Tot welk bedrag kan ik een bod uitbrengen?

- 3 minuten leestijd

Je wilt voldoende bestedingsruimte overhouden

Voordat je een bod uitbrengt, wil je weten wat je te besteden hebt. Met andere woorden: hoever kun je gaan in de onderhandelingen? Je bestedingsruimte is afhankelijk van wat je maximaal kunt lenen, het bedrag waarvoor je je huidige woning verkoopt en hoeveel spaargeld je hebt en wilt uitgeven. Laat in elk geval de maandlasten van je volgende woning berekenen, dan weet je of je ze kan dragen.

Het bepalen van de bestedingsruimte hangt eigenlijk van twee dingen af. Het bedrag dat de bank jou maximaal wil lenen en het bedrag dat je maximaal kunt missen aan vaste lasten. Die laatste bepaalt je bovengrens. De laagste van de twee is je bestedingsruimte. Spaargeld of overwaarde uit je huidige woning kunnen je budget verruimen.

Hoe bepaal je de maximale bestedingsruimte?

De maximale bestedingsruimte is van meerdere factoren afhankelijk: de hoogte van het inkomen, een eventuele overwaarde en eigen geld hebben. De hypotheekadviseur kan inschatten hoeveel overwaarde er beschikbaar komt uit de oude woning – ook als deze nog niet verkocht is. Met hulp van de hypotheekadviseur kun je alvast een voorschot krijgen op de overwaarde die je pas ontvangt na de overdracht van het huis bij de notaris. Dat gebeurt met een zogenaamde overbruggingshypotheek. Deze extra hypotheekschuld los je weer af met de verkoopwinst van je oude woning.

Het bepalen van de maximale hypotheek op basis van je inkomen (en uitgaven) kun je doen via een online rekentool of bij de hypotheekadviseur. De uitkomst is jouw maximale bestedingsruimte, maar houd er wel rekening mee dat er nog andere kosten bijkomen. De overdrachtsbelasting en notariskosten kun je niet meefinancieren met een hypotheek, maar kun je wel betalen uit de overwaarde van je vorige woning. Deze kosten hebben dus invloed op jouw bestedingsruimte.

Laat de hypotheekadviseur ook berekenen welke vaste lasten je betaalt na het kopen van het huis. Het bedrag dat je maandelijks maximaal beschikbaar hebt voor de hypotheeklasten kan ook jouw maximale bestedingsruimte bepalen. De hypotheeklasten moeten namelijk wel betaalbaar zijn én blijven.

Bepaal wat je maximaal wilt bieden

Je kunt bieden tot jouw maximum, maar een woning moet het geld wel waard zijn. De verkopers willen de hoofdprijs voor het huis, maar jij wilt niet te veel betalen. Vraag de WOZ-waarde op om een idee te krijgen van de woningwaarde. De WOZ-waarde is niet precies gelijk aan de marktwaarde van de woning, maar geeft je wel een indruk. Je kunt ook het Woningrapport opvragen. Hierin staat wat de laatste koopsom van het huis was en hoeveel de waarde ongeveer is gestegen. Ook zijn er vergelijkbare woningen in opgenomen die onlangs verkocht zijn. Met deze inzichten kun je voorkomen dat je te veel biedt. Je kunt ook altijd de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen.

Hoe kun je eigen geld gebruiken?

Spaargeld heb je niet verplicht nodig voor het betalen van de kosten koper – de kosten voor het op naam zetten van het huis – en de overige bijkomende kosten als je je vorige huis met winst verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, advies- en bemiddelingskosten en de taxatiekosten voor de hypotheek. Met je spaargeld kun deze zelf betalen en daardoor de maandlasten drukken. Dit kan net het verschil maken tussen een huis wel of niet kunnen kopen. Houd er wel rekening mee dat je in de woning geïnvesteerd geld niet zo even terug kunt halen. Geïnvesteerd blijft geïnvesteerd. Dat kan betekenen dat je andere uitgaven, zoals een nieuwe auto of verre reis, even moet uitstellen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De vaste lasten van een koophuis bestaan uit de hypotheekrente, aflossing en noodzakelijke verzekeringen. Daar komen nog de gemeentelijke belastingen zoals de afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting bij. Bij de verkopers kun je een indicatie van de gemeentelijke belastingen opvragen. De hypotheekadviseur kan jou helpen met het inschatten van de hypotheeklasten.

Op Wozwaardeloket.nl van de Rijksoverheid kun je de WOZ-waarde van ieder willekeurige woning opvragen. Het is niet de marktwaarde, maar geeft je wel een indruk van de waarde van de woning volgens de gemeente.

In het woningrapport staat een indicatie van de waarde van vergelijkbare huizen in de omgeving, informatie over de eigenaar, het energielabel, het bouwjaar en de woonoppervlakte.

Eigen geld heb je niet altijd nodig voor het dragen van de bijkomende kosten als je huidige huis met winst verkocht wordt. Je kunt de maandlasten verlagen door een deel van de nieuwe woning meteen af te betalen waardoor je een lagere hypotheek nodig hebt en je de maandlasten omlaag brengt.

Overwaarde geeft extra ruimte

Heb je overwaarde op je huidige woning? Dan biedt dat financiële mogelijkheden voor de aankoop van je volgende huis. Met de Waardecheck bereken je snel en eenvoudig wat je woning ongeveer op kan brengen bij verkoop.

Doe de Waardecheck Of bereken je maandelijkse hypotheeklasten na inleg van je overwaarde