Alles over het energielabel

Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een huis. Het energielabel is maar een klein kenmerk, maar wel een met veel impact.

Vragen én antwoorden over het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is én wat ervoor nodig is om het huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. De labelklassen lopen van A++++ (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).Je hebt een geldig (definitief) energielabel nodig als je je huis wilt verkopen. Een gunstig energielabel heeft doorgaans een positieve invloed op de waarde van je woning en zorgt vaak voor een besparing op je energierekening.

Huiseigenaren moeten bij de verkoop van hun woning de nieuwe eigenaar een geldig energielabel overhandigen. Anders riskeren zij een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van de overheid controleert dit.

Sinds 2021 worden energielabels geregistreerd door gecertificeerde energieadviseurs. Als huiseigenaar kun je zelf een adviseur zoeken en eventueel meerdere offertes opvragen.

Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.

Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 258, afhankelijk van het type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022).

Je energielabel verbeteren? Verdiep je in deze onderwerpen

Goed om te weten over het energielabel