Verbouwen of verhuizen?

3 minuten leestijd

Zo kom je erachter wat voor jou de beste keuze is

Je bent niet meer helemaal tevreden met je woning en verhuizen speelt door je hoofd. Maar je woning verbouwen of opknappen kan misschien ook. Om de juiste keuze te maken, is het handig jouw mogelijkheden en de voor- en nadelen van verbouwen of verhuizen op een rij te zetten. Deze vragen en aandachtspunten helpen je daarbij.

Twijfel je tussen verbouwen of een ander huis kopen en verhuizen? Dan is het slim om eerst eens je wensen in kaart te brengen. Wil je bijvoorbeeld een tuin of naar een andere locatie, dan ligt verhuizen voor de hand. Maar heb je behoefte aan meer ruimte of licht in huis, dan kun je dat misschien ook met een verbouwing oplossen.

Wat wil je bereiken met een verhuizing of verbouwing?

De reden voor je wens om iets te veranderen aan je woonsituatie is belangrijk, vindt ook makelaar Lieneke van den Berg: ‘Ik vraag altijd eerst goed door naar het waaróm: er zit ergens onvrede, waardoor mensen de potentie van hun eigen huis niet meer zien. Soms adviseer ik al in dit stadium een architect mee te laten kijken, om mogelijkheden te ontdekken die mensen zelf niet kennen.’

Een verhuizing betekent een mooi nieuw begin, maar ook afscheid nemen van een vertrouwde omgeving. Met een verbouwing kun je lekker blijven wonen waar je woont, maar misschien moet je wel tijdelijk je huis uit. Van den Berg: ‘Neem bij je afweging ook de impact op je leven mee. Niet iedereen is even goed bestand tegen wekenlang in de troep of zonder keuken zitten. Of tegen de spanning van bezichtigen en bieden op deze markt.’

  • Weet ik precies wat mijn woonwensen zijn en waarom wil ik het eigenlijk? En wil de rest van het gezin dit ook?

  • Is mijn huis überhaupt geschikt voor de verbouwing die ik wil en is daar een vergunning voor nodig?

  • Hoe vind ik het om tijdelijk geen toegang tot bepaalde ruimtes of voorzieningen te hebben of zelfs helemaal mijn huis uit te moeten?

  • Hoe vinden mijn buren het als ik (langdurig) ga verbouwen?

  • Kan ik goed tegen stof, lawaai, rommel?

  • Zou ik mijn huidige woning en/of buurt echt willen verlaten?

Houd er rekening mee dat bij een verbouwing ook veel tijd gaat zitten in de voorbereiding. Hier moet je op letten bij een verbouwing

Wat is er financieel mogelijk?

De volgende vraag is welke financiële mogelijkheden je hebt om te verhuizen of te verbouwen. Van den Berg: ‘Is er overwaarde? Dan kun je die gebruiken voor een nieuwe woning, maar natuurlijk kun je je overwaarde ook gebruiken voor een verbouwing. Ook belangrijk: is er eigen geld, is er voldoende inkomen en ben je bijvoorbeeld zzp’er of in vaste dienst?’

Een makelaar, maar ook een hypotheekadviseur kan je helpen om je wensen, de kosten en je mogelijkheden in kaart te brengen. Van den Berg: ‘Het is goed een specialist erbij te vragen. Vaak kun je meer, maar soms ook minder dan je denkt.’

Houd rekening met deze kostenposten

Een nieuw huis kopen dat aan al je wensen voldoet, bespaart je hoge verbouwingskosten. Maar ook verhuizen kost geld. Dit zijn een aantal belangrijke kostenposten om mee te wegen in je beslissing:

  • Materiaalkosten, zowel voor de bouw als de afwerking

  • Aannemerskosten: doe je alles zelf of geef je het werk uit handen?

  • Vergunningskosten: check voor je begint met verbouwen of je een vergunning nodig hebt

  • Financieringskosten: denk aan rente- en afsluitingskosten

  • Eventuele kosten voor een bouwkundige keuring

  • Verkoopkosten voor je oude huis, zoals makelaars- en notariskosten

  • Verbouw- of materiaalkosten voor de inrichting of tuinaanleg

  • Tijdelijk dubbele woonlasten, als je een nieuw huis koopt voor je oude is verkocht

  • Verhuiskosten: besteed je alles uit of doe je het zelf?

Houd ook stelposten aan voor overige of onvoorziene kosten. Door tegenvallers kan een verbouwing duurder uitpakken. En misschien is het nodig om tijdelijk onderdak elders te regelen.

Hoeveel tijd kost verbouwen of verhuizen?

Je huis verbouwen kan een paar weken of zelfs maanden duren. In die periode kun je je huis tijdelijk niet (normaal) of slechts gedeeltelijk gebruiken. Een nieuw huis kopen duurt vaak langer, maar heeft minder impact op je dagelijks leven.

  1. Je moet een plan maken en eventueel op zoek naar een uitvoerende partij. Het duurt soms enkele weken of langer voor een aannemer tijd heeft.

  2. Heb je een vergunning nodig, dan heeft de gemeente acht weken de tijd om je aanvraag te beoordelen. Deze termijn kan eenmalig verlengd worden met zes weken.

  3. Hoe financier je je verbouwing? Het aanvragen van een tweede hypotheek of oversluiten van je hypotheek kan enkele weken duren.

  4. Houd rekening met de levertijd van materialen. Die van een keuken is bijvoorbeeld gemiddeld vier maanden.

  • Een tot enkele dagen: wc, keuken, zonnepanelen, dakkapel

  • Een tot enkele weken: badkamer, afwerking vloer, wand of plafond

  • Een tot enkele maanden: aanbouw of uitbouw

  • Meer dan een jaar: volledige renovatie van een woning

  1. Een huis vinden dat aan je woonwensen voldoet kan – afhankelijk van het aanbod en jouw wensen – enkele maanden tot meer dan een jaar duren. In de tussentijd ben je natuurlijk tijd kwijt aan bezichtigen, onderhandelen en bieden.

  2. Tussen het moment van kopen en oplevering zit meestal een paar maanden tot meer dan een half jaar, afhankelijk van de opleverdatum die je met de verkoper overeenkomt.

  3. Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld zes tot acht weken.

  4. Je eigen huis verkopen kost ook tijd, al gaat dit momenteel een stuk sneller dan kopen. Besteed je dit uit aan een verkoopmakelaar, dan scheelt dat veel tijd.

  5. De verhuizing zelf is vaak binnen een dag gedaan. Maar met het in- en uitpakken van spullen, (de)monteren van meubels en het naar wens maken van je nieuwe huis ben je soms wel een paar weken zoet.

Hulp nodig bij je keuze?

Twijfel je nog tussen verhuizen en verbouwen? Vraag eens advies aan een makelaar. Die kan verschillende opties met je bespreken en je verder helpen met het zetten van de volgende stap.

Vind een NVM-makelaar Huis verkopen? Bereid je voor met deze informatie en tips