Dit moet je weten over het energielabel van jouw woning

3 minuten leestijd

Dit moet je weten over het energielabel van jouw woning

Misschien is het je weleens opgevallen dat alle woningen in Nederland een energielabel hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Dat varieert van zeer energiezuinig (label A) tot zeer onzuinig (label G). Een woning met een hoog energielabel (A) stijgt vaak in waarde. Best wel belangrijk dus, zo’n label.

Het energielabel voor woningen bestaat sinds 2008 en is bedoeld om consumenten te stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het label geeft aan of er voor een woning nog verbetermogelijkheden zijn op het gebied van verduurzaming. Sinds 2015 is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht wanneer je je huis verkoopt. In de advertentietekst moet de labelklasse van het (definitieve) energielabel vermeld staan en bij de overdracht moet je het energielabel ook kunnen overhandigen. De Inspectie Leefomgeving en Transport kan hierop handhaven en je een boete geven als je dit niet doet.

tip

Heeft jouw huis of een huis dat je wilt kopen label C of D? Dit betekenen de letters van het energielabel

De 7 klassen van het energielabel

Energielabels lopen van A tot en met G. Het laagste energielabel (G) is voor huizen zonder energiebesparende maatregelen. Je kunt hierbij denken aan een woning uit de jaren vijftig die nooit is gemoderniseerd. Label G geeft aan dat je bij deze woning hogere stookkosten kunt verwachten ten opzichte van een gelijkwaardige woning met een hoger energielabel. Het vervangen van een cv-ketel door een hoogrendements-combiketel zorgt al voor een labelstap naar F, omdat je minder energie verspilt dan eerst. In combinatie met vloerisolatie komt label E in zicht en bij dakisolatie kom je uit bij label D. Isoleer je vervolgens ook de spouwmuren, dan kun je spreken van een energiezuinige woning en wordt label C toegekend.

Buren met precies hetzelfde soort huis als jij kunnen een hoger of lager label hebben

Een labelstap is afhankelijk van welke maatregelen die je neemt. Daarom kunnen de buren met precies hetzelfde soort huis als jij een hoger of lager label hebben dan jij. Het groenste label (A) krijg je als je op verschillende manieren energie bespaart.

image7914097634262066079.jpg

Energielabel voor woningen aanvragen

Heb je al een definitief energielabel en ben je aan de slag gegaan met verduurzamen, dan is er een kans dat het energielabel achterhaald is. Vaak stijgt een energielabel immers dankzij energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie.

Je kunt je energielabel wijzigen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in zo'n één à twee uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning, zoals de afmetingen, de aanwezige isolatie (in bijvoorbeeld dak en muren) en aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Energielabel aanvragen? Zoek en vergelijk bevoegde energieadviseurs in jouw buurt

Dit is niet verplicht als je oude definitieve energielabel (VEL: Vereenvoudigd Energielabel) nog binnen de geldigheidstermijn van tien jaar valt. Een groener label komt de waarde van je woning bij een eventuele verkoop natuurlijk wel ten goede. Ga je verhuizen en is je energielabel nog geldig, dan hoef je het ook niet opnieuw aan te vragen. Het staat voor tien jaar geregistreerd in een landelijke database.

Energielabel aanvragen niet altijd verplicht

Niet ieder gebouw heeft een energielabel nodig. Zo hoeven bijvoorbeeld beschermde monumenten, woonboten, alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 (zoals woonwagens) en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn geen energielabel te hebben.

Verdiep je in het energieverbruik van een huis

Je energiekosten zijn een belangrijk deel van je maandlasten. Een makelaar kan je meer vertellen over de te verwachten energiekosten van een woning. En tips geven over hoe je een huis duurzamer kunt maken.

Vind een NVM-makelaar Meer over het energielabel