5 dingen die je misschien nog niet wist over zonnepanelen

3 minuten leestijd

Regen heeft een functie en ook bewolking is niet erg

Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Dat ze goed zijn voor het klimaat en voor je energierekening weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat je zonnestroom kunt opwekken zonder eigen dak? En dat je ook stroom opwekt als het bewolkt is?

1. Zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen

Je zou denken dat zonnepanelen vooral werken in zonnige landen. Maar ze doen het ook hartstikke goed in het Nederlandse klimaat. Zonnepanelen wekken namelijk ook stroom op als de zon overdag niet schijnt. Over een grijze dag hoef je je dus geen zorgen te maken. En over stof en viezigheid ook niet: als je panelen schuin liggen, spoelt de regen ze schoon. Hierdoor blijven ze goed werken en hoef je zelf het dak niet op om ze schoon te maken. Controleer wel af en toe op hardnekkige vlekken.

Verduurzamen
Waarom zonnepanelen een goede investering zijn

Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen wordt je energierekening lager en belast je het milieu minder. Bovendien is de aanschaf van zonnepanelen goedkoper geworden, maar denk eens aan deze aandachtspunten.

Lees meer

2. Je gebruikt ongeveer 30% van de zonnestroom die je opwekt

Het grootste deel van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gebruik je niet zelf. Dat zit zo: je stroomverbruik is meestal het hoogst in de ochtend en avond, terwijl zonnepanelen juist midden op de dag veel stroom opwekken. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het net – en daar ontvang je een compensatie voor terug. Voor deze stroom krijg je vanaf 2025 waarschijnlijk minder geld dan nu, omdat er sprake is van het afbouwen van de bestaande salderingsregeling. Het loont dus om zo veel mogelijk van je eigen zonnestroom wel zelf te gebruiken. Doe bijvoorbeeld je was op een moment dat je zonnepanelen stroom opwekken.

3. Zonnepanelen kunnen op bijna ieder dak

Een schuin dak op het zuiden is ideaal voor zonnepanelen, maar een dak op het oosten en westen is meestal ook geschikt. Dat laatste kan zelfs een voordeel opleveren als je zoveel mogelijk van je eigen stroom zelf wilt gebruiken. Want als je je zonnepanelen zowel op het oosten als op het westen legt, wekken ze stroom op aan het begin én het einde van de dag.

Dit werkt ook zo op een plat dak: de panelen liggen dan als een soort dakje tegen elkaar aan. Op deze manier passen er ook meer panelen op je huis. Win-win!

Ben je benieuwd of ook op jouw dak zonnepanelen kunnen, hoeveel en wat dat je oplevert? Check hier hoe geschikt je dak is.

4. Zonnestroom kun je opslaan, maar gunstig is dat (nog) niet

In een thuisbatterij kun je een deel van de opgewekte stroom opslaan voor later gebruik. Dit lijkt ideaal, zeker omdat de vergoeding voor terugleveren waarschijnlijk omlaaggaat. Maar een thuisbatterij is nu nog zo duur dat je de kosten niet terugverdient met de besparing op je energierekening. Ook kun je slechts 2 tot 12 kWh opslaan en zijn de grondstoffen van een thuisbatterij slecht voor het milieu. Het is op dit moment dus slimmer om zo veel mogelijk van je opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. Nuttig is dat ook: hiermee draag je bij aan het groener worden van de stroom in Nederland.

5. Ook zonder eigen dak kun je je eigen zonnestroom opwekken

Zonnestroom opwekken zonder (geschikt) dak? Dat kan! Sluit je bijvoorbeeld aan bij een zonnestroomproject. Je draagt dan bij aan collectieve zonnepanelen die op het dak van, om maar iets te noemen, een school of bedrijfspand liggen. De stroom die daar wordt opgewekt, wordt verrekend met je energierekening of vergoed in de vorm van een jaarlijkse winstuitkering. Je kunt lid worden van een energiecoöperatie of met buren of vrienden op zoek gaan naar een groot dak in de buurt dat geschikt is voor zonnepanelen.

Benieuwd naar het potentieel van verduurzaming voor jouw woning?

Begin eens met de gratis Waardecheck in Mijn Huis. Binnen 10 seconden krijg je een geschatte waarde van jouw huis, waardoor je beter kunt inschatten welke impact zonnepanelen hier bijvoorbeeld op kunnen hebben.

Doe de Waardecheck

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023