Ik ga een huis bezichtigen, hoe haal ik alles eruit wat erin zit?
- 3 minuten leestijdVan een persoonlijke bezichtiging tot aan een open huis
Je wilt verhuizen en bent daarom op zoek naar je volgende koophuis. Hoe zit het ook alweer met de aankoop- en verkoopmakelaar, hoe kun je je het best voorbereiden op de bezichtiging en hoe gaat een open huis in zijn werk?
Een succesvolle bezichtiging begint met een goede voorbereiding. Bekijk deze video, dan weet je weer precies wat je te wachten staat en hoe je je hier op voorbereidt.
Het beste tijdstip voor een bezichtiging
Je hebt één of meerdere woningen gevonden via funda en neemt contact op met de verkoopmakelaar om een afspraak in te plannen. Neem even een moment om goed na te denken over het tijdstip van de bezichtiging. In de herfst en winter wordt het vroeg donker en aan het einde van de middag kan het al gaan schemeren waardoor je de woning niet meer optimaal kunt bekijken. Zeker als de woning niet meer bewoond is, is de kans groot dat er geen of weinig verlichting in de woning aanwezig is.
Mag ik mijn verkoopmakelaar ook inschakelen voor de aankoop?
Ondanks dat je eerder een huis hebt gekocht, kan extra begeleiding en expertise tijdens de aankoop van een nieuw huis lonen. Staat je eigen huis al in de verkoop en ben je tevreden over de samenwerking? Weet dan dat deze makelaar ook mag fungeren als jouw aankoopmakelaar. In beide gevallen komt hij namelijk op voor jouw belangen en maakt het niet uit dat hij zowel de verkoop als aankoop voor je regelt. Het kan juist voor de snelheid en communicatie heel fijn werken om alles bij één makelaar onder te brengen. En wellicht zijn er wel mogelijkheden om een prijsafspraak te maken wanneer je beide opdrachten geeft.
Zo bereid je de bezichtiging goed voor
Heb je helder voor ogen wat je mist in je huidige woning en wat belangrijk is om in een nieuw huis terug te zien? Noteer het alvast zodat je niks vergeet en neem het lijstje mee naar de bezichtiging.
Ga je kijken naar een woning in een nieuwe buurt of stad? Doe voor je bezichtiging alvast wat onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde winkels zijn, waar je de hond uit kunt laten, waar de (basis)scholen zijn. Wellicht kom je zo al op wat vragen die je tijdens de bezichtiging wilt stellen.
Heb je geen aankoopmakelaar? Het is natuurlijk geen enkel probleem om iemand mee te nemen die jou kan adviseren en met een andere blik naar het huis en de buurt kijkt dan jij.
Heb je (jonge) kinderen? Bedenk van tevoren of je ze mee wilt nemen – dat kan natuurlijk – of juist thuis laat. Misschien vind je het fijn om bij een eerste bezichtiging zonder al te veel afleiding het huis te bekijken.
Een open huis
Misschien doet het huis waar jij je oog op hebt laten vallen mee aan de landelijke Open Huizen Dag. Voor jou als koper de perfecte gelegenheid om meerdere woningen op één dag te bekijken, ze goed te vergelijken en uit te zoeken wat het best bij je past. Op funda zie je welke woningen mee doen aan de Open Huizen Dag en vanaf hoe laat je langs kunt komen. Naast de landelijke Open Huizen Dag is het ook mogelijk dat de verkoopmakelaar besluit om zelf een open dag (of dagdeel) te organiseren. Dit gebeurt vooral wanneer er veel belangstelling voor de woning is. In dit geval zal de makelaar doorgaans wel zelf in de woning aanwezig zijn.
Aangezien een makelaar tijdens de landelijke Open Huizen Dag vaak meerdere woningen tegelijk laat deelnemen, zijn de eigenaren zelf in de woning aanwezig. Wellicht vragen ze je om je gegevens achter te laten. Zo weten ze naderhand wie er in hun woning is geweest en kan de makelaar contact met je opnemen om te vragen wat je van het huis vond.
Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf aan de Open Huizen Dag deel te nemen als jouw huis op dat moment in de verkoop staat. Vraag je verkoopmakelaar naar de data en mogelijkheden.
De bezichtiging
De verkoopmakelaar wacht je op en laat jou – eventueel samen met je aankoopmakelaar – elke ruimte zien en kan alles vertellen over de geschiedenis van het huis, wat de huidige bewoners aan verbeteringen hebben doorgevoerd en hoe de buurt is. Neem alle tijd voor de bezichtiging. Bekijk nog een keer extra een bepaalde kamer of ga op de bank in de woonkamer zitten. Zo kun je je echt even inleven. Kun je jezelf er al zien wonen?
Meer vragen en antwoorden
Wanneer kan ik het best een bezichtiging inplannen?
Houd rekening met de seizoenen. In de herfst en winter begint het aan het einde van de middag al te schemeren waardoor je de woning niet meer optimaal kunt bekijken. Je wilt tenslotte goed kunnen zien wat de onderhoudsstaat van het huis en lichtinval is. Daarom kun je het best een bezichtiging inplannen op een tijdstip met voldoende daglicht.
Wat kan ik tijdens de landelijke Open Huizen Dag verwachten?
Tijdens de landelijke Open Huizen Dag kun je zonder afspraak één of meerdere woningen vrijblijvend bekijken. Doorgaans tref je niet de makelaar in het huis maar de eigenaren. Bekijk de woning op je gemak en stel de vragen die je graag wilt stellen. Waarschijnlijk willen ze dat je je gegevens (naam, e-mail en telefoonnummer) achterlaat. Zo weten de eigenaren wie er in hun huis is geweest en kan de verkoopmakelaar later nog even contact opnemen om te vragen wat je van het huis vond en of er nog verdere vragen zijn.
Kan mijn huis deelnemen aan de landelijke Open Huizen Dag?
In principe wel. Vraag bij je verkoopmakelaar na wat de mogelijkheden zijn en hoe zij dit aanpakken. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de Open Huizen Dag zelf in je huidige woning aanwezig moet zijn om geïnteresseerden te ontvangen. Jouw verkoopmakelaar kan tenslotte niet in alle woningen tegelijk zijn. Dit betekent ook dat je zelf niet op pad kunt om woningen te bekijken.
De voordelen van bezichtigen met een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar kijkt met een professionele blik naar een woning en kan goed inschatten wat een reëel bod is. Als koper sta je sterker met een aankoopmakelaar aan je zijde.