Wat zijn de opstartkosten van een makelaar?
Waarom rekent een makelaar opstartkosten?
Opstartkosten: makelaars noemen die term vaak in hun offerte of prijsopgave. Wat zijn die kosten? En wat doet een makelaar hiervoor?
De opstartkosten maakt de makelaar om je huis te koop te zetten. Denk hierbij aan kosten om je woning goed te kunnen presenteren op funda.
Benieuwd welke kosten een verkoopmakelaar nog meer in rekening brengt? Dit kost een verkoopmakelaar
Welke opstartkosten rekent de makelaar?
Opstartkosten van de makelaar zijn onderdeel van de totale vergoeding die je betaalt. Die vergoeding noemen makelaars de courtage. De kosten om op te starten, berekent een makelaar bijvoorbeeld voor de:
fotoreportage
video
360° foto’s
virtuele tour
plattegrond
plaatsing op funda
promotie via social media en/of de krant
verkoopbrochure
tekoopbord en/of -poster
buurtmailing
Wanneer betaal ik de opstartkosten?
Opstartkosten betaal je meestal aan het begin, nadat je de makelaar opdracht hebt gegeven om jouw huis te verkopen. Dit is de vergoeding voor de investering die de makelaar moet doen om jouw woning te kunnen verkopen.
Er zijn ook makelaars die de opstartkosten pas na afloop in rekening brengen, samen met de courtage. Je krijgt dan maar één factuur. Andere makelaars trekken na de verkoop de opstartkosten af van de courtage.
Courtage en andere makelaarskosten bij verkoop
Behalve opstartkosten betaal je een makelaar dus ook courtage voor zijn diensten. Hiervoor gelden geen standaardtarieven. Veel makelaars berekenen 1 tot 2,5% van de verkoopprijs als courtage. Let op: de courtage van een verkoopmakelaar is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je mag onder voorwaarden alleen kosten aftrekken voor de financiering van een (nieuwe) woning. Daarnaast zijn er nog andere kosten die de makelaar in rekening kan brengen:
Advertentiekosten: kosten om je woning extra onder de aandacht te brengen, zowel op funda als in bijvoorbeeld een lokale krant of op sociale media. Je betaalt hiervoor een paar tientjes tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van je wensen en de verkoopstrategie die de makelaar voorstelt.
Intrekkingskosten: wil je de woning toch niet meer verkopen? Sommige makelaars berekenen intrekkingskosten als vergoeding voor de inkomsten die ze mislopen omdat je de verkoop annuleert.
Huis verkopen op funda
Je kunt je huis via een verkoopmakelaar te koop zetten op funda. De makelaar biedt je onze pakketten aan. Je hebt de keuze uit drie pakketten, funda Basis, funda Compleet en funda Premium. Met funda Premium je huizenzoekers de meest complete online informatie en zorg je voor optimale zichtbaarheid:
plattegrond: een overzichtelijke weergave van de indeling van je huis.
360° foto’s: om in iedere kamer en ruimte rond te kijken.
video: de complete sfeerbeleving van jouw huis en de omgeving.
blikvanger: drie grote foto’s in de resultatenlijst.
Je huis meer laten opvallen op funda? Bekijk alle mogelijkheden.
De productiekosten hiervan en de plaatsing op funda vallen onder de opstartkosten. Daarnaast kun je met een Blikvanger, Toppositie of Woning in beeld je woning nog extra onder de aandacht brengen. Deze kosten vallen meestal onder advertentiekosten.
Makelaars vergelijken
Het is altijd slim om met verschillende makelaars een kennismakingsgesprek te houden. Zo ontdek je beter wat je belangrijk vindt en welke makelaar het beste bij je past. Je vindt ze eenvoudig via funda.