Waar let je op als je een nieuwe keuken koopt?
Ga goed voorbereid op keukenjacht met dit handige stappenplan
Ga je een nieuwe keuken kopen, dan kom je voor veel keuzes te staan. Van het aanrechtblad tot de apparatuur en van de kleur van de kasten tot de indeling. Met dit 4-stappenplan, dat is opgesteld met de keukenexperts van REDDY, stap je goed voorbereid de keukenzaak binnen.
In Nederland gaat de gemiddelde keuken negentien jaar mee. Niet bepaald een aanschaf die je vaak doet dus. Waar begin je en waar moet je allemaal rekening mee houden?
Stap 1: zet je wensen op een rij
Je nieuwe keuken begint met een wensenlijstje. Denk vooraf na over deze punten:
Welke vorm krijgt jouw keuken? Ga je voor een L-vorm, een U-vorm, een rechte keuken of een keuken met een kookeiland? Je keukenopstelling hangt niet alleen af van de beschikbare ruimte, maar ook van hoeveel opbergruimte je bijvoorbeeld nodig hebt.
Welke apparatuur wil je in je nieuwe keuken? Begin bij de apparatuur die je zeker nodig hebt en houd rekening met de grootte van je gezin en de manier waarop je kookt. Bereid je veel gerechten in de oven? Dan is een grote oven met meerdere niveaus handig, of ga voor een combimagnetron én een heteluchtoven.
Hoeveel mag je nieuwe keuken kosten? Je rekent dat heel makkelijk uit met deze handige kostenplanner. Het werkblad, de apparatuur, het soort kraan, systemen als apothekerskasten: het heeft allemaal invloed op de prijs.
Stap 2: maak je ontwerp
Voordat je naar de keukenleverancier gaat, is het handig om na te denken over hoe je ideale keuken eruitziet. Met de online keukenplanner kun je thuis al zien wat er allemaal mogelijk is. Wensenlijst compleet? Dan is het tijd om naar de keukenzaak te gaan.
Dit neem je mee:
plattegrond
maten
plaats van aansluitingen voor gas, water en licht
De keukenleverancier vertaalt jouw wensen naar een 3D-keukenontwerp. Dat geeft niet alleen een helder beeld van de opstelling en apparatuur, maar ook van de grepen, fronten en de kleur van de muren en de vloer. Het 3D-ontwerp helpt je om makkelijker keuzes te maken. Je ziet bijvoorbeeld in één oogopslag of de vaatwasser wel op een handige plek zit, of je voldoende werkruimte hebt en of de kleur van het werkblad en de fronten goed bij elkaar passen.
Op basis van het ontwerp kun je ook zien waar de aansluitingen moeten komen. Bij een nieuwbouwwoning kun je daar bij de bouw al rekening mee houden. Maar koop je een keuken voor een bestaande woning en zitten gas, water en stroom niet op de juiste plek, dan heb je een installateur nodig om dat te regelen.
Stap 3: maak je keuzes definitief
Omdat je in stap 1 al hebt bepaald wat je keuken mag kosten, zou de offerte van de keukenleverancier geen verrassing moeten zijn. Let bij het beoordelen van de offerte op de volgende punten:
Van apparatuur tot grepen: alles in je keuken moet duidelijk omschreven zijn.
Controleer of bezorging en installatie zijn inbegrepen.
Installeert de keukenleverancier je keuken? Controleer welke werkzaamheden zijn inbegrepen. Wordt je apparatuur bijvoorbeeld ook aangesloten?
Controleer de leverdatum.
Controleer de garantievoorwaarden en check welke service je na de installatie krijgt.
Check de betalingsvoorwaarden.
Vraag of je zonder extra kosten nog (kleine) aanpassingen kunt doen in het ontwerp.
Controleer de algemene voorwaarden: wat gebeurt er bijvoorbeeld als je na het tekenen van de offerte de order toch moet annuleren? Of als je nieuwbouwhuis later wordt opgeleverd dan gepland?
Wie demonteert je oude keuken? Doe je dat zelf of kan de keukenleverancier dat voor je doen en tegen welke kosten?
Tip: teken de offerte niet meteen, maar slaap er nog een nachtje – of twee – over. Vraag hoelang de offerte geldig is.
Stap 4: je nieuwe keuken wordt geïnstalleerd
Afhankelijk van de grootte van je keuken komt de keukenleverancier je nieuwe keuken in één of twee dagen installeren. Vervang je een bestaande keuken, dan heb je vooraf te maken met een installateur voor de aansluitingen, en na plaatsing bijvoorbeeld nog met een stukadoor, schilder en tegelzetter. Maak vooraf een planning, zodat deze mensen beschikbaar zijn op het moment dat je keuken geplaatst wordt.
Wanneer je de keuken koopt, krijg je ook het leidingschema; de technische tekening met de leidingen, aansluitpunten en apparatuur. Alles klaar? Dan kun je de sterren van de hemel gaan koken – of een pizza in de oven gooien.
Klaar voor je nieuwe keuken?
Bij REDDY vind je alles voor jouw droomkeuken. REDDY heeft keukens voor elke ruimte, elke stijl en elk budget.