Wat gaat het onderhoud van mijn woning kosten?
- 4 minuten leestijdHoe ouder de woning, hoe hoger de onderhoudskosten
Of je nieuwe woning nou in de vorige eeuw of zelfs nog gebouwd moet worden: als huiseigenaar weet je dat je vroeg of laat met onderhoud krijgt te maken. Een potje waarin je geld voor dit soort uitgaven reserveert, is daarom niet gek. Met welke onderhoudskosten moet je rekening houden?
Schilderwerk
Vaak is het schilderwerk een van de grotere kostenposten aan een woning. Gemiddeld elke vijf jaar is een frisse laag verf wel nodig. Wil je dezelfde kleur behouden? Vraag dan aan de vorige eigenaar welke kleurcodes gebruikt zijn, dat scheelt je een hoop uitzoekwerk. Je kunt op de kosten besparen door zelf de ladder op te klimmen, maar je kunt het werk natuurlijk ook uitbesteden aan een professionele schilder.
Het vervangen van de cv-ketel
Tijdens de bezichtiging heb je waarschijnlijk al gehoord hoe oud de cv-ketel is. Gemiddeld gaat een ketel zo’n twaalf tot vijftien jaar mee. Hoeveel jaar heb je dan nog tot je aan vervanging moet denken? Dit is een grote kostenpost, dus verstandig om tijdig rekening mee te houden en eventueel extra geld opzij te zetten. Het voordeel als er een nieuwe moet komen? Je stookkosten gaan waarschijnlijk omlaag omdat de nieuwe ketel zuiniger zal zijn dan de oude.
De schoorsteen
Een open haard in je nieuwe huis is hartstikke knus, maar laat eerst controleren of die vrij is van roet, bladeren en takken voordat je het vuur aansteekt. Zonder behoorlijk onderhoud kan het gezellige haardvuur een hoop ellende (lees: brand) veroorzaken. Schakel jaarlijks een schoorsteenveger in voor een professionele en vakkundige schoonmaak. Daar heb je een winter lang plezier van.
Controleer bij je jaarlijkse onderhoudsronde gelijk of de brandmelders en/of koolmonoxidemelders nog werken.
Houd je dakgoten schoon
De dakgoten krijgen gedurende het jaar een hoop te verduren. Niet alleen regenwater, maar ook bladeren, takken, (resten van) vogelnesten, ongedierte. Maak daarom minimaal een keer per jaar de dakgoten schoon zodat het regenwater goed afgevoerd kan worden en er geen opstoppingen ontstaan. Hoogtevrees? Houd er rekening mee in je spaarpotje zodat je deze klus kunt uitbesteden.
Het dak op
Heeft je nieuwe huis een plat dak? Dat is kwetsbaarder dan een pannendak: je hebt eerder kans op lekkage. Het is dan ook verstandig om een paar keer per jaar te controleren of er geen water blijft staan en of de loodslabben – de waterdichte afsluitingen tussen het dak en de muur – nog goed op hun plek zitten. Het is ook verstandig goed om te achterhalen van welk materiaal het is gemaakt. Deze informatie staat in het bouwkundig rapport dat je waarschijnlijk al hebt laten opmaken. Een bitumendakbedekking heeft een levensduur van twintig tot veertig jaar, daarna is de kans groot dat het aan vervanging toe is.
Een rieten kap ziet er prachtig uit, maar heeft veel onderhoud nodig. Om de mooie uitstraling te behouden, is het jaarlijks onderhoud echt van belang. Door het tijdig verwijderen van mossen en algen en het bijwerken van ingesleten plekken kun je er langer van genieten.
Onderhoud aan de mechanische ventilatie
De mechanische ventilatie zorgt voor frisse lucht in je huis en vraagt ook af en toe om onderhoud. Iedere vier à vijf jaar een onderhoudsbeurt is wel aan te raden. De filters kun je in principe zelf schoonmaken, maar het onderhoud van de hele installatie kun je beter uitbesteden aan een vakman.
Hoe vaak was je de ramen?
Het met regelmaat wassen van de ramen zorgt ervoor dat je op termijn minder grote onderhoudskosten hebt. Denk aan al het zand en vervuiling vanuit de lucht wat het schilderwerk kan aantasten. Ook de scharnieren kunnen het te verduren krijgen en minder goed gaan functioneren. Houd er rekening mee in je maandelijkse kosten wanneer je het uitbesteedt aan een glazenwasser of pak er zelf met regelmaat een zeem en emmer water bij.
Controleer het MJOP
Heb je een appartement gekocht? Dan maakt jouw woning deel uit van een groter geheel en ben je lid van de Vereniging van Eigenaren. Samen met de andere eigenaren reserveer je geld voor groot onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimten, de liften, het dak, et cetera. In het meerjarenonderhoudsplan lees je terug welke onderhoudswerkzaamheden eraan gaan komen en of je daar nog extra voor moet bijdragen.
Wat kost het onderhoud aan mijn woning?
Het is lastig om vooraf te zeggen hoeveel het onderhoud aan jouw woning gaat kosten. Het is tenslotte erg afhankelijk van hoe groot je huis is, wat het type woning is, hoe goed de woning door de vorige eigenaar onderhouden is en of je alles wilt uitbesteden of (deels) zelf wilt doen. Laat je goed informeren en vraag tijdig verschillende offertes op zodat je een goed beeld krijgt van de kosten specifiek voor jouw woning.
Een slimme manier om geld te besparen is samen met je buren gezamenlijk onderhoud uit te voeren. Overleg met ze; misschien zijn meerdere huizen in de straat toe aan een nieuwe laag verf? Grote kans dat een schilder jullie een mooie prijs kan aanbieden wanneer hij bij meerdere woningen het schilderwerk mag verzorgen.