BlikvangerHet huis van Dokter Wendelaar
Omschrijving
STATIONSSTRAAT 17 EPE
Het huis van Dokter Wendelaar
Aan de Stationsstraat 17 in Epe staat dit bijzondere huis (313 m² gebruiksoppervlak) met maar liefst 185 m² aan inpandige ruimte en bijgebouwen op een al even opmerkelijk perceel van circa 1400 m². Oorspronkelijk heette dit Villa Erica, gebouwd in een eclectische stijl in 1875 en speciaal opgericht voor de stationschef van station Epe. De Stationsstraat in Epe, oorspronkelijk bekend als de Grintweg naar Oene, werd hernoemd na de opening van Station Epe in 1887, dat deel uitmaakte van de Baronnenlijn tussen Apeldoorn en Zwolle. Deze spoorlijn, vernoemd naar de adellijke landgoederen langs haar route, werd in 1887 geopend om vervoer en toerisme naar de Veluwe te faciliteren, wat de economische en toeristische ontwikkeling in de regio bevorderde. Personenvervoer op de Baronnenlijn eindigde in 1950 door teruglopende reizigersaantallen en concurrentie van de auto, waarna ook het goederenvervoer werd gestaakt en de lijn uiteindelijk werd opgeheven.
De villa ligt prominent aan een kleine rotonde pal aan de Stationsstraat. Dit is een van de centrale straten waar je een diversiteit aan winkels, cafés en kleine lokale bedrijven vindt. Deze straat vormt het hart van het dorp en is een belangrijke schakel in de lokale economie. In de witte verschijning valt het huis van verre al op, en de sierlijke windveren geven het huis een charmante aanblik. Veel van het huis is nog in de oorspronkelijke staat en sinds eind jaren ’60 van de vorige eeuw is er weinig meer veranderd. De oorspronkelijke staat van het huis vraagt om een serieuze en zorgvuldige restauratie en renovatie. Het huis en de plek maken een dergelijke transitie meer dan waard. We zijn als erfgoedmakelaar dan ook op zoek naar een koper die de intrinsieke waarde van de voormalige dokterswoning weet te waarderen en oog heeft voor zowel de schoonheid, de locatie als de enorme potentie die het huis biedt.
Aan de voorzijde bevindt zich een riante voortuin. Ooit zat er een grote veranda aan de voorzijde, getuige de oude foto’s die nog van de villa te vinden zijn, nu is dat een erker. Lommerrijker dan dat wordt het niet. Opvallend aan het huis is dat het nog zeer oorspronkelijk is en dat het, zelfs na 150 jaar, de rijkdom van de uitgebreide houtversieringen nog steeds laat zien. De afgelopen decennia stond het huis bekend als de praktijk van dokter Wendelaar, waar talloze generaties in behandeling zijn geweest.
NAAR BINNEN
Het huis heeft een U-vormige plattegrond, met aan de linkerzijde de oorspronkelijke stallen aan de achterzijde en aan de rechterzijde de oorspronkelijke entree. Anno nu is de entree verder naar achteren verplaatst en kom je binnen in de gezellige woonkeuken. Deze ruimte biedt zicht op de riante achterliggende tuin. Aansluitend tref je de entreehal aan, nu in gebruik als study, en er is een badkamer. Aan de rechtervoorzijde bevindt zich een slaapkamer met zicht op de voortuin. Aan de voorzijde van het pand zelf is een riante voorkamer-ensuite die over de hele breedte van het huis gesitueerd is. Bijzonder is de grote centrale hal die aan de achterzijde van het huis gesitueerd is, een grootse ruimte die nu in gebruik is als woonkamer in een loftachtige setting. Hier bevindt zich ook de trap naar de bovengelegen verdieping. Een tweede keuken met de kenmerkende rode kastdeurtjes bevindt zich aan de linkerzijde van het huis. De voormalige stalling voor paarden is nu in gebruik als berging en atelier.
EERSTE VERDIEPING
Via de grote rechte steektrap kom je op de bovengelegen verdieping. Hier tref je een royale overloop aan, met aan de voorzijde, dus de Stationsstraat zijde, drie slaapkamers waarvan de middelste riant. Deze heeft een prachtig balkon met ornamenten. Aan de achterzijde bevinden zich twee slaapkamers, met aan de zijde van de uitbouw van de stallen een badkamer en een waskamer. Achter de badkamer begint de grote zolder die zich boven de stallen uitstrekt. De vrije mansardekap biedt veel ruimte op deze verdieping en de grote grenenhouten delen van het dakbeschot geven de ruimte enorm veel sfeer.
KELDER
Onder de villa bevindt zich een riante kelder die toegankelijk is vanuit de keuken met de rode kastdeurtjes. De kelder is stahoog en droog.
BUITEN
De villa bevindt zich op een riant perceel van circa 1400 m². Aan de voorzijde is er ruimte om een tweetal auto's te parkeren en er is ook een doorgang naar de achterzijde. Deze doorgang is in het verleden dagelijks gebruikt, maar is thans voor de auto te dichtgegroeid. Aan de achterzijde van het huis ligt een riante tuin waar de grote rode beuk direct in het oog springt. Voor de verkoop is het perceel gesplitst. Het gedeelte tot en met de tweede beukeboom (groen) wordt verkocht; de percelen aan de linkerzijde en achterzijde behoren niet tot het aangebodene. Zie hiervoor ook de aangeleverde perceel foto’s.
GEMEENTELIJK MONUMENT
Vaak horen we: 'Een monument, dan mag je toch niks?' Gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Klein onderhoud dat het monument niet verandert, zoals schilderwerk in dezelfde kleur, binnen of buiten, is altijd mogelijk. Grotere werkzaamheden zoals wijzigingen aan de structuur, gevels of daken vereisen echter een vergunning. Zie voor meer informatie ook de redengevende beschrijving van de gemeente Epe.
BOUWKUNDIG ONDERZOEK
Mooie huizen bouwen, daar hadden ze wel verstand van, zo’n honderdvijftig jaar terug. De huizen die de tand des tijds doorstaan, hebben dat karakter, het patina en de charme die niet nieuw kunnen worden ingebouwd; dat is de levenswijsheid van de stenen. Maar het betekent ook dat enige modernisering passend is om haar weer klaar kan maken voor de volgende 100 jaar. Het huis is altijd goed onderhouden geweest en er is een gedegen bouwkundig onderzoek uitgevoerd om de toekomstige koper te ondersteunen bij de aankoop van dit unieke pand. Hierbij wordt niet alleen een transparant en duidelijk beeld van de bouwkundige staat van het landhuis verkregen, maar zijn ook de eventuele herstelkosten opgenomen in een overzicht. Dit bouwkundig onderzoek stellen wij uiteraard graag beschikbaar.
RAPPORT VERDUURZAMINGSMOGELIJKHEDEN
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke landhuis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit monument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk minder.
Verduurzamingslabel®
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning verder verduurzaamd kan worden en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (gemeentelijk monument) van het object.
Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag ter beschikking.
NIEUW: ISDE SUBSIDIE NU OOK VOOR MONUMENTEN
Als eigenaar-bewoner van een monument kom je vanaf 2024 ook in aanmerking voor ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen (zoals glas-, gevel-, dak-, en vloerisolatie), een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Deze subsidies hebben speciale voorwaarden om de integriteit van monumenten te waarborgen en ze energiezuiniger te maken. Meer weten? Voor details over de voorwaarden en het verzekeren van een succesvolle aanvraag kun je bij ons terecht.
EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS VAN DOKTER WENDELAAR
In 1875 gaat J.W.H. (John William Herman) Bake eigenaar van brouwerij Het Anker, wonen in een villa aan de weg naar Oene (nu Stationsstraat 17) De villa heete vroeger Villa Erica. Het huis was oorspronkelijk gebouwd voor een stationschef. Het huis heeft ook de stijl van een station, met alle houten versieringen eraan. Daarna heeft er een boterkoopman gewoond, Scholten genaamd, die zette zijn boterwagens achter het huis in de stallen. Deze stallen zijn er nog steeds. De boter haalde Scholten bij de grote boeren langs de IJssel.
De eerste huisarts in het pand aan de Stationsstraat 17 was omstreeks 1900 dr. Marius Middelburg. Vervolgens nam in 1901 dr. A.P.J.A. (Adrien Pierre Jaac Ann) Verschoor de praktijk als huisarts over. Na hem betrok J.A.A.M. (Johan Albert Adolf Menalda) van Schouwenburg in 1904 het pand, een huisarts die iets later dan dokter P. (Paul) Loeff in Epe aan het werk ging. In 1921 kwam dr. P. (Pieter) van Twisk die er tot 1954 als huisarts werkzaam was. Van 1954 tot 1958 was dr. J.H. (Jacob Hendrik) Aafjes er huisarts, die vervolgens verder ging met een wetenschappelijke carrière. En van 1958 tot 1968 was dr. P.P. Deeleman er huisarts, later vertrok hij naar West-Indië. De laatste huisarts in het statige pand was van 1968 tot 2000 dr. O.L. Wendelaar. Deze overleed op 5 april 2011.
EPE
Epe is een charmante plaats en gemeente in de provincie Gelderland, gelegen in de prachtige omgeving van de Veluwe. Het biedt een natuurrijke woonomgeving met uitgestrekte bossen en heidevelden, ideaal voor liefhebbers van wandelen, fietsen en buitenactiviteiten. Epe staat bekend om zijn rustige en groene karakter, wat het een aantrekkelijke plaats maakt voor zowel jonge gezinnen als ouderen.
Qua bereikbaarheid ligt Epe gunstig ten opzichte van grotere steden zoals Zwolle en Apeldoorn. Het is goed bereikbaar via de A50, wat reizen naar andere delen van het land vergemakkelijkt. Hoewel Epe geen treinstation heeft, is er een goed netwerk van busverbindingen die de plaats met omliggende gebieden en grotere steden verbindt.
Wonen in Epe is vooral aantrekkelijk vanwege de combinatie van rust, natuur en de nabijheid van goede voorzieningen. Het dorpse gevoel gecombineerd met de actieve lokale gemeenschap en het brede aanbod aan culturele en sociale activiteiten maakt Epe een geliefde plek om te wonen.
DE 10 SELLINGPOINTS VAN STATIONSSTRAAT 17 TE EPE
1. Gemeentelijk monument: Gebouwd in 1875, combineert deze villa in eclectische stijl originele houtversieringen met een opvallende witte gevel. Oorspronkelijk bedoeld voor de stationschef, is het huis rijk aan geschiedenis en karakter.
2. Centrum locatie: Perfect gelegen in het hart van Epe, dichtbij diverse winkels en cafés, en speelt het een centrale rol in de gemeenschap.
3. Royale afmetingen: Het pand biedt 313 m² aan gebruiksoppervlak en 185 m² aan inpandige ruimte en bijgebouwen, gesitueerd op een royaal perceel van circa 1400 m².
4. Veelzijdige Mogelijkheden: Met twee verdiepingen, inclusief een garage met atelier en een kelder, biedt het huis talloze inrichtingsmogelijkheden.
5. Familiehuis: Door royale vloeroppervlak en indeling is het huis ideaal voor grote of samengestelde gezinnen, met voldoende ruimte voor iedereen om een eigen plek te hebben.
6. Restauratiepotentieel: Dit gemeentelijke monument is perfect voor kopers die het leuk vinden om een monumentaal pand zorgvuldig te restaureren en aan te passen aan de wensen en eisen van deze tijd, terwijl de historische waarden behouden blijven.
7. Grote perceel voor de tuinliefhebber: De monumentale voortuin en riante achtertuin bieden uitstekende mogelijkheden voor tuinliefhebbers om een prachtige buitenruimte te creëren.
8. Bouwkundig Onderzoek: Een bouwkundig onderzoek biedt inzicht in de staat van het pand en ondersteunt bij de aankoopbeslissing is beschikbaar.
9. Verduurzamingsmogelijkheden: Een verduurzamingsrapport met adviezen voor energiebesparende maatregelen is beschikbaar, om het pand energiezuiniger te maken.
10. Subsidievoordelen: Vanaf 2024 kunnen eigenaren van monumenten ook gebruikmaken van ISDE-subsidie voor diverse isolatiemaatregelen, wat een extra stimulans biedt voor toekomstige duurzaamheidsinitiatieven.
KORTOM
Een charmant en eigenzinnige villa op een fraai perceel, op één van de meest geliefde plekken van Epe, what’s not to love? Met de forse woonruimte en de goede bereikbaarheid is dit een ideaal huis voor iedereen die op zoek is naar een bijzonder huis met een maatje meer. Benieuwd geworden? We laten het u graag zien!
Kenmerken
Overdracht
- Vraagprijs
- € 1.200.000 kosten koper
- Vraagprijs per m²
- € 3.261
- Aangeboden sinds
- Status
- Beschikbaar
- Aanvaarding
- In overleg
Bouw
- Soort woonhuis
- Villa, vrijstaande woning
- Soort bouw
- Bestaande bouw
- Bouwjaar
- 1875
- Specifiek
- Dubbele bewoning mogelijk, erfgoed, kluswoning en monumentaal pand
- Soort dak
- Samengesteld dak bedekt met pannen
Oppervlakten en inhoud
- Gebruiksoppervlakten
- Wonen
- 368 m²
- Overige inpandige ruimte
- 111 m²
- Gebouwgebonden buitenruimte
- 18 m²
- Perceel
- 1.390 m²
- Inhoud
- 1.978 m³
Indeling
- Aantal kamers
- 9 kamers (6 slaapkamers)
- Aantal woonlagen
- 2 woonlagen en een kelder
Energie
- Energielabel
- Niet beschikbaar
- Verwarming
- Cv-ketel
- Warm water
- Cv-ketel
- Cv-ketel
- Gas gestookt combiketel, eigendom
Kadastrale gegevens
- EPE EN OENE U 7533
- Kadastrale kaart
- Oppervlakte
- 1.390 m² (deelperceel)
- Eigendomssituatie
- Volle eigendom
Buitenruimte
- Ligging
- Aan rustige weg, beschutte ligging en in centrum
- Tuin
- Tuin rondom
Bergruimte
- Schuur/berging
- Aangebouwde stenen berging
- Voorzieningen
- Vliering, elektra en stromend water
Garage
- Soort garage
- Aangebouwde stenen garage
- Capaciteit
- 2 auto's
Parkeergelegenheid
- Soort parkeergelegenheid
- Op eigen terrein, openbaar parkeren en parkeergarage
Direct weten als er iets verandert?
Bewaar dit huis als favoriet, en ontvang een e-mail als de prijs of status verandert.
Populariteit
0x
Bekeken
0x
Bewaard
23/05/2024
Op funda