede aannemer?

3 minuten leestijd

Zo vind je de aannemer die bij jou past

Een goede aannemer pluk je niet zo maar van internet. En de buurman van je zwager is misschien wel een fijne kerel, maar wellicht niet geschikt voor de klus waar je duizenden euro’s aan gaat besteden. Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van een bouwbedrijf.

Kies op maat

Een grote klus? Een klein bouwbedrijf kan misschien wel 'ja' zeggen, maar het risico bestaat dat het zich erin verslikt. Is het werk complex, met bijvoorbeeld ingrepen in fundering en draagconstructies? Kies dan voor een wat groter bouwbedrijf. Daarentegen kan een groot bedrijf kleinere klussen natuurlijk heel goed aan, maar het risico is groot dat jouw klus niet de aandacht krijgt die deze verdient. Zoek voor kleinere klussen een klein bedrijf of een zzp'er die het werk prima aankan.

Vraag rond

Nodig jezelf uit op de koffie bij bekenden of buren die pas hebben verbouwd en vraag hoe zij het hebben aangepakt, en - vooral - met wie. Ook is het belangrijk te weten waar ze in het bouwproces tegenaan liepen met deze aannemer. Zijn de ervaringen overwegend goed? Vraag naam en telefoonnummer van de aannemer.

Check de betrouwbaarheid

Tijdens de crisis vielen ze bij bosjes om, maar gelukkig gaat het nu wel weer goed in de aannemerij. Maar toch: check de kredietwaardigheid van je aannemer. Bij een aantal kredietbeoordelaars zoals Graydon en Companyinfo kun je online gratis een kredietcheck doen.

Een manier om je helemaal in te dekken, is kijken of de aannemer is aangesloten bij Bouwgarant. Deze club verzekert onder andere de afbouwkosten als het bouwbedrijf failliet gaat.

Een andere manier om veel ellende te voorkomen, is goede afspraken te maken over de betaling. Een startbedrag aanbetalen is normaal, maar betaal daarna pas de factuur als alles gedaan en naar wens is.

Vraag referenties

Een aannemer gevonden? Vraag ‘oude’ klanten hoe het bouwproces is bevallen. Het liefste ga je er natuurlijk kijken. Vraag vooral ook de ‘gebruiksaanwijzing’ van jouw aannemer. Hoe communiceert hij, wat zijn zijn werktijden en houdt hij zich aan afspraken?

Zoek verder dan je eigen regio

Door de lage rentestand en de aantrekkende huizenverkoop, hebben aannemers het weer superdruk. Daardoor is het niet altijd makkelijk iemand te vinden die een verbouwing wil doen. Met name in de Randstad zijn goede vakmensen schaars. Kijk dus verder dan je eigen regio. Voor een goede klus zijn aannemers best bereid kilometers te maken.

Eerste indruk

Komt hij bij de eerste afspraak op tijd en – nog belangrijker – hoe ziet de offerte eruit? Als hij gedetailleerd te werk is gegaan, is daar waarschijnlijk veel tijd en moeite in gestoken en wil hij de klus graag hebben. Ook een belangrijk keuzecriterium is of de offerte op tijd binnen is. Als je aannemer het dan laat afweten, dan voorspelt dat niet veel goeds voor de rest van het bouwproces.

Klikt het?

Behalve of hij goed werkt, is het heel belangrijk te weten of de aannemer communicatief ook handig is. Dat geldt zowel voor hem als voor jou. Peil hoe adequaat hij reageert op telefoontjes en mails. En verdiep je dus in de klus. Vraag door: bijvoorbeeld over welke onderaannemers hij inschakelt en hoe hij die aanstuurt.